"Ανθεκτικότητα" και "Ευελιξία", το ζητούμενο σήμερα για τις υποδομές ηλεκτρισμού - Τι είπαν TSOs και Κομισιόν σε Webinar της Eurelectric.
Ο περιφερειακός συντονισμός και συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπογραμμίζεται ως η βασική “αδυναμία – κενό” σχετικά με την ετοιμότητα αντιμετώπισης κινδύνων στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και ιδιαίτερα στο κομμάτι των δικτύων.
Σε webinar που διοργάνωσε η Eurelectric με θέμα “Δημιουργώντας ένα ανθεκτικό σύστημα ενέργειας σε εποχές ακραίων καιρικών συνθηκών” (Building Power System Resilience in Times of Extreme Weather) οι ομιλητές ανέπτυξαν διεξοδικά την αυξανόμενη σημασία που αποκτά το στοιχείο της “ανθεκτικότητας” (resilience) για την ομαλή λειτουργία των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες εν πολλοίς συνιστούν και υποδομές ζωτικής σημασίας (Critical Infrastructure βάσει της ευρωπαϊκής ορολογίας).
Μέρος στο πάνελ της συζήτησης πήραν οι Beatriz Sinobas από την DG Energy, Laurent Schmitt – Γενικός Γραμματέας του Entso-e, Mark McGranham – Αντιπρόεδρος Καινοτομίας του EPRI (Electric Power Research Institute) και ο Gregorio Oglario Διευθυντής της Accenture. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Paddy Hayes, στέλεχος της ESB Networks.
Ορθή αξιολόγηση και εκτίμηση κινδύνου, αναγνώριση, πρόληψη, έγκαιρη προειδοποίηση, συντονισμός, συνεργασία, ευελιξία υποδομών αποτελούν μερικές λέξεις κλειδιά που σκιαγραφούν τις προκλήσεις του σήμερα για Διαχειριστές, ρυθμιστικές αρχές και κράτη μέλη. Παρά τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι τώρα, ζητούμενο παραμένει ένας “οδικός χάρτης” εκτίμησης, αξιολόγησης και αντιμετώπισης κινδύνων, που κυρίως θα εστιάζει στην “έγκαιρη προειδοποίηση κρίσης” και όχι στο παρά πέντε ή "κατόπιν εόρτης".
Σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία έγκαιρη προειδοποίηση σημαίνει “παροχή συγκεκριμένων, σοβαρών και αξιόπιστων πληροφοριών που δείχνουν ότι ενδέχεται να επέλθει συμβάν που είναι πιθανόν να οδηγήσει σε σημαντική υποβάθμιση της κατάστασης εφοδιασμού με ηλεκτρική ενέργεια, με πιθανό αποτέλεσμα κρίσης ηλεκτρικής ενέργειας”.
Υπό το πρίσμα αυτό, ο Mark McGranham, Αντιπρόεδρος Καινοτομίας στο EPRI τόνισε ιδιαίτερα το στοιχείο της αποτίμησης (evaluation) των απαιτούμενων επενδύσεων σε συνδυασμό με την αποτίμηση των ωφελειών που προκύπτουν, στοιχεία που θα επιτρέψουν ένα καλύτερο σχεδιασμό από πλευράς Διαχειριστών και εταιρειών ενέργειας. “Διαφορετικά δεν μπορεί να προσδιοριστεί το επίπεδο των επενδύσεων που απαιτούνται για να καταστεί εφικτό το εγχείρημα της ετοιμότητας”.
Παρά την ύπαρξη σχετικού ευρωπαϊκού πλαισίου, παραμένει προς κατάκτηση ο προσδιορισμός μιας ενιαίας μεθοδολογίας και ταξινόμησης σε επίπεδο ευρωπαϊκής ένωσης, όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, η Beatrice Sinobas, στέλεχος της DG Energy, προσθέτοντας πως μέχρι το τέλος του 2020 η Κομισιόν θα δημοσιεύσει έναν “οδικό χάρτη” για την ετοιμότητα αντιμετώπισης κινδύνων (roadmap for Risk Preparedness).
Πρόθεση της Κομισιόν είναι να διασαφηνίσει την πολιτική και επενδυτική διάσταση του θέματος, ώστε οι εθνικές αρχές και φορείς να προχωρήσουν στις ανάλογες πρωτοβουλίες τόσο σε ότι αφορά την υιοθέτηση του ρυθμιστικού πλαισίου όσο και την ανάπτυξη των κατάλληλων εργαλείων και υποδομών, όταν μάλιστα η ενοποίηση της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι μπροστά.
Σε έρευνα που πραγματοποίησε η Accenture με τίτλο “From Reliability to Resilience: Confronting the Challenges of Extreme Weather” προκύπτει ότι στις πρώτες προτεραιότητες των εταιρειών ενέργειας είναι η ενίσχυση της ευελιξίας του συστήματος (increased system flexibility) και η δυνατότητα αποτελεσματικής αποκατάστασης (restoration effectiveness).
Η ολοένα και συχνότερη εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων τόσο παγκοσμίως όσο στη χώρα μας τείνει να αποτελέσει μια σημαντική μεταβλητή στη κατάρτιση των business plans και της στρατηγικής συνολικά των ενεργειακών εταιρειών και ιδίως των εταιρειών διαχείρισης δικτύων, αποτελώντας μια καθόλα σοβαρή πρόκληση.
Ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη υφίσταται βαθύ μετασχηματισμό, ο οποίος χαρακτηρίζεται από πιο αποκεντρωμένες αγορές με περισσότερους παίκτες, υψηλό ποσοστό ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και καλύτερα διασυνδεδεμένα συστήματα.
Από την άποψη αυτή, στόχευση των αρμόδιων αρχών είναι η διασφάλιση της βέλτιστης λειτουργίας αγορών και δικτύων, πράγμα που δεν μπορεί να γίνει δίχως ανάλογο επίπεδο ετοιμότητας αντιμετώπισης κινδύνων.
10 Σεπτέμβρη 2020
energypress