«Αμοργόραμα» - Ένα πρότυπο και για άλλες περιοχές της χώρας. Ανάδειξη της ανάγκης προστασίας της θαλάσσιας βιοποικιλότητας
Ανάδειξη της ανάγκης προστασίας της θαλάσσιας βιοποικιλότητας
Παρουσίαση του προγράμματος «Αμοργόραμα» - Ένα πρότυπο και για άλλες περιοχές της χώρας
Αθήνα, 18 Φεβρουαρίου 2022
Στην ανάγκη προστασίας της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και την πρόσφατη απόφαση της Κυβέρνησης να επεκτείνει τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές από το 22% στο 30%, στο πλαίσιο του κοινοτικού σχεδίου «Μεσόγειος, μια υποδειγματική θάλασσας ως το 2030», ήταν αφιερωμένη η συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Βουλής, υπό την προεδρία της Δρος Διονυσίας – Θεοδώρας Αυγερινοπούλου. Ως μελέτη περίπτωσης εξετάστηκε η θεσμοθέτηση της Αμοργού ως θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής, ενώ παρουσιάστηκε το πρόγραμμα «Αμοργόραμα». Τα μέλη της Επιτροπής ενημέρωσαν ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Συμεών Κεδίκογλου, η Εκτελεστική Διευθύντρια του Cyclades Preservation Fund (CPF), κα Ιωάννα – Μαρία Μητροπούλου, η Υπεύθυνη των θαλάσσιων προγραμμάτων στην Ελλάδα του Blue Marine Foundation, κα Άντζελα Λάζου Ντην, ειδικοί ερευνητές και βιολόγοι, καθώς και εκπρόσωποι των αλιέων.
Το ζήτημα της συνεδρίασης εκτιμήθηκε ως ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς η βιώσιμη αλιευτική διαχείριση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και δη των μεσογειακών, όπου το 93% των αξιολογημένων αποθεμάτων απειλείται από την υπεραλίευση και περισσότερα από το 65% των ιχθυαποθεμάτων βρίσκονται εκτός των ασφαλών βιολογικών ορίων. Κατά την συνεδρίαση ανεδείχθη ότι η δημιουργία αυστηρά προστατευόμενων θαλασσίων περιοχών συνεισφέρει σημαντικά στην αύξηση της ποικιλότητας και της πληθυσμιακής πυκνότητας.
Σε σχέση με το Πρόγραμμα «Αμοργόραμα», το οποίο περιλαμβάνει την αποχή των τοπικών αλιέων από την αλιευτική δραστηριότητα τους μήνες αναπαραγωγής και τη συμμετοχή του στόλου τους σε παράκτιους θαλάσσιους καθαρισμούς, επισημάνθηκε ότι είναι μια καλή πρωτοβουλία που μπορεί να αποτελέσει πρότυπο και για άλλες περιοχές της χώρας μας. Σημειώθηκε δε ότι μέσα σε ένα μήνα οι ψαράδες της Αμοργού μάζεψαν 12,5 τόνους πλαστικό από τις παραλίες και από τα αβαθή νερά.
Ο κ. Υφυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι προτεραιότητα της Κυβέρνησης αποτελεί η επαναφορά των αποθεμάτων σε βιώσιμα επίπεδα, με έμφαση στην ουσιαστική προστασία των προστατευόμενων ειδών, τη βιώσιμη αλιεία, την ενίσχυση του ελέγχου των αλιευτικών δραστηριοτήτων, καθώς και την αύξηση της επιλεκτικότητας των αλιευτικών μεθόδων, ενώ παράλληλα προτεραιότητα είναι και η στήριξη της μικρής παράκτιας αλιείας, ζωτικού πυλώνα της οικονομίας. Προσέθεσε ότι το Υπουργείο έχει ήδη θεσμοθετήσει πληθώρα πρόσθετων ρυθμιστικών μέτρων για την άσκηση της αλιευτικής δραστηριότητας, με γνώμονα κυρίως την ορθολογική διαχείριση των ιχθυαποθεμάτων και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Ενημέρωσε δε τα Μέλη της Επιτροπής ότι συγκροτήθηκε Επιστημονικό Συμβούλιο Αλιείας με πρώτη αποστολή τον καθορισμό των ζωνών παραγωγής των ψαριών και γεωγραφικά και χρονικά, κάτι που η Πρόεδρος της Επιτροπής χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα σημαντικό, μιας και η διαχείριση των φυσικών πόρων πρέπει να στηρίζεται στην επιστημονική γνώση.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, τόνισε την ανάγκη ορθής διαχείρισης, η οποία μπορεί να εξασφαλίσει την παραγωγικότητα των θαλασσών μας, να διαφυλάξει την οικολογική ισορροπία, αλλά και να εξασφαλίσει την αλιεία ως βιώσιμο επάγγελμα, καθώς και ως πηγή υψηλής ποιότητας διατροφής και μέσο διατροφικής ασφάλειας. Επισήμανε, ακόμη, το σημαντικό ζήτημα τη εφαρμογής του περιβαλλοντικού δικαίου στην πράξη, ενώ, τόνισε ότι πέρα από την υπεραλίευση, κίνδυνο για τη διασάλευση των αλιευτικών αποθεμάτων συνιστούν και άλλες πηγές ρύπανσης και βεβαίως η κλιματική κρίση. Τέλος, συγκεράζοντας όλες τις απόψεις, η κα Αυγερινοπούλου ανέφερε ότι η περιβαλλοντική εκπαίδευση των αλιέων είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας του θαλασσίου περιβάλλοντος και ότι απαιτείται η συνδρομή όλων των φορέων για την αντιμετώπιση της υποβάθμισης του θαλασσίου οικοσυστήματος με τους αλιείς συμμάχους σε αυτήν την προσπάθεια
Δελτίο Τύπου Δρος Αυγερινοπούλου για την ανάγκη προστασίας της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και το πρόγραμμα "Αμοργόραμα"