40 ζημιές σε φωτοβολταϊκά προκάλεσε ο κυκλώνας "Ιανός" όπως δείχνουν τα στοιχεία των ασφαλιστικών - Στο 1,5 εκατ. οι αποζημιώσεις.

Ο κυκλώνας Ιανός έπληξε σφοδρά ορισμένες περιοχές της χώρας μας, προκαλώντας ζημιές μεταξύ άλλων και σε φωτοβολταϊκά πάρκα στην Καρδίτσα, τη Λάρισα, την Κεφαλληνία, τη Ζάκυνθο και σε άλλες περιφερειακές ενότητες, με την πρώτη να δέχεται και το μεγαλύτερο πλήγμα. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι αποζημιώσεις ξεπερνούν το 1,5 εκατ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) ολοκλήρωσε πρόσφατα την έρευνα μεταξύ των Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων - μελών της σχετικά με την πρώτη εκτίμηση των ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν την περίοδο 18 - 19 Σεπτεμβρίου 2020 με ιδιαίτερη ένταση στα νησιά του Ιονίου και στη Θεσσαλία.

Η πρώτη εκτίμηση των ανωτέρω επιχειρήσεων από τις αναγγελίες των ζημιών συνολικά αναφέρεται σε 2.453 ζημιές, το ύψος των οποίων εκτιμάται συνολικά σε 30,9 εκατ. €. Από αυτές, 1.400 ζημιές αφορούσαν τις ασφαλίσεις περιουσίας (εκτίμηση αποζημιώσεων 26,45 εκατ. €), 1.027 ζημιές τις ασφαλίσεις αυτοκινήτων (εκτίμηση 3,29 εκατ. €) και 26 ζημιές τις ασφαλίσεις σκαφών (εκτίμηση 1,19 εκατ. €).

Οι ζημιές των ασφαλίσεων περιουσίας και η αντίστοιχη ασφαλισμένη αξία των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων, διακρίνονται ανά είδος ασφαλισμένου κινδύνου ως ακολούθως:

S

Ακολουθεί ξεχωριστός πίνακας για τα φωτοβολταϊκά με την κατανομή ανά είδος ασφαλισμένου κινδύνου, των ζημιών και των ασφαλισμένων τους κεφαλαίων, για τις ΠΕ που επλήγησαν περισσότερο:

O

Επιπροσθέτως των ανωτέρω στοιχείων των δηλωθεισών ζημιών, η έρευνα της Ε.Α.Ε.Ε. αναζήτησε από τις Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις - μέλη της, την πληροφορία του πλήθους των συνολικά ασφαλισμένων κινδύνων και των συνολικών ασφαλισμένων κεφαλαίων, είτε επηρεάστηκαν είτε όχι από το συγκεκριμένο φαινόμενο, στις ανωτέρω πληγείσες γεωγραφικές περιοχές.

Τέλος, στον παρακάτω πίνακα υπολογίζονται στην περίπτωση των φωτοβολταϊκών οι δείκτες που προκύπτουν από τον συνδυασμό των ζημιών και των ασφαλισμένων κινδύνων: η μέση συχνότητα (%) ζημιών και το μέσο ποσοστό (‰) των αποζημιώσεων επί των συνολικών ασφαλισμένων κεφαλαίων:

D

 

 

 

3 Νοεμβρίου 2020

energypress