Ακριβότερα ορυκτά καύσιμα θέλουν οι Γερμανοί φιλελεύθεροι

Το φιλελεύθερο κόμμα FDP (Renew Europe) ανανέωσε την έκκλησή του για μεγαλύτερη προσαύξηση στις τιμές των ορυκτών καυσίμων κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του κόμματος αυτό το Σαββατοκύριακο, προκειμένου να αναχαιτίσει την προτεινόμενη απαγόρευση εγκατάστασης νέων λεβήτων φυσικού αερίου και πετρελαίου από το 2024.

Την περασμένη εβδομάδα, η τρικομματική κυβέρνηση των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και του FDP ενέκρινε σχέδιο νόμου που θα απαγόρευε την εγκατάσταση νέων συστημάτων θέρμανσης ορυκτών καυσίμων από το 2024, αν και πολλά μέλη του FDP έχουν έκτοτε εκφράσει την προτίμησή τους για μια προσέγγιση με βάση την αγορά που θα λειτουργούσε με υψηλότερες τιμές καυσίμων.

«Για τον κτιριακό τομέα, θέλουμε να επιτύχουμε τους στόχους για την προστασία του κλίματος κυρίως μέσω της εμπορίας εκπομπών με ένα κατά κεφαλήν κλιματικό μπόνους και όχι μέσω λεπτομερών ρυθμιστικών παρεμβάσεων που αφορούν μεμονωμένες τεχνολογίες», αναφέρεται σε πρόταση που εγκρίθηκε από το συνέδριο το Σάββατο.

Η πρόταση, η οποία εισήχθη από υψηλόβαθμους πολιτικούς του FDP λίγο πριν από το συνέδριο, θεωρήθηκε ως διαμαρτυρία κατά του νομοσχεδίου, παρόλο που αυτό πρέπει να περάσει ακόμη από τη νομοθετική διαδικασία στο κοινοβούλιο.

Στην πράξη, η εμπορία εκπομπών για τη θέρμανση και τις οδικές μεταφορές θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τις τιμές των καυσίμων για το φυσικό αέριο θέρμανσης και το πετρέλαιο, καθώς και τη βενζίνη και το ντίζελ, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες. Τα έσοδα θα πρέπει να αναδιανεμηθούν με μια εφάπαξ πληρωμή σε όλους τους πολίτες, αναφέρει η πρόταση του FDP.

«Νομίζω ότι το μεγάλο ερώτημα με την πρόταση του FDP είναι αν οι πολιτικοί και ο πληθυσμός είναι προετοιμασμένοι να αντέξουν ένα τέτοιο σοκ στις τιμές του CO2, όσον αφορά την αναδιανομή, και να κατανοήσουν γιατί γίνεται αυτό εξ αρχής», δήλωσε στη EURACTIV τον περασμένο μήνα ο Christian Flachsland, καθηγητής για τη βιωσιμότητα στη Σχολή Hertie του Βερολίνου.

Η τιμή ανά τόνο CO2, η οποία σήμερα καθορίζεται στα 30 ευρώ, θα μπορούσε εύκολα να φτάσει τα 100-200 ευρώ, δήλωσε ο Flachsland. Αυτό θα αύξανε τις τιμές της βενζίνης και του ντίζελ κατά περίπου 30-60 λεπτά ανά λίτρο.

Σε άλλη πρόταση, οι εκπρόσωποι του FDP υποστήριξαν επίσης ένα εθνικό σύστημα εμπορίας εκπομπών έως το 2024 – τρία χρόνια πριν από την εισαγωγή ενός παρόμοιου συστήματος σε επίπεδο ΕΕ το 2027. Ωστόσο, ο επικεφαλής του κόμματος και υπουργός ΟικονομικώνChristian Lindner δήλωσε στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD ότι η εισαγωγή του συστήματος από το 2024 θα ήταν «πολιτικά και τεχνικά αδύνατη πλέον».

Σε ηλεκτρονικό μήνυμα που έστειλε στους υποστηρικτές του την Παρασκευή, ο ηγέτης της συντηρητικής αντιπολίτευσης Friedrich Merz (CDU/EPP) υποστήριξε την προσέγγιση του FDP.

Με τη νέα αγορά άνθρακα της ΕΕ, «το κόστος του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα γίνει σταδιακά ακριβότερο», πράγμα που σημαίνει ότι «η εγκατάσταση εναλλακτικών συστημάτων θέρμανσης χωρίς CO2 θα γίνεται όλο και πιο ελκυστική οικονομικά για τα ιδιωτικά νοικοκυριά», έγραψε ο Merz.

Επομένως, θα ήταν καλύτερο «να παραμείνει η μετατροπή των ιδιωτικών νοικοκυριών σε θέρμανση φιλική προς το περιβάλλον όπως αποφασίστηκε από την τελευταία ομοσπονδιακή κυβέρνηση: με επαρκή στήριξη των ιδιωτικών νοικοκυριών και σταθερή εμπιστοσύνη στους μηχανισμούς των ευρωπαϊκών κανονισμών για τη μελλοντική τιμολόγηση των εκπομπών CO2», έγραψε επίσης.

 

 

 

 

cover photo: Την περασμένη εβδομάδα, η τρικομματική κυβέρνηση των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και του FDP ενέκρινε σχέδιο νόμου που θα απαγόρευε την εγκατάσταση νέων ορυκτών συστημάτων θέρμανσης από το 2024. [Shutterstock/William Potter]

σ