Άμεση συμφωνία ζητάει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για επιτάχυνση της μετάβασης και των μεταρρυθμίσεων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας - Η παρέμβαση Μητσοτάκη

26 03 2023 | 18:14

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί όλους όσοι συμμετέχουν στην κατάρτιση νομοθεσίας για την ενέργεια να καταλήξουν «άμεσα σε συμφωνία» όσον αφορά «όλες» τις προτάσεις προκειμένου «να επιταχυνθεί η πράσινη μετάβαση», καθώς και «να προχωρήσει, χωρίς καθυστέρηση, το έργο που απαιτείται για την προταθείσα αναθεώρηση του σχεδιασμού της εσωτερικής αγοράς ενέργειας της ΕΕ», ενόψει την υιοθέτησής της «ως τα τέλη του 2023», σύμφωνα με το απόσπασμα του κειμένου συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που είναι αφιερωμένα στο ζήτημα της ενέργειας, που δημοσιοποιήθηκε το βράδυ χθες Πέμπτη.

Το Συμβούλιο αναφέρει πως έκανε απολογισμό των «ενεργειών που έγιναν για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών της ενέργειας, τη μείωση της ζήτησης αερίου, για να είναι εγγυημένη η ασφάλεια του εφοδιασμού και τη σταδιακή κατάργηση της εξάρτησης (της Ευρώπης) από τα ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας».

Αν και «η κατάσταση ως προς την ενέργεια έχει βελτιωθεί» στην ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «καλεί την Κομισιόν και τα κράτη μέλη να εγγυηθούν την ετοιμότητα και την κατάρτιση σχεδίων για την αντιμετώπιση καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης ενόψει των επόμενων περιόδων πλήρωσης της αποθήκευσης αερίου και θέρμανσης». Στο πλαίσιο αυτό, «παροτρύνει όλα τα μέρη να κάνουν πλήρη χρήση του μηχανισμού αγορών από κοινού μέσω της ενεργειακής πλατφόρμας της ΕΕ για περαιτέρω βελτίωση της ασφάλειας της προμήθειας φυσικού αερίου σε προσιτές τιμές».

Ακόμη, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «καλεί την (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή να ολοκληρώσει άμεσα την αποτίμηση των έκτακτων μέτρων που εγκρίθηκαν το 2022 και όπου κρίνεται αναγκαίο να προτείνει παράταση της εφαρμογής τους».

Μητσοτάκης: Ανάγκη για μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και επένδυση στα δίκτυα της ΕΕ - Συνάντηση με Κόστα, Μελόνι

Σε παρέμβασή του ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για πιο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι, προκειμένου να αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα των ΑΠΕ, είναι κρίσιμα τα δίκτυα και η επένδυση σε αυτά, καθώς αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά της ενεργειακής μετάβασης».

Πριν από λίγο είχε συνάντηση με την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζιόρτζια Μελόνι, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Η τριμερής που ήταν προγραμματισμένη δεν πραγματοποιήθηκε, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, λόγω κωλύματος της τελευταίας στιγμής του πρωθυπουργού της Πορταγαλίας Αντόνιο Κόστα.

Στόχος είναι να υπάρξει συντονισμός και συζήτηση για τους κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης, ενόψει της συνόδου του Eurosummit.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι αυτή είναι μια συζήτηση που πρέπει να εξελιχθεί και στο επίπεδο των ηγετών (και όχι μόνο Eurogroup), να βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία και όχι σε στερεότυπα του παρελθόντος, και να ολοκληρωθεί σύντομα.

d