Απαντήσεις στα «SOS» του «Εξοικονομώ» στην εκδήλωση του ΤΕΕ (βίντεο)

23 12 2021 | 05:38

Με μεγάλη συμμετοχή μηχανικών από περιοχές όλης της χώρας πραγματοποιήθηκε η πρώτη διαδικτυακή Τεχνική Εκδήλωση για το «Εξοικονομώ 2021», που συνδιοργάνωσαν το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ)  και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών (Π.Συ.Π.Εν.Επ), από την κεντρική Αίθουσα Εκδηλώσεων του ΤΕΕ στην Αθήνα, το απόγευμα της Τετάρτης 22 Δεκεμβρίου 2021.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης από στελέχη του ΤΕΕ, των Επιτελικών Δομών ΕΣΠΑ του ΥΠΕΝ και του Π.Συ.Π.Εν.Επ. έγινε παρουσίαση του νέου «Εξοικονομώ 2021», με ιδιαίτερη έμφαση στα βήματα που θα ακολουθηθούν από την αρχική υποβολή της αίτησης έως την τελική εκταμίευση και ολοκλήρωση του προγράμματος και στις αλλαγές που εφαρμόζονται στο νέο πρόγραμμα, συγκριτικά με τα προηγούμενα ενώ παρουσιαστήκαν αναλυτικά παραδείγματα εφαρμογής των κανόνων του νέου προγράμματος και παραδείγματα βαθμολόγησης της αίτησης.

Με βάση τις ανακοινώσεις του ΥΠΕΝ, από τις 13 Δεκεμβρίου 2021 και μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2022 υποβάλλονται ηλεκτρονικά οι αιτήσεις για την ένταξη στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021» για μονοκατοικίες και διαμερίσματα, ενώ θα ακολουθήσει αμέσως μετά αντίστοιχη περίοδος και για πολυκατοικίες.

Σημαντικές καινοτομίες του νέου προγράμματος είναι ο τρόπος επιλογής των αιτήσεων που θα στηρίζεται πλέον σε βαθμολογικά κριτήρια και όχι στην χρονική προτεραιότητα υποβολής της αίτησης, η έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας πριν την ένταξη των ακινήτων στο πρόγραμμα καθώς και η επιλογή του δεύτερου ενεργειακού επιθεωρητή μέσω συστήματος κλήρωσης που θα υλοποιήσει το ΤΕΕ, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει και πολλές άλλες αλλαγές.

“Βροχή” ερωτήσεων και απαντήσεων για τα SOS του προγράμματος

1

Στη διάρκεια του μεγαλύτερου, δεύτερου  μέρους της εκδήλωσης από στελέχη του ΤΕΕ, των Επιτελικών Δομών ΕΣΠΑ του ΥΠΕΝ και του Π.Συ.Π.Εν.Επ απαντήθηκαν πολλά ερωτήματα που τέθηκαν από τους συμμετέχοντας μηχανικούς, τα οποία μεταξύ άλλων αφορούν στις προκαταβολές και στις πληρωμές του προγράμματος, στην ταυτότητα κτιρίου, στην ενεργοποίηση και τον τρόπο λειτουργίας του μητρώου ενεργειακών επιθεωρητών για τα Β΄ΠΕΑ που συστήνει το ΤΕΕ, στις προθεσμίες που θα τηρηθούν για τους προσωρινούς και οριστικούς πίνακες έγκρισης και πλήθος άλλες πτυχές για τις μελέτες και τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών.

Εισηγήσεις στην  εκδήλωση έκαναν οι Γιάννα Νίκου, Προϊσταμένη Μονάδας Α, Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ, ΥΠΕΝ, Αχιλλέας Τηλέγραφος, Στέλεχος Μονάδας Β’ – Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ, ΥΠΕΝ, Βασίλης Βελισσαρίδης, Στέλεχος Μονάδας Β’ – Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ, ΥΠΕΝ, που παρουσίασαν το «Νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021» και η Βαΐτση Χρυσούλα, Δρ. Πολιτικός Μηχανικός, Γεν. Γραμ Π.Συ.Π.Εν.Επ. που παρουσίασε «Παραδείγματα αιτήσεων στο νέο πρόγραμμα “Εξοικονομώ 2021».

Στις ερωτήσεις των μηχανικών απάντησαν οι Κώστας Λάσκος, πρόεδρος Π.Συ.Π.Εν.Επ,  Νίκος Παναγιωτόπουλος, ΠροΪστ. Γεν. Δ/νσης Ανάπτυξης Έργων- Επιστημονικών & Επαγγελματικών Θεμάτων ΤΕΕ, όπως επίσης οι κκ Γιάννα Νίκου Αχιλλέας Τηλέγραφος Βασίλης Βελισσαρίδης, ενώ η Βαΐτση Χρυσούλα είχε τον συντονισμό της συζήτησης.

Παρακολουθήστε την εκδήλωση στο βίντεο:

Εξοικονομώ 2021

Στη διάρκεια της εκδήλωσης υπενθυμίστηκε ότι λειτουργούν γραμμές υποστήριξης για το «Εξοικονομώ 2021» σε ΥΠΕΝ και ΤΕΕ ως εξής:

Γραμμή Εξυπηρέτησης (από Δευτέρα έως Παρασκευή, πλην αργιών)

Μηχανικών (10.00έως 14.00 & 16.00 έως 20.00) τηλ. 2104441200, emaiI: tee.eco.helpdesk&central. tee.gr

Πολιτών (09.00-17.00) τηλ. 210 3291291, «mail: exoikonomo2021@prv.ypeka.gr

1