Ακριβό λογαριασμό για τις εισαγωγές “πράσινου” εξοπλισμού και προϊόντων πλήρωσε η ΕΕ το 2021 - Τι δείχνουν τα στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο του μπλοκ

Στα 13,8 δισ. ευρώ ανέρχεται το ποσό που δαπάνησε η ΕΕ το 2021, για εισαγωγές προϊόντων “πράσινης” ενέργειας από χώρες εκτός ΕΕ. Την ίδια στιγμή, εξήγαγε σε χώρες εκτός ΕΕ, προϊόντα αξίας 5,7 δισ. ευρώ, μικρότερης δηλαδή από το μισό του ποσού εισαγωγών.

 

1

Συγκεκριμένα, οι εισαγωγές αφορούν ηλιακά πάνελ αξίας 9,8 δισ. ευρώ, υγρά βιοκαύσιμα αξίας 3,4 δισ. ευρώ και ανεμογεννήτριες αξίας 0,6 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η αξία εισαγωγών των πάνελ και των βιοκαυσίμων ήταν πολύ μεγαλύτερη από την αντίστοιχη των εξαγωγών της, προς χώρες εκτός ΕΕ, η οποία ανήλθε σε 1,3 δισ. ευρώ και για τα δύο. Αντίθετα, η αξία των εξαγωγών ανεμογεννητριών σε χώρες εκτός ΕΕ ήταν πολύ μεγαλύτερη από την αξία των εισαγωγών, που ανήλθε σε 3,2 δισ. ευρώ.

 

1

Κίνα και Ινδία κρατούν τα "ηνία"

Η Κίνα και η Ινδία, με συνολικό μερίδιο 99% (64% και 35% αντίστοιχα), ήταν η πηγή σχεδόν όλων των εισαγωγών ανεμογεννητριών το 2021. Από την άλλη, ο μεγαλύτερος εξαγωγικός προορισμός της ΕΕ ήταν το Ην. Βασίλειο (42%), ακολουθούμενο από τις ΗΠΑ (15%) και την Ταϊβάν (11%).

Επίσης, η  Κίνα ήταν μακράν ο μεγαλύτερος εταίρος για τις εισαγωγές ηλιακών πάνελ το 2021, με μερίδιο 89%,  Αντίστροφα, η ΕΕ εξήγαγε το μεγαλύτερο μερίδιο στις ΗΠΑ (23%), ακολουθούμενη από τη Σιγκαπούρη (19%), το Ην. Βασίλειο και την Ελβετία (αμφότερες 9%).

Επιπρόσθετα, το 41% των εισαγωγών βιοκαυσίμων της ΕΕ το 2021 προήλθαν από την Αργεντινή. Σε συνέχεια από το Ηνωμένο Βασίλειο (14%), την Κίνα και τη Μαλαισία (13%). 

Το Ηνωμένο Βασίλειο (47%) και οι Ηνωμένες Πολιτείες (30%) ήταν οι μεγαλύτεροι προορισμοί για τις εξαγωγές υγρών βιοκαυσίμων, σύμφωνα με τη Eurostat.

Υστέρηση της ΕΕ στην πράσινη τεχνολογία

Όπως δείχνουν τα στοιχεία σχετικά με την “κούρσα” της ανάπτυξης πράσινων τεχνολογιών, η ΕΕ έχει συμβάλει μέχρι στιγμής λιγότερο, συγκριτικά με το μέγεθος και τον πλούτο που διαθέτει.

Ειδικότερα, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο, ο αριθμός των κατά κεφαλήν “πράσινων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας” πενταπλασιάστηκε μεταξύ της δεκαετίας του 1970 και των αρχών της δεκαετίας του 2010, στο μέσο κράτος μέλος της ΕΕ υπήρξε αξιοσημείωτη υστέρηση σε αυτή τη διαδικασία. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι, στο αποκορύφωμα της πράσινης καινοτομίας το 2011, υπήρχαν 17 πράσινες πατέντες ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού στην ΕΕ. Συγκριτικά, κατά το ίδιο έτος υπήρχαν 54 πράσινες πατέντες ανά εκατομμύριο πληθυσμού στις ΗΠΑ και 69 στην Ιαπωνία.

Επιπλέον, τεράστιες διαφορές παρατηρούνται μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Συγκεκριμένα, στην κορυφή βρίσκεται η Δανία με 92 πράσινες πατέντες ανά 1 εκ. πληθυσμού το 2011. Αυστρία, Φινλανδία, Γερμανία και Σουηδία είναι σταθερά καινοτόμες, με περισσότερες από 30 πράσινες πατέντες ανά 1 εκ. πληθυσμού, ενώ ταυτόχρονα, μία στις τρεις χώρες της ΕΕ κατέγραψε λιγότερες από 1 πράσινη πατέντα για τον ίδιο αριθμό πληθυσμού.

1

1