30 τρισεκατομμύρια δολάρια όφελος αν πετύχουμε τους πιο φιλόδοξους κλιματικούς στόχους!

25 05 2018 | 09:06

Η επίτευξη συγκράτησης της ανόδου της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από 1,5ο C θα εξοικονομήσει 30 τρισεκατομμύρια δολάρια από ζημιές, σύμφωνα με νέα ανάλυση, ποσό που είναι πολύ μεγαλύτερο από το κόστος περιορισμού των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που απαιτείται για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Τα περισσότερα έθνη, που αντιπροσωπεύουν το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού, θα ωφεληθούν οικονομικά από τη διατήρηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω του 1,5οC. Αυτό περιλαμβάνει σχεδόν όλες τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, καθώς και τις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες - τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ιαπωνία – διαψεύδοντας τον ισχυρισμό του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, ότι οι κλιματικές ενέργειες είναι υπερβολικά δαπανηρές.

Η Αυστραλία και η Νότια Αφρική θα επωφεληθούν επίσης, αλλά πιο κερδισμένα θα είναι τα έθνη της Μέσης Ανατολής, τα οποία απειλούνται με ακραίους καύσωνες πέρα ​​από το όριο της ανθρώπινης επιβίωσης.


Ωστόσο, ορισμένες ψυχρές χώρες - ιδιαίτερα η Ρωσία, ο Καναδάς και τα Σκανδιναβικά έθνη - ενδέχεται να έχουν μικρότερη ανάπτυξη εάν επιτευχθεί ο στόχος 1.5ο C, σύμφωνα με την έρευνα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μια μικρή ποσότητα επιπρόσθετης θέρμανσης σε 2C θα ήταν επωφελής για τις οικονομίες τους. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιρλανδία θα μπορούσαν επίσης να έχουν παρόμοιες εξελίξεις.


Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, είναι από τις πρώτες που αξιολογούν τον οικονομικό αντίκτυπο της επίτευξης των στόχων του Παρισιού για το κλίμα. Τα στοιχεία των τελευταίων 50 ετών δείχνουν σαφώς ότι όταν οι θερμοκρασίες αυξάνονται, το ΑΕΠ και άλλοι οικονομικοί δείκτες πέφτουν στα περισσότερα έθνη, λόγω των επιπτώσεων σε παράγοντες όπως η παραγωγικότητα στην εργασία, η γεωργική παραγωγή και η υγεία.


Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν αυτή τη σχέση και 40 παγκόσμια κλιματικά μοντέλα για να εκτιμήσουν τις μελλοντικές οικονομικές επιπτώσεις της επίτευξης του στόχου 1.5οC - ένας δύσκολα επιτεύξιμος στόχος δεδομένου ότι ο κόσμος ήδη βιώνει άνοδο 1οC εξ αιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Επίσης, αξιολόγησαν τις επιπτώσεις ανόδου της θερμοκρασίας κατά 2οC και κατά 3οC, η οποία είναι η αναμενόμενη άνοδος της θερμοκρασίας εάν δεν αλλάξουν τα τρέχοντα σχέδια κλιματικής δράσης.


«Μέχρι το τέλος του αιώνα, διαπιστώσαμε ότι ο κόσμος θα είναι περίπου 3% πλουσιότερος αν επιτευχθεί ο στόχος 1.5οC σε σχέση με τον στόχο 2οC», δήλωσε ο Marshall Burke, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στις ΗΠΑ, . «Σε δολάρια, αυτό αντιπροσωπεύει περίπου 30 τρισεκατομμύρια δολάρια σε σωρευτικά οφέλη

 

«Το εκτιμώμενο κόστος για την επίτευξη του στόχου 1.5οC είναι περίπου $ 0.5 τρισεκατομμύρια για τα επόμενα 30 χρόνια», πρόσθεσε «έτσι, τα στοιχεία μας δείχνουν ότι τα οφέλη από την επίτευξη των στόχων υπερτερούν σε μεγάλο βαθμό του κόστους».


«Υπολογίσαμε επίσης ποιο θα είναι το πρόσθετο οικονομικό κόστος, εάν ανέβουμε 3οC αντί για 2οC. Αυτό θα κοστίσει στον πλανήτη ένα επιπλέον 5-10% του παγκόσμιου ΑΕΠ, σε σχέση με το 2οC. δηλαδή δεκάδες τρισεκατομμύρια δολάρια.», είπε ο Marshall Burke.


Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν σημαντικές αβεβαιότητες στην οικονομική τους μοντελοποίηση, αλλά δήλωσαν ότι είναι πεπεισμένοι ότι η διατήρηση της ανόδου της θερμοκρασίας κάτω από 1,5οC είναι πολύ πιθανό να ωφελήσει τη συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου.

Ο καθηγητής Maximilian Auffhammer, του Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Μπέρκλεϊ που δεν συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα δήλωσε: «Η μετατροπή των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής σε οικονομικές ζημίες είναι πρόκληση. Το να μετράμε πόσο μεγάλες θα είναι οι επιπτώσεις του κλίματος στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ θα πρέπει να αποτελέσει υψηλή προτεραιότητα για μελλοντικές εργασίες

«Πιστεύω ότι οι συντάκτες της μελέτης έκαναν την καλύτερη δυνατή έρευνα, βασίζοντας τις εκτιμήσεις τους σε λεπτομερή ανάλυση και δηλώνοντας σαφώς τις υποθέσεις που έλαβαν», δήλωσε ο καθηγητής Wolfram Schlenker, του Πανεπιστήμιο Columbia, ΗΠΑ.

 

 

23 Μαΐου 2018

Του Damian Carrington Environment editor,


πηγή THEGUARDIAN

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ