Αμερικανοί και Ρώσοι γιατροί προειδοποιούν για πιθανή παγκόσμια καταστροφή από την κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία

24 02 2022 | 10:19

Malden, MA—Αμερικανοί και Ρώσοι γιατροί που εκπροσωπούν τους International Physicians for the Prevention of Nuclear War (IPPNW) που έλαβε το Νόμπελ Ειρήνης το 1985, προειδοποιούν ότι ένας πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ανθρωπιστική καταστροφή ως αποτέλεσμα συμβατικών μαχών και του συνοδού κινδύνου για τις εγκαταστάσεις πυρηνικής ενέργειας αυτής της χώρας και κλιμάκωσης σε πυρηνικό πόλεμο.

Ένας πόλεμος θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε μια άλλη πυρηνική καταστροφή, παρόμοια ή χειρότερη από την κατάρρευση του αντιδραστήρα του Τσερνομπίλ το 1986, επηρεάζοντας τους ανθρώπους όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με τη Linda Pentz Gunter, ιδρύτρια του Beyond Nuclear. «Ανεξάρτητα από τη γένεση, την αιτία ή το ποιος ξεκίνησε τι, η πραγματικότητα παραμένει ότι υπάρχουν 15 πυρηνικοί αντιδραστήρες που λειτουργούν στην Ουκρανία που, εάν ξεσπάσει σύγκρουση εκεί, θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν. Εάν οι αντιδραστήρες βρεθούν εν μέσω σύγκρουσης ή πολέμου, δεν μπορούν απλώς να εγκαταλειφθούν από το εργατικό δυναμικό. Αυτό καθιστά τις προοπτικές ενός πολέμου στην Ουκρανία ακόμη πιο ανησυχητικές και την επιτακτική ανάγκη να αποφευχθεί αυτό ακόμη πιο επείγουσα».

Ο Δρ. Ira Helfand, κορυφαίος ειδικός στις ιατρικές επιπτώσεις του πυρηνικού πολέμου και συγγραφέας του Nuclear Famine: Two Billion People in Risk – Global Impacts of Limited Nuclear War on Agriculture, Food Supplies and Human Nutrition, προέτρεψε τα μέρη στη διαμάχη, που είναι οπλισμένα με πυρηνικά όπλα, να εξετάσουν τις συνέπειες εάν η σύγκρουση κλιμακωθεί στη χρήση πυρηνικών όπλων. Τα στρατιωτικά δόγματα του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας επιτρέπουν τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων για να αποκρούσει την ήττα σε έναν μεγάλο συμβατικό πόλεμο. «Αν έστω και ένα πυρηνικό όπλο 100 κιλοτόνων εκραγεί πάνω από το Κρεμλίνο, θα μπορούσε να σκοτώσει ένα τέταρτο εκατομμυρίου ανθρώπων και να τραυματίσει ένα εκατομμύριο ακόμη, συντρίβοντας πλήρως την ικανότητα αντιμετώπισης καταστροφών της ρωσικής πρωτεύουσας. Μια μόνο βόμβα 100 κιλοτόνων, που θα εκραγεί πάνω από την πρωτεύουσα των ΗΠΑ θα σκοτώσει περισσότερους από 170.000 ανθρώπους και θα τραυματίσει σχεδόν 400.000», είπε ο Δρ Χέλφαντ. «Αλλά είναι απίθανο μια κλιμακούμενη πυρηνική σύγκρουση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας να περιλαμβάνει μεμονωμένες κεφαλές πάνω από τις αντίστοιχες πρωτεύουσές τους. Μάλλον είναι πιο πιθανό ότι θα υπήρχαν πολλά όπλα, που θα στρέφονται εναντίον πολλών πόλεων και πολλά από αυτά τα όπλα θα ήταν σημαντικά μεγαλύτερα από 100 Kt».

Ακόμη και αν αποφευχθεί μια τυχαία ή εσκεμμένη πυρηνική καταστροφή, ένας συμβατικός πόλεμος θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και ευημερία. «Πολλοί θάνατοι και ασθένειες θα μπορούσαν να προκύψουν μεταξύ αμάχων από εκρηκτικά όπλα, εκτόπιση πληθυσμού και ζημιές σε νοσοκομεία και κλινικές, εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού και το σύστημα τροφοδοσίας», δήλωσε ο Δρ Μπάρι Λέβι, κορυφαίος ειδικός στις επιπτώσεις στην υγεία των ένοπλων συγκρούσεων και συγγραφέας του προσεχούς βιβλίου From Horror to Hope: Recognizing and Preventing the Health Impacts of War. «Ως αποτέλεσμα, τα παιδιά και οι έγκυες γυναίκες θα υποφέρουν από υποσιτισμό, περισσότερα βρέφη θα γεννιούνται πρόωρα και περισσότερες γυναίκες θα πέθαιναν κατά τον τοκετό. Περισσότεροι άνθρωποι θα προσβληθούν από μεταδοτικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του COVID-19. Περισσότεροι ηλικιωμένοι, που αποτελούν περισσότερο από το ένα έκτο του πληθυσμού της Ουκρανίας, θα αναπτύξουν επιπλοκές από καρδιακές παθήσεις, διαταραχές των πνευμόνων και διαβήτη. Και πολλοί Ουκρανοί θα υπέφεραν από κατάθλιψη και διαταραχή μετατραυματικού στρες», πρόσθεσε ο Δρ Levy.

Η Δρ Olga Mironova, καρδιολόγος στη Μόσχα και πρόεδρος της ρωσικής θυγατρικής της IPPNW, ηγήθηκε μιας επείγουσας συζήτησης για αυτούς τους κινδύνους, προτρέποντας την πρόληψη και τον διάλογο για την αποφυγή μιας ανθρωπιστικής καταστροφής. Υπογράμμισε την υποστήριξη της IPPNW στην έκκληση των Ευρωπαίων συναδέλφων μας

https://ippnwgr.blogspot.com/2022/02/1985-ippnw.html

που καλεί όλα τα μέρη στη σύγκρουση να υποχωρήσουν από το χείλος του γκρεμού και να επιμείνουν στις διπλωματικές προσπάθειες που αποσκοπούν στη μείωση των εντάσεων και στη διαπραγμάτευση μιας ειρηνικής διευθέτησης.

Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου

Πρόεδρος του ελληνικού κλάδου της IPPNW

Αντιπρόσωπος της ICAN στην Ελλάδα