Τα καυτά θέματα Ενέργειας, Μεταφορών και Περιβάλλοντος στα χέρια της Αυστριακής Προεδρίας της Ε.Ε.

06 07 2018 | 13:12

Η Αυστριακή προεδρία της ΕΕ θα επιδιώξει να καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με δύο εμβληματικά νομοθετικά κείμενα κατά τη διάρκεια της εξάμηνης θητείας της ως επικεφαλής της Ένωσης– συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας για τα πρότυπα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από αυτοκίνητα και φορτηγά, αλλά και της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Οι προσωρινές ημερήσιες διατάξεις για τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου της ΕΕ υπό την Αυστριακή προεδρία, έχουν ήδη δημοσιευθεί επίσημα, αναφέρει ο OPP, ένα ψηφιακό εργαλείο για τις Ευρωπαϊκές πολιτικές στους τομείς της  ενέργειας, του περιβάλλοντος, της κλιματικής αλλαγής και το εμπορίου.

 

Η Αυστρία ανέλαβε την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Βουλγαρία την 1η Ιουλίου. Αυτό σημαίνει ότι η Βιέννη θα προεδρεύσει όλων των υπουργικών συνόδων σε επίπεδο ΕΕ έως ότου αναλάβει η Ρουμανία την 1η Ιανουαρίου.

 

Ο OPP επισημαίνει, μεταξύ άλλων, τις προσωρινές ημερήσιες διατάξεις για τις Συνεδριάσεις του Συμβουλίου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπου οι υπουργοί αναμένεται να συζητήσουν και ενδεχομένως να συμφωνήσουν ως προς δύο βασικά νομοθετήματα της ΕΕ.

 

Το μεν Συμβούλιο Περιβάλλοντος στις 9 Οκτωβρίου θα εξετάσει τα πρότυπα εκπομπών ρύπων για τα νέα επιβατηγά αυτοκίνητα και τα φορτηγά, για τα οποία οι 28 Ευρωπαίοι υπουργοί αναμένεται να συμφωνήσουν σε μια «γενική προσέγγιση»,  μετά από μια δημόσια συζήτηση όπου θα εκθέσουν τις απόψεις τους μπροστά στις κάμερες.

 

Επ’ ευκαιρία της συζήτησης, ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στις απόψεις που θα εκφράσει ο Γερμανός υπουργός, αλλά και οι εκπρόσωποι της ισχυρής γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Και το ίδιο θα ισχύσει για τη Γαλλία και την Ιταλία, τις άλλες δύο μεγάλες Ευρωπαϊκές  αυτοκινητοβιομηχανίες.

 

Οι υπουργοί περιβάλλοντος θα επιδιώξουν να καταλήξουν στα θέματα του Συμβουλίου σχετικά με την προετοιμασία της διάσκεψης COP24 για το κλίμα στο Katowice της Πολωνίας, αλλά και σχετικά με τη Σύμβαση για τη Βιοποικιλότητα (Convention on Biological Diversity), όπως ανέφεραν πηγές του OPP.

 

Κατά το επίσης πολλά υποσχόμενο Συμβούλιο της Ενέργειας, στις 19 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί η πολυαναμενόμενη δημόσια συζήτηση – που ενδεχομένως να καταλήξει και σε συμφωνία - σχετικά με τους νέους κανόνες για την Ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Αν και ιδιαίτερα τεχνική σε πρώτη ματιά, η μεταρρύθμιση του κλάδου της αγοράς ενέργειας θεωρείται ότι θα αλλάξει τα δεδομένα στον τομέα του ηλεκτρισμού, καθώς το ενεργειακό σύστημα ετοιμάζεται να αφομοιώσει ολοένα και περισσότερη καθαρή ενέργεια, τόσο από τις μεγάλες αιολικές μονάδες όσο και από τα μυριάδες φωτοβολταϊκά πάνελ σε στέγες ανά την ήπειρο.

 

Η Αυστρία συγκαταλέγεται στους πρωτοπόρους της καθαρής ενέργειας στην Ευρώπη, και έχει στόχο να παράγει ενέργεια από ΑΠΕ σε ποσοστό 34% έως το 2020 και απώτερο στόχο για το 2050 την πλήρη ενεργειακή αυτάρκεια από καθαρές πηγές.

 

H μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα επιδιώξει να προσεγγίσει το θέμα των λεγόμενων “μηχανισμών υποστήριξης ισχύος”  (“capacity mechanisms”), οι οποίοι διέπουν τον τρόπο με τον οποίο τα κράτη της ΕΕ παρέχουν ενίσχυση στον τομέα της ενέργειας. Αυτοί οι μηχανισμοί καλύπτουν σχέδια όπως η σταδιακή κατάργηση των εργοστασίων άνθρακα σε χώρες όπως η Πολωνία, αλλά και της πυρηνικής ενέργειας στη Γαλλία και το Βέλγιο.

 

Παράλληλα με τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρική ενέργειας, οι υπουργοί της ΕΕ θα συζητήσουν και για θέματα που αφορούν στον κανονισμό ετοιμότητας έναντι κινδύνων στον τομέα του ηλεκτρισμού, για νέους κανόνες λειτουργίας του Οργανισμού Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας  (ACER), αλλά και για την προτεινόμενη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μεταρρύθμιση  της εσωτερικής αγοράς φυσικού αερίου, με στόχο την παύση του αγωγού Nord Stream 2.

 

 

ΘΕΣΕΙΣ

 

Σύνδεσμοι ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από όλη την Ευρώπη, κάλεσαν την Αυστριακή κυβέρνηση να προωθήσει τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια κατά τη διάρκεια της προεδρίας της. H “ Διακήρυξη της Βιέννης” υπογράφηκε από τους Συνδέσμους Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Γερμανίας και Αυστρίας, την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (EREF), και από ακόμα 13 εθνικούς συνδέσμους (ΣΣ Από ελληνικής πλευράς συμμετέχει ο Σύνδεσμος Μικρών Υδροηλεκτρικών).

 

Από κοινού, ζήτησαν τη σταδιακή κατάργηση των αποκαλούμενων “αγορών διαθεσιμότητας ισχύος” (“capacity markets”), οι οποίες κατά την άποψή τους, στρεβλώνουν τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, επιτρέποντας  στις εθνικές κυβερνήσεις να επιχορηγούν την εφεδρική ισχύ,  η οποία πολύ συχνά προέρχεται από άνθρακα, φυσικό αέριο ή πυρηνική ενέργεια.

 

Τέλος, οι υπογράφοντες  κάλεσαν επίσης για αλλαγές  στη δομή των Ευρωπαικών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας κατά τρόπο που να ευνοεί τις ΑΠΕ έναντι των ρυπογόνων μορφών ενέργειας.

 

3 Ιουλίου 2018

 

Του Frédéric Simon 

 

Πηγή: Euractiv

 

Περισσότερα2030 climate and energy targets    Austrian Presidency   cars and CO2   

 capacity mechanisms  Electricity     electricity market    Energy    Energy & Environment   Renewable energies   Transport

 

 

 

Συνοδευτικα Αρχεια