Αλ. Σδούκου: Η επόμενη μέρα στην ενέργεια - Διέρχεται μία φάση βαθιάς μεταμόρφωσης
Στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, η ενέργεια ήταν μια υπόθεση για πολιτικούς, τεχνοκράτες και επιχειρήσεις και το ενδιαφέρον των πολιτών περιοριζόταν στις συναλλαγές τους με τις εταιρίες ενέργειας. Πλέον οι διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις και η ενεργειακή κρίση που προκάλεσαν, αλλά και η διαρκής και εντεινόμενη απειλή της κλιματικής αλλαγής, έχουν φέρει την ενέργεια στην καρδιά του δημόσιου λόγου. Παράλληλα όμως, και οι πολιτικές που η κυβέρνηση δρομολογεί για τον ενεργειακό τομέα αποκτούν ιδιαίτερη σημασία καθώς αγγίζουν και υποστηρίζουν άμεσα κάθε πολίτη της χώρας στην καθημερινότητά του.
Την προηγούμενη τετραετία κάναμε σημαντικά βήματα μπροστά. Προχωρήσαμε σε κομβικές νομοθετικές πρωτοβουλίες και υιοθετήσαμε μεταρρυθμιστικές πολιτικές που έθεσαν τις βάσεις για τον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας τα χρόνια και τις δεκαετίες που έρχονται. Ενθαρρύναμε και ενισχύσαμε την ανάπτυξη των ΑΠΕ, εξασφαλίζοντας στη χώρα ενεργειακή επάρκεια από πράσινες και εγχώριες πηγές ενέργειας: τον ήλιο και τον άνεμο. Δώσαμε κίνητρα στους ενεργειακούς καταναλωτές, τόσο οικιακούς όσο και επιχειρήσεις, για να εξορθολογήσουν και να κάνουν αποδοτικότερη την ενεργειακή τους χρήση, συνδυάζοντας έτσι εξοικονόμηση ενέργειας και εξοικονόμηση χρημάτων. Ενεργοποιήσαμε τους πολίτες να συμμετάσχουν ενεργά και να ωφεληθούν άμεσα από την πράσινη μετάβαση μέσα από τη βελτίωση του θεσμού των Ενεργειακών Κοινοτήτων και τη δυνατότητα παραγωγής της ενέργειας που χρειάζονται. Με τον ίδιο ταχύ και αποτελεσματικό ρυθμό θα συνεχίσουμε και τα επόμενα χρόνια, θέτοντας ακόμα πιο φιλόδοξους στόχους.
Η ανάπτυξη των ΑΠΕ παραμένει στην κορυφή της ατζέντας μας και είμαστε βέβαιοι ότι θα επιτύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει: να καλύπτουμε το 80% των αναγκών μας σε ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, μέχρι το 2030. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η έμφαση που δίνουμε σε έργα αποθήκευσης ενέργειας αλλά και επέκτασης και ενίσχυσης των δικτύων ηλεκτρισμού, έργα που διευκολύνουν την διείσδυση περισσότερων ανανεώσιμων πηγών αλλά και επιτρέπουν την καλύτερη διαχείριση της παραγωγής τους, ώστε να καλύπτεται η ζήτηση τις ώρες που οι ΑΠΕ δεν παράγουν.
Ένα νέο «εργαλείο» που έχουμε είναι τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, που έρχονται να αξιοποιήσουν τις τεράστιες δυνατότητες της αιολικής ενέργειας που παράγεται από τους μεσογειακούς ανέμους. Πάνω στις βάσεις που τέθηκαν στην προηγούμενη θητεία της κυβέρνησης με την ψήφιση του θεσμικού πλαισίου των υπεράκτιων αιολικών θα χτιστεί το «οικοδόμημα» της νέας αυτής ενεργειακής τεχνολογίας που, πέρα από άφθονη καθαρή ενέργεια, θα αφήσει και τεράστιο αποτύπωμα στην εγχώρια οικονομία, σε επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας.
Παράλληλα, η ενεργειακή κρίση που ξεκίνησε πριν δύο περίπου χρόνια, δυστυχώς δεν έχει ξεπεραστεί πλήρως, έστω κι αν οι τιμές έχουν αποκλιμακωθεί την τελευταία περίοδο. Κατά την προηγούμενη διετία επιδείξαμε τα αντανακλαστικά μας στο να θωρακίσουμε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις από την τεράστια αύξηση του κόστους ενέργειας που παρατηρήθηκε πανευρωπαϊκά. Την ίδια πολιτική συνεχίζουμε τους τελευταίους μήνες, με μικρότερη ένταση, λόγω της πτώσης των τιμών διατηρώντας όμως σε ισχύ, μεταβατικά, τους μηχανισμούς που απορρόφησαν το μεγαλύτερο μέρος του αυξημένου κόστους, έως ότου ομαλοποιηθούν οι κραδασμοί της ενεργειακής κρίσης. Σε κάθε περίπτωση, αξιολογούμε συνεχώς την κατάσταση στις διεθνείς ενεργειακές αγορές και εάν χρειαστεί να επέμβουμε και πάλι, δυναμικά και αποφασιστικά, θα το πράξουμε επιδεικνύοντας τα ίδια άμεσα αντανακλαστικά.
Επιπρόσθετα, θα επεκτείνουμε τις δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης που υλοποιήσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Προγράμματα όπως τα «Εξοικονομώ» ή το «Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή». Πρόκειται για δράσεις που έχουν μετρήσιμα οφέλη για τους καταναλωτές, οικιακούς ή επαγγελματικούς, ενώ παράλληλα παρέχουν υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία και απτό θετικό αποτύπωμα για το περιβάλλον.
Θα δούμε επίσης τα επόμενα χρόνια την ωρίμανση και δρομολόγηση μεγάλων έργων υποδομών, όπως οι σταθμοί FSRU και οι μεγάλες διεθνείς ενεργειακές διασυνδέσεις με την Αίγυπτο, την Κύπρο και το Ισραήλ. Είναι έργα που μαζί με τις έρευνες για ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο, έχουν την δυναμική να αναβαθμίσουν σημαντικά τη χώρα μας και να την καταστήσουν ενεργειακό κόμβο και παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Τέλος, ήδη από την προηγούμενη θητεία μας έχουμε αποδείξει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον μας για τα ελληνικά νησιά, με τα παραδείγματα της Αστυπάλαιας και της Χάλκης να έχουν αποκτήσει παγκόσμια προβολή και απήχηση. Στη νέα μας θητεία θα διευρύνουμε και θα επιταχύνουμε την εφαρμογή του εμβληματικού μας προγράμματος των «GR – eco Islands», ώστε με «αιχμή του δόρατος» την ενεργειακή μετάβαση των νησιών να επιφέρουμε μια ολιστική παρέμβαση που θα βελτιώσει συνολικά την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών.
Καταλήγοντας, ο ενεργειακός τομέας της Ελλάδας διέρχεται μία φάση βαθιάς μεταμόρφωσης, οδηγούμενος από την ισχυρή μας δέσμευση για βιωσιμότητα και καινοτομία προς ένα καθαρότερο και πιο πράσινο μέλλον. Καθώς δε η Ελλάδα συνεχίζει να αναπτύσσει και να εφαρμόζει νέες και καινοτόμες πρωτοβουλίες, καθίσταται παράδειγμα για άλλα κράτη, εντός και εκτός Ευρώπης, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει τη δική της ενεργειακή ασφάλεια, μειώνει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και ανοίγει το δρόμο για ένα πιο φωτεινό αύριο.
*Η Αλεξάνδρα Σδούκου είναι Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
(libre.gr)