G7: Τέλος στη στήριξη προς τον άνθρακα από φέτος ώστε να γίνει εφικτή η ενεργειακή μετάβαση.

14 06 2021 | 09:04

Η G7 συμφώνησε χθες να αναπτύξει ραγδαία τις τεχνολογίες και τις πολιτικές που επιταχύνουν την ενεργειακή μετάβαση με ταυτόχρονη λήξη της στήριξης προς τον άνθρακα ως τα τέλη αυτού του έτους.

Σύμφωνα με το Reuters, οι επτά ισχυρές οικονομίες επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να αυξήσουν την κλιματική χρηματοδότηση προς ένα καθαρότερο ενεργειακό μείγμα, αν και οι κλιματικές οργανώσεις τόνισαν ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τα κεφάλαια και άλλες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με σχετικό ανακοινωθέν της G7, "η παραγωγή με άνθρακα είναι ο μεγαλύτερος υπεύθυνος για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Η συνεχιζόμενη επένδυση στον άνθρακα διεθνώς είναι ασύμβατη με το στόχο της συγκράτησης της ανόδου της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό. Οι επενδύσεις στον άνθρακα πρέπει να σταματήσουν τώρα με την κρατική στήριξη για θερμική ηλεκτροπαραγωγή να λήγει ως τα τέλη του 2021".

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του αφιερώνει έως 2 δις. δολάρια για τη στήριξη των αναπτυσσόμενων κρατών ώστε να στραφούν μακριά από τον άνθρακα.

"Θα επικεντρωθούμε στον εξηλεκτρισμό και τις μπαταρίες, το υδρογόνο, το CCS, την αποθήκευση, την αεροπορία και ναυτιλία μηδενικών εκπομπών και την πυρηνική ενέργεια για όσες χώρες την επιλέξουν", ανέφερε σχετικά η G7.

 

 

14 Ιουνίου 2021

energypress