Ανεπαρκή τα έσοδα από την αγορά για την χρηματοδότηση ενός νέου έργου ΑΠΕ – Οι περικοπές «επιβάλλουν» άλλες εγγυήσεις από την «μαμά» εταιρεία

Ένα αυστηρότερο πλαίσιο εγγυήσεων τείνουν να υιοθετήσουν οι τράπεζες ως προς την χρηματοδότηση νέων έργων ΑΠΕ, ιδίως αμιγώς εμπορικών έργων, υπό το «βάρος» των αυξανόμενων περικοπών πράσινης ενέργειας.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς με γνώση του θέματος, ήδη καταγράφονται παραδείγματα επενδυτών που για να κατοχυρώσουν χρηματοδότηση για νέο έργο ΑΠΕ καλούνται να προσκομίσουν ως εγγύηση έσοδα από άλλες δραστηριότητες της «μαμάς» εταιρείας ή αν δεν υπάρχει «μαμά εταιρεία», άλλες ροές εσόδων που έχουν μεγαλύτερη βεβαιότητα στο χρόνο σε σχέση με τα έσοδα που θα προκύψουν από την πώληση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι τράπεζες επιλέγουν να κινηθούν διαφορετικά σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, αξιολογώντας ως αυξημένο το ρίσκο των περικοπών που πλέον καταλήγουν να φέρουν ισχυρό «αποτύπωμα» στα έσοδα των πάρκων, θέτοντας εν αμφιβόλω έως και την βιωσιμότητα της επένδυσης.
Σε αυτή την κατεύθυνση, αναπροσαρμόζουν τις «φόρμουλες» χρηματοδότησης, επιχειρώντας να ενσωματώσουν περισσότερο αξιόπιστες εγγυήσεις είτε αυτές αφορούν ροές εσόδων από άλλα πάρκα ΑΠΕ με σταθερή ταρίφα είτε ακόμη και άλλες δραστηριότητες που εμφανίζουν θετικά και ομαλά «μοτίβο» στην ροή των εσόδων.
Σύμφωνα με τελευταία μελέτη της Ricardo, η οικονομική δυστοκία συνιστά υπαρκτό ενδεχόμενο για σειρά πράσινων επενδύσεων με τα φωτοβολταϊκά να διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.
Αναλυτικότερα, όπως έχει γράψει το energypress, στο σενάριο απόκλισης από το ΕΣΕΚ που παρουσιάζει η Ricardo προκύπτει ότι τα φωτοβολταϊκά ξεπερνούν το στόχο του 2030 φτάνοντας έως το 37% σε μερίδιο, ενώ η ισχύς της αποθήκευσης θα είναι 54% χαμηλότερη. Το ίδιο ισχύει και στα υπεράκτια αιολικά, που πετυχαίνουν το στόχο το 2034.
Οι αποκλίσεις αυτές είναι θεωρητικές, αλλά βασίζονται στις τωρινές τάσεις στην ελληνική αγορά. Η επίπτωση της ανισορροπίας φ/β-αποθήκευσης είναι ότι οι περικοπές παραγωγής για τα φωτοβολταϊκά θα αυξηθούν σε 10-18% έναντι 5% με βάση το ΕΣΕΚ. Έτσι, τα μέσα έσοδα ανά μεγαβατώρα για τα φωτοβολταϊκά θα πέσουν κατά 50% ως το 2030, επηρεάζοντας σημαντικά τις επενδύσεις.