«Εξοικονομώ»: τι αλλάζει και πότε αρχίζει το νέο πρόγραμμα

Σε τουλάχιστον πέντε αλλαγές έχει αποφασίσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προχωρήσει στον τελικό Οδηγό του νέου «Εξοικονομώ», δίνοντας νέο μήνυμα ότι ο Οδηγός θα δοθεί επισήμως στην δημοσιότητα «τις επόμενες ημέρες» και ότι η πλατφόρμα των αιτήσεων θα ανοίξει «τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου».

Συγκλίνουσες πληροφορίες, εκπορευόμενες από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, σε συνδυασμό με επίσημες ανακοινώσεις του ΥΠΕΝ που έχουν ήδη γίνει γνωστές αναφέρουν τουλάχιστον πέντε αλλαγές, που έχουν αποφασιστεί και θα περιληφθούν στον τελικό επίσημο Οδηγό του νέου «Εξοικονομώ», συγκριτικά με τις προβλέψεις του προδημοσιευμένου  σχεδίου Οδηγού, στις αρχές Οκτωβρίου.Δείτε εδώ στο ecopress.

Οι αλλαγές

Συγκεκριμένα οι αλλαγές που έχει αποφασίσει το ΥΠΕΝ για το νέο «Εξοικονομώ» είναι:

1.Αλλάζει το ανώτατο εισοδηματικό κριτήριο, το οποίο είχε οριστεί σε 50.000 ευρώ για ατομικό εισόδημα και σε 60.000 ευρώ για οικογενειακό, για ένταξη στο πρόγραμμα. Έχει αποφασιστεί να δοθεί δυνατότητα σε περισσότερους πολίτες με μεγαλύτερα εισοδήματα να ενταχθούν στο νέο «Εξοικονομώ» για ανακαίνιση της κατοικίας τους και εξετάζεται το «πλαφόν» εισοδηματικού κριτηρίου να αυξηθεί σημαντικά ή και να καταργηθεί.

2.Λόγω των αυξήσεων υλικών, οι οποίες ωστόσο συνεχίζονται, το ΥΠΕΝ αποφασίζει αύξηση 15% στα ανώτατα όρια δαπάνης ανά κατηγορία στις επιλέξιμες παρεμβάσεις, χωρίς όμως να αλλάζει το συνολικό επιλέξιμο προς επιδότηση ύψος των εργασιών, το οποίο παραμένει στις 28.000 ευρώ.

3.Απαλείφεται οριστικά από το σχέδιο Οδηγού (σελίδα 14) του νέου προγράμματος ότι αποκλείονται τα εμπράγματα δικαιώματα που αποκτήθηκαν μετά την 31/12/2020 και θα μπορούν να συμμετέχουν κανονικά στο νέο «Εξοικονομώ» και κατοικίες για τις οποίες το εμπράγματο δικαίωμα αποκτήθηκε και μετά την 31η/12/2020. Δηλαδή συμμετέχουν κανονικά και οι προσφάτως αποκτηθείσες κατοικίες και γενικότερα δεν υφίσταται περιορισμός ως προς τον χρόνο απόκτησης του ακινήτου.

4.Καταργείται η χρονική ιεράρχηση των αιτήσεων και δημιουργείται λίστα επιλαχόντων,  από την οποία θα επιλέγονται αυτόματα στις επόμενες διαδοχικές φάσεις του προγράμματος όσοι έχουν υποβάλει αίτηση και δεν έχουν ενταχθεί στο «Εξοικονομω».

5. Δημιουργείται  ξεχωριστός προϋπολογισμός ύψους 100 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος για «ευάλωτα» νοικοκυριά, με κρατική εγγύηση δανείων για να ανταποκριθούν στη χρηματοδότηση των εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης της κατοικίας τους.  Αφορά σε φυσικά πρόσωπα με ατομικά εισοδήματα έως 5.000 ευρώ και  νοικοκυριά με οικογενειακά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, για τους οποίους η επιδότηση θα ανέρχεται στο 75%.

Σημειώνεται ακόμη ότι σύμφωνα με ανακοινώσεις του ΥΠΕΝ, «το «Νέο Εξοικονομώ» έχει σημαντικές διαφορές σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων, είναι πιο δίκαιο και πιο αποδοτικό, δεδομένου ότι καταργείται η χρονική ιεράρχηση των αιτήσεων και δημιουργείται λίστα επιλαχόντων, ενώ για πρώτη φορά θα υπάρχει ξεχωριστός προϋπολογισμός ύψους 100 εκατ. ευρώ για ευάλωτα νοικοκυριά. Ειδική μέριμνα θα ληφθεί για μονογονεϊκές οικογένειες, πολυτέκνους και νοικοκυριά με ΑμεΑ. Ως σημαντικότερο κριτήριο, ορίζεται η εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων.

Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης με 632 εκατ. ευρώ και μαζί με τη μόχλευση θα κινητοποιηθούν συνολικά πάνω από 1 δισ. ευρώ. Στο «Νέο Εξοικονομώ» προβλέπεται να ενταχθούν έως και 50.000 κατοικίες, 38% περισσότερες συγκριτικά με τον προηγούμενο κύκλο. Έτσι, το πρόγραμμα θα συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα για την ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κτιρίων έως το 2030».

Τι λέει το ΥΠΕΝ για την έναρξη

Για την προετοιμασία του νέου «Εξοικονομώ» και πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα των αιτήσεων τέθηκαν δημοσιογραφικές ερωτήσεις την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021 στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το νέο κλιματικό νόμο και απάντησε ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας. Ο σχετικός απομαγνητοφωνημένος διάλογος έχει ως εξής:

Ερώτηση: «σχετικά με το νέο «Εξοικονομώ». Το περιμένουμε τις  επόμενες μέρες; Μπορείτε να μας δώσετε ένα χρονοδιάγραμμα, πότε θα ανοίξει. Πότε θα τρέξουν οι αιτήσεις και τι γίνεται επίσης με το «Εξοικονομώ», που είχατε προαναγγείλει για το φθινόπωρο και είναι για τις επιχειρήσεις;

Απάντηση«Τις επόμενες μέρες. Αυτή τη στιγμή γίνονται ήδη δοκιμές στην πλατφόρμα. Είναι έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα. Η αλήθεια είναι ότι έχει καθυστερήσει 3 με 4 εβδομάδες από την αρχική εκτίμηση που είχαμε και το αρχικό ορόσημο το οποίο είχαμε προσδιορίσει να ανοίξει. Πρώτον θέλουμε να κάνουμε καλούς ελέγχους και να μην έχουμε προβλήματα ή όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα όταν αυτή θα λειτουργήσει. Δεύτερον, γιατί μέσα από τη διαβούλευση προέκυψαν κάποιες βελτιώσεις τις οποίες τις ενσωματώσαμε. Για αυτούς τους λόγους πιστεύουμε ότι τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα τεθεί σε λειτουργία.

Τον επόμενο χρόνο, το πρώτο εξάμηνο του επόμενου χρόνου θα λειτουργήσουν και των επιχειρήσεων και των δημοσίων κτιρίων. Βέβαια έχουν προσδιοριστεί τα χρονικά ορόσημα και στο Ταμείο Ανάκαμψης. Νομίζω είναι το τρίτο τρίμηνο του 2022, αλλά εμείς προσδοκούμε να ανοίξουμε νωρίτερα και αυτά τα προγράμματα».

Χρόνος, χρήμα και αμοιβές

Αξίζει να σημειωθεί ότι τεχνικοί φορείς  ζητούν χρόνο προετοιμασίας ενός μήνα και υποβολής των αιτήσεων δύο μηνών και χρηματοδότηση, η οποία αφενός μεν να καλύπτει τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των υλικών για τις ενεργειακές επεμβάσεις αφετέρου δε, ο προϋπολογισμός να προκύπτει από τη μελέτη για άνοδο τριών ενεργειακών κατηγοριών. Δείτε εδώ στο ecopress

Παράλληλα το ΤΕΕ, που έχει αναλάβει την υλοποίηση του προγράμματος έχει ζητήσει αμοιβές για τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές και Ενεργειακά  Πιστοποιητικά, αντάξιες του έργου τους, και της σημασίας του ρόλου τους στην ενεργειακή εξοικονόμηση Δείτε εδώ στο ecopress

Οι βασικές πληροφορίες για το νέο “Εξοικονομώ” 

Στο μεταξύ έχει ανοίξει η επίσημη ιστοσελίδα του νέου “Εξοικονομώ” με όλες τις βασικές πληροφορίες για την προετοιμασία συμμετοχής των ενδιαφερομέων στο νέο πρόγραμμα, οι οποίες έχουν ως ακολούθως:

Το Πρόγραμμα

Tο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021», είναι το νέο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης  κατοικιών, που αποτελεί το διάδοχο σχήμα των προγραμμάτων «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» και «Εξοικονομώ Αυτονομώ», με συνολικό προϋπολογισμό που ανέρχεται στα 632 εκατ. ευρώ.

Ο σχεδιασμός του Προγράμματος λαμβάνει υπόψη την ολοκληρωμένη προσέγγιση παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας στον οικιακό κτηριακό τομέα και έχει ως στόχο:

  • τη μείωση των ενεργειακών αναγκών των κτηρίων και των εκπομπών ρύπων που συμβάλλουν στην επιδείνωση του φαινομένου του θερμοκηπίου
  • την εξοικονόμηση κόστους για τους πολίτες, τη βελτίωση των καθημερινών συνθηκών διαβίωσης και άνεσης καθώς και, της ασφάλειας και της υγείας των πολιτών κατά τη χρήση των κτηρίων αυτών
  • την επίτευξη καθαρότερου περιβάλλοντος.

Το Πρόγραμμα συνίσταται στην παροχή κινήτρων για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στον οικιακό κτηριακό τομέα, με στόχο τη μείωση των ενεργειακών αναγκών και της κατανάλωσης συμβατικών καυσίμων, στο πλαίσιο της μετάβασης σε ένα «Ενεργειακά Αποδοτικό Σπίτι».

Το Πρόγραμμα αφορά σε κτήρια που διαθέτουν οικοδομική άδεια ή άλλο νομιμοποιητικό έγγραφο, χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία και των οποίων οι ιδιοκτήτες πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια. Ειδικότερα, το Πρόγραμμα περιλαμβάνει πέντε (5) κατηγορίες κινήτρων, στις οποίες οι Ωφελούμενοι εντάσσονται ανάλογα με το εισόδημά τους. Επίσης, προβλέπονται  κίνητρα για παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης σε πολυκατοικίες με επιμέρους αιτήσεις μεμονωμένων διαμερισμάτων που περιλαμβάνουν κοινόχρηστες και μη κοινόχρηστες παρεμβάσεις αναβάθμισης αυτών.

Το Πρόγραμμα χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας  και χορηγεί κίνητρα με τη μορφή επιχορήγησης (άμεση ενίσχυση) και επιδότησης τόκων δανείου.

Φορέας Υλοποίησης του Προγράμματος είναι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (https://web.tee.gr)

Κατοικίες που Επιδοτούνται

Στα πλαίσια του Προγράμματος υπάρχουν δύο (2) διακριτοί τύποι αιτήσεων:

ι.  Αίτηση Μεμονωμένου διαμερίσματος ή Μονοκατοικίας,

ιι.Αίτηση Πολυκατοικίας (συμπεριλαμβανομένων των αιτήσεων των διαμερισμάτων ως μέρος αίτησης σε πολυκατοικία)

Επισημαίνεται ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι επιλέξιμες οι ιδιοκτησίες του κτηρίου που δεν χρησιμοποιούνται για κατοικία (π.χ. κατάστημα στο ισόγειο κτηρίου).

Μία κατοικία, προκειμένου να κριθεί επιλέξιμη, πρέπει να πληροί τις ακόλουθες γενικές προϋποθέσεις:

  • Υφίσταται νόμιμα.
  • Δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα.
  • Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία.
  • Έχει καταταχθεί βάσει του Πρώτου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Α’ Π.Ε.Α.) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ.

Επισημαίνεται ότι, λόγω των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων των στοιχείων κατοικίας που καταχωρούνται στην αίτηση με τα αντίστοιχα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στην φορολογική αρχή, είναι απαραίτητο στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του ενοίκου (Ε1), εάν υπάρχει μίσθωση/δωρεάν παραχώρηση της κύριας κατοικίας και στην αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακίνητης περιουσίας (Ε2), καθώς και στη δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) να εμπεριέχεται πλήρως και ορθά ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου.

Ελάχιστες Ενεργειακές Απαιτήσεις

Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στις κατοικίες θα πρέπει να:

Ικανοποιούν τις ελάχιστες απαιτήσεις του «Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων» (ΚΕνΑΚ), καθώς και τις πρόσθετες απαιτήσεις του προγράμματος.

Η πρόταση (συνδυασμός παρεμβάσεων) για ενεργειακή αναβάθμιση, που υποβάλλεται με την αίτηση, θα πρέπει να καλύπτει τον ελάχιστο ενεργειακό στόχο αίτησης, ως εξής:

  • Για αιτήσεις μεμονωμένων διαμερισμάτων και μονοκατοικιών, αναβάθμιση κατά τρεις (3) ενεργειακές κατηγορίες, σε σχέση με την κατάταξη στο Α’ ΠΕΑ.
  • Για αιτήσεις πολυκατοικιών , αναβάθμιση κατά τρεις (3) ενεργειακές κατηγορίες, σε σχέση με την κατάταξη στο Α’ ΠΕΑ.

Πίνακας 3.1.1 Ελάχιστος ενεργειακός στόχος

Ενεργειακές κατηγορίες (κατάταξη)

 

 

Επιλέξιμη αίτηση με κατάταξη στο

 

Α’ ΠΕΑ

(μονοκατοικία, μεμονωμένο διαμέρισμα, πολυκατοικία)

Ελάχιστος ενεργειακός στόχος : κατάταξη στο Β’ ΠΕΑ

 

(μονοκατοικία, μεμονωμένο

διαμέρισμα, πολυκατοικία)

 

Α+
Α
Β+
Β
Γ Γ Α
Δ Δ Β+
Ε Ε Β
Ζ Ζ Γ
Η Η Δ

Επιλέξιμες Δαπάνες

Ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η 01/02/2020  βάσει του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/241 για τη θέσπιση του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Δεν είναι επιλέξιμα έργα τα οποία, βάσει των προσκομιζόμενων παραστατικών δαπάνης, έχουν ολοκληρωθεί ως προς το φυσικό αντικείμενο ή έχουν εκτελεστεί πλήρως μέχρι και την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Μόνον οι παρεμβάσεις που ολοκληρώνονται μετά την έκδοση του Α’ ΠΕΑ μπορούν να θεωρηθούν επιλέξιμες για το Πρόγραμμα και σε κάθε περίπτωση οι δαπάνες θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί από την 01/02/2020 (ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας) και μετά.

Διευκρινίζεται ότι, στα πλαίσια των απαιτήσεων του Προγράμματος γίνονται δεκτά ΠΕΑ, που έχουν εκδοθεί  μετά την 27.11.2017 (ημερομηνία ενεργοποίησης του πληροφοριακού συστήματος έκδοσης Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης βάσει του ΚΕνΑΚ που έχει εγκριθεί με την απόφαση ΔΕΠΕΑ/οικ. 178581/30.06.2017, ΦΕΚ Β’ 2367/12.07.2017), και προ τις 01/02/2020, καθώς και μελέτες και Εγκρίσεις Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας που έχουν εκδοθεί προ τις 01/02/2020, η δαπάνη τους όμως δεν είναι επιλέξιμη από το Πρόγραμμα.

Οι παρεμβάσεις, που υποβάλλονται με την αίτηση για υπαγωγή στο Πρόγραμμα, προκύπτουν βάσει των συστάσεων του Ενεργειακού Επιθεωρητή και αφορούν αποκλειστικά στις ακόλουθες κατηγορίες επιλέξιμων παρεμβάσεων:

1.Αντικατάσταση κουφωμάτων

2.Τοποθέτηση/ αναβάθμιση θερμομόνωσης

3.Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ ψύξης

4.Σύστημα ZNX με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)

5.Λοιπές Παρεμβάσεις Εξοικονόμησης (smart home, αναβάθμιση φωτισμού).

Προθεσμίες

Διάρκεια υποβολής αιτήσεων

Η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων θα παρέχεται για χρονική περίοδο 30 ημερών.

Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου / Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας

Μετά το πέρας υποβολής των αιτήσεων και μόνο για τις καταρχήν επιλέξιμες αιτήσεις, θα δίνεται προθεσμία 60 ημερών για την υποβολή Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου / Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας.

Δανειοδότηση

Εγκεκριμένες αιτήσεις για τις οποίες ο αιτών έχει επιλέξει ότι θα προχωρήσει σε υπαγωγή στο Πρόγραμμα με Δάνειο λαμβάνουν προθεσμία 120 ημερών για την έναρξη και ολοκλήρωση της διαδικασίας δανειοδότησης. Εντός της άνωθεν προθεσμίας θα πρέπει να υποβληθεί σε συνεργαζόμενη τράπεζα και να εγκριθεί αίτηση για δανειοδότηση. Εάν παρέλθει άπρακτο το άνω διάστημα, ο αιτών έχει την επιλογή να προχωρήσει με Ίδια Κεφάλαια.

Υπογραφή Δανειακής Σύμβασης

Σε περίπτωση δανείου, η υπογραφή της δανειακής σύμβασης ολοκληρώνεται έως και 30 ημέρες από την έκδοση της απόφασης Υπαγωγής του έργου.

Υλοποίηση Έργου

Εντός 120 ημερών από την Υπαγωγή της αίτησης (τμηματική προθεσμία), θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί κατ’ ελάχιστον το 30% του επιλέξιμου Προϋπολογισμού.

Εντός 365 ημερών από την Υπαγωγή της αίτησης (συνολική προθεσμία), θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το σύνολο του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου.

Ενστάσεις

Όπου προβλέπεται σύμφωνα με τους όρους του Προγράμματος, ένσταση υποβάλλεται εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών.

Διαδικασία Υποβολής

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβάλλονται μόνον ηλεκτρονικά και υποχρεωτικά μέσω του πληροφοριακού συστήματος του επίσημου δικτυακού τόπου του Προγράμματος. Κατά το στάδιο υποβολής της αίτησης δεν απαιτείται προσκόμιση φυσικού φακέλου με δικαιολογητικά.

Κατά την συμπλήρωση της αίτησης γίνεται η διενέργεια αυτοματοποιημένων ηλεκτρονικών ελέγχων επιλεξιμότητας, η καταχώρηση των απαιτούμενων κατά περίπτωση δικαιολογητικών, η λήψη των ενεργειακών στοιχείων του Α’ ΠΕΑ, η υποβολή της πρότασης με τα κόστη παρεμβάσεων και λοιπών δαπανών, και η αρχική δήλωση χρηματοδοτικού σχήματος.

Κατά την περίοδο υποβολής αιτήσεων, δίνεται το δικαίωμα ακύρωσης και επανυποβολής αίτησης. Μετά το πέρας της περιόδου υποβολής αιτήσεων, δεν επιτρέπεται η ακύρωση αίτησης από τον αιτούντα.

Με την υποβολή της αίτησης στο Πρόγραμμα γίνεται και η λήψη μοναδικού αριθμού πρωτοκόλλου και υπολογίζεται αυτόματα η συνολική Βαθμολογία της αίτησης, βάσει των κριτηρίων αξιολόγησης του Προγράμματος. Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης αποτελεί η συμπλήρωση όλων των υποχρεωτικών πεδίων της.

Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση μεταβίβασης του ακινήτου, το δικαίωμα σε υποβληθείσα αίτηση στο Πρόγραμμα δεν μεταβιβάζεται (με εξαίρεση την περίπτωση αναγκαστικής μεταβίβασης ακινήτου λόγω αποβίωσης).

Στάδια Αξιολόγησης

Η διαδικασία αξιολόγησης των υποβληθεισών αιτήσεων στο Πρόγραμμα γίνεται στη βάση συγκριτικής αξιολόγησης, ήτοι αξιολόγησης της κάθε αίτησης στη βάση προκαθορισμένων κριτηρίων.

Αρχικά αποτελέσματα

Μετά την ολοκλήρωση της υποβολής αιτήσεων, συντάσσονται ανά Π.Ε.:

  • Πίνακες κατάταξης υποβληθεισών προτάσεων με φθίνουσα σειρά βαθμολόγησης που η επιδότησή τους εντάσσεται στον διαθέσιμο ανά Π.Ε. προϋπολογισμό του Προγράμματος («καταρχήν επιλέξιμες» αιτήσεις)
  • Πίνακες κατάταξης προτάσεων με φθίνουσα σειρά βαθμολόγησης των υπόλοιπων υποβληθεισών αιτήσεων που η επιδότησή τους δεν εντάσσεται στον διαθέσιμο ανά Π.Ε. προϋπολογισμό του Προγράμματος («επιλαχούσες» αιτήσεις)

Για τις καταρχήν επιλέξιμες αιτήσεις, γίνεται έλεγχος και αξιολόγηση των ειδικών περιπτώσεων αιτήσεων και υποβολή Ηλεκτρονικής Ταυτότητας.

Αν διαπιστωθούν ανακρίβειες σε ουσιώδη υποβληθέντα στοιχεία από τα οποία να επηρεάζεται η βαθμολογική κατάταξη της αίτησης, η αίτηση θα οδηγείται  είτε σε επαναβαθμολόγηση και επανακατάξή της, με ενδεχόμενη μετάπτωση από τις καταρχήν επιλέξιμες στις επιλαχούσες αιτήσεις, είτε σε απόρριψη (σε περιπτώσεις μη προσκόμισης, ή προσκόμισης ψευδών, στοιχείων και δικαιολογητικών).

Προσωρινά αποτελέσματα

Ακολούθως εκδίδονται οι Προσωρινοί Πίνακες Επιλέξιμων / Επιλαχουσών / Απορριπτέων αιτήσεων ανά Π.Ε. και δίδεται δικαίωμα ενστάσεων κατά των πινάκων.

Οι ενστάσεις εξετάζονται τόσο ως προς τη νομιμότητα της πράξης κατά την οποία στρέφονται, όσο και ως προς την ουσία της υπόθεσης και είτε απορρίπτονται, είτε γίνονται αποδεκτές.

Οριστικά αποτελέσματα

Ακολούθως, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα της εξέτασης ενστάσεων επανακαθορίζεται η σειρά βαθμολογικής κατάταξης βάσει των Προσωρινών Πινάκων και εκδίδονται οι Οριστικοί Πίνακες Εγκεκριμένων / Επιλαχουσών / Απορριπτέων αιτήσεων ανά Π.Ε.

Έγκριση Αποτελεσμάτων

Οι Οριστικοί Πίνακες καταρτίζονται με μέριμνα του Φορέα Υλοποίησης, και εγκρίνονται από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η απόφαση έγκρισης εξουσιοδοτεί τον Φορέα Υλοποίησης για την Υπαγωγή των Εγκεκριμένων Αιτήσεων στο Πρόγραμμα.

Κριτήρια Αξιολόγησης

Τα κριτήρια καθώς και ο αντίστοιχος συντελεστής βαρύτητάς τους αναγράφονται στον ακόλουθο πίνακα.

Α/ Α Κριτήριο Βαρύτητα Συντελεστών Ανώτατο βαθμολογούμενο όριο κριτηρίου

 

(100 μόρια)

Κατώτατο βαθμολογούμενο όριο κριτηρίου

 

 (0 μόρια)

K1 Ανηγμένο κόστος εξοικονόμησης ενέργειας 50% 0,200 1,000
K2 Εισόδημα (€)/μέλος οικογένειας 14% 1.000(€)/άτομο οικογένειας 30.000(€)/άτομο οικογένειας
K3 Βαθμοημέρες 7% 1,4069 0,2180
K4 Ενεργειακή κλάση. βάσει Α’ ΠΕΑ 5% Η Γ
K5 Παλαιότητα κατασκευής 3% Προ του 1955 2011
K6 Μονογονεϊκή Οικογένεια 7% σταθερό
K7 ΑμεΑ 7% σταθερό
K8 Πολύτεκνοι 7% σταθερό
Μέγιστο ποσοστό βαρύτητας συντελεστών 100%  

Η εξίσωση υπολογισμού βαθμολογίας από τον οποίο θα προκύπτει η Σειρά Κατάταξης βάσει και των ανωτέρω κριτηρίων είναι η εξής:

Τα κριτήρια θα λαμβάνουν κανονικοποιημένη τιμή βάσει προκαθορισμένων ακρότατων τιμών. Αναλυτικά τα κριτήρια παρουσιάζονται σε ειδικό Παράρτημα.

Επισημαίνεται ότι η διαδικασία της Συγκριτικής Αξιολόγησης των αιτήσεων θα είναι ξεχωριστή για τρεις κατηγορίες ωφελούμενων και για κάθε Π.Ε..

  • Κατηγορία 1η: Αιτήσεις Μεμονωμένων Διαμερισμάτων. Μονοκατοικιών. όπου ο Ωφελούμενος βρίσκεται στην πρώτη (1η) εισοδηματική κατηγορία (βλ. πίνακα 2.2.1)
  • Κατηγορία 2η: Αιτήσεις Μεμονωμένων Διαμερισμάτων. Μονοκατοικιών.   όπου ο Ωφελούμενος βρίσκεται στις λοιπές εισοδηματικές κατηγορίες
  • Κατηγορία 3η: Αιτήσεις Πολυκατοικιών

Στην 3η κατηγορία της αίτησης Πολυκατοικίας, ως βαθμολογία λαμβάνεται ο μέσος όρος των επιμέρους βαθμολογιών των αιτήσεων των συμμετεχόντων Διαμερισμάτων.

Ισοβαθμίες

Στις περιπτώσεις ισοβαθμίας αιτήσεων στην συνολική τους βαθμολογία, η σειρά στους πίνακες κατάταξης (αρχικούς, προσωρινούς, οριστικούς) θα γίνεται βάσει της μεταξύ τους σύγκρισης στην επιμέρους βαθμολογία των κριτηρίων (με σειρά προτεραιότητας): Κ1, Κ2, Κ3.

 

 

20 Νοεμβρίου 2021

ecpress