Άμεσα στη Βουλή η ρύθμιση για την δέσμευση των 2 GW για τα υπεράκτια αιολικά – Τα σχέδια της COP για την ανάδειξη της Ελλάδας σε hub «offshore» υπηρεσιών
Τις αμέσως επόμενες μέρες αναμένεται να κατοχυρωθεί και νομοθετικά στη Βουλή η δέσμευση ηλεκτρικού «χώρου» για την σύνδεση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων ισχύος 2 GW που προβλέπει το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ, το οποίο πρόσφατα κατατέθηκε στις Βρυξέλλες για έγκριση.
Τα παραπάνω ανέφερε, μεταξύ άλλων, η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου σε χαιρετισμό της στην χθεσινή εκδήλωση που πραγματοποίησε η Copenhagen Offshore Partners με έδρα στη Δανία, για τα εγκαίνια των γραφείων της στην Αθήνα. Η COP συμπράττει με την εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), με την οποία έχει διαμορφώσει συμμαχία η Mytilineos με σκοπό κύρια την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών στα ελληνικά ύδατα. Σημειώνεται ότι η εταιρεία θεωρείται εκ των κορυφαίων εταιρειών στην κατηγορία των πλωτών υπεράκτιων αιολικών.
Ειδικότερα, η Υφυπουργός αναφέρθηκε στη ιδιαίτερη κρίσιμη σημασία η κατάρτιση του Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών που πρόσφατα ολοκληρώθηκε και παρουσιάστηκε από την ΕΔΕΥΕΠ.
«Πλέον είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε το δυναμικό της χώρας και τις πρώτες περιοχές που θα μπουν αιολικά πάρκα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Υπενθυμίζεται ότι το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ προβλέπει να αναπτυχθούν υπεράκτια αιολικά (πλωτά και σταθερής βάσης) συνολικής ισχύος 2 GW μέχρι το 2030 και 17 GW μέχρι το 2050 στις ελληνικές θάλασσες.
Επιπρόσθετα, επισήμανε την ιδιαίτερη σημασία να οικοδομούνται σχέσεις συνεργασίας με διεθνείς εταίρους του κλάδου και δη όταν πρόκειται για περιπτώσεις που η εγνωσμένη εμπειρία και τεχνογνωσία «μεταλαμπαδεύεται» στο εγχώριο ανθρώπινο δυναμικό. «Είναι σημαντικό να μπορούμε να αποκτούμε γνώση από ανθρώπους και επιχειρήσεις που το κατέχουν να εργάζονται σε αυτό τον τομέα».
Τέλος, υπογράμμισε τον «αντίκτυπο» που θα έχουν τα υπεράκτια αιολικά στην ελληνική οικονομία, καθώς, σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις της μελέτης που έχει εκπονήσει ο ΙΟΒΕ, τα έσοδα για την χώρα προσεγγίζουν μεγέθη «ΑΕΠ». «Η προστιθέμενη αξία είναι σαφής, δεδομένη και μετρήσιμη», τόνισε σχετικά.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και χαιρέτησε ο Πρέσβης της Δανίας, κ. Per Fabricius Andersen ενώ ένα σύντομο χαιρετισμό από την πλευρά της εταιρείας απηύθυναν ο Οικονομικός Διευθυντής της COP Thorbjorn Lund-Poulsen και ο επικεφαλής της εταιρείας στην Ελλάδα, Νίκος Αλαγιαλόγου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα σχέδια της εταιρείας περιλαμβάνουν την μετατροπή της χώρας σε hub για την εξυπηρέτηση του χαρτοφυλακίου της σε Ευρώπη και ΗΠΑ ως προς την παροχή νομικών, οικονομικών και AI υπηρεσιών, γεγονός που επιβεβαιώνει τόσο την αυξημένη βαρύτητα που θα διαδραματίζει το «ελληνικό» γραφείο της εταιρείας διεθνώς όσο και την προσοχή της εταιρείας για την δραστηριότητά της εν Ελλάδι. Σημειώνεται ότι το άλλο αντίστοιχο hub της εταιρείας είναι στο Βιετνάμ και εξυπηρετεί τις αγορές της Ασίας.