«Η πιλοτική χαλυβουργική μονάδα μας θα εκπέμπει μόνο υδρατμούς» Mårten Görnerup CEO της Σουηδικής χαλυβουργίας Hybrit.

11 05 2018 | 11:32

Μια νέα πιλοτική εγκατάσταση που βρίσκεται υπό κατασκευή στη βόρεια Σουηδία θα παράγει χάλυβα με χρήση υδρογόνου που θα παράγεται με αξιοποίηση Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι μοναδικές εκπομπές του εργοστασίου θα είναι υδρατμοί, εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της Hybrit, της εταιρείας που βρίσκεται πίσω από τη νέα τεχνολογία, η οποία θα φέρει επανάσταση στη χαλυβουργία.

Ο Mårten Görnerup, ο διευθύνων σύμβουλος της Hybrit, μιας κοινοπραξίας που περιλαμβάνει τη σουηδική χαλυβουργία SSAB, την εταιρεία ενέργειας Vattenfall και την LKAB, τον μεγαλύτερο παραγωγό σιδηρομεταλλεύματος στην Ευρώπη, μίλησε στον ανταποκριτή ενέργειας και περιβάλλοντος του EURACTIV, Frédéric Simon.

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον Frédéric Simon του EURACTIV

Η Hybrit ανακοίνωσε πρόσφατα σχέδια για την κατασκευή πιλοτικής μονάδας παραγωγής χάλυβα που θα παράγει χάλυβα χωρίς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Πώς θα λειτουργεί αυτή η μονάδα;

Η λύση που επιλέξαμε είναι να έχουμε μια απολύτως καθαρή από ορυκτά καύσιμα αλυσίδα παραγωγής χάλυβα. Ο στόχος είναι να αντικατασταθεί ο εισαγόμενος άνθρακας και αντ' αυτού να χρησιμοποιηθεί υδρογόνο που θα παράγεται από καθαρή ηλεκτρική ενέργεια. Το υδρογόνο θα χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια ως κύριο αναγωγικό για τη μετατροπή του σιδηρομεταλλεύματος σε μεταλλικό σίδηρο. Και αυτή η διαδικασία θα εκπέμπει μόνο υδρατμούς αντί του διοξειδίου του άνθρακα.

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμά σας;

Όταν ολοκληρώσαμε τη προμελέτη σκοπιμότητας, και με βάση τα συμπεράσματα της, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην πιλοτική φάση του έργου και να διερευνήσουμε κατάλληλη θέση για την πιλοτική εγκατάσταση. Αποφασίσαμε λοιπόν, να εγκαταστήσουμε τη μονάδα βόρεια στην πόλη Luleå, κοντά σε πεδία σιδηρομεταλλεύματος.

Τώρα έχουμε πλέον ολοκληρώσει τη μελέτη σκοπιμότητας για αυτήν την πιλοτική μονάδα. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε εργασίες εκσκαφών θεμελίων ήδη αυτό το καλοκαίρι. Στη συνέχεια, θα σχεδιάσουμε τις πιλοτικές εγκαταστάσεις, με στόχο να έχουμε το πιλοτικό εργοστάσιο σε λειτουργία μέχρι το 2020.

Και μετά το 2020;

Το σχέδιο μας είναι να χρησιμοποιηθεί η πιλοτική εγκατάσταση για λίγα χρόνια, μέχρι το 2024. Το πιλοτικό εργοστάσιο θα χρησιμοποιηθεί περισσότερο ως πειραματικό εργαλείο – θα διεξάγουμε συγκεκριμένα πειραματικά προγράμματα για διαστήματα έως δύο μηνών. Στη συνέχεια, θα αξιολογούνται τα αποτελέσματα, θα τροποποιούμε κάποιες λειτουργικές ρυθμίσεις και θα διεξάγουμε περισσότερα πειράματα για να βρούμε τις βέλτιστες συνθήκες για την αναγωγή της πρώτης ύλης.

Ελπίζουμε ότι μέχρι το 2024, θα έχουμε μια πολύ καλή εικόνα ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να στηθεί αυτή η νέα διαδικασία και να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε το επόμενο βήμα, το οποίο είναι θα είναι η κατασκευή μιας επιδεικτικής μονάδας. Η βασική διαφορά είναι ότι η μονάδα επίδειξης θα λειτουργήσει ως βιομηχανική εγκατάσταση που θα λειτουργεί 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα.

Τι είδους παραγωγική ικανότητα στοχεύετε;

Η παραγωγική ικανότητα του πιλοτικού εργοστασίου θα είναι περίπου ένας έως δύο τόνοι την ώρα, σίδηρο άμεσης αναγωγής (DRI). Το επιδεικτικό εργοστάσιο θα είναι περισσότερο βιομηχανικού τύπου. Πιστεύουμε ότι η παραγωγή του θα είναι περίπου μισό εκατομμύριο τόνοι ετησίως. Και θα λειτουργεί ως κανονικό εργοστάσιο.

Είπατε ότι το υδρογόνο θα παράγεται από πράσινη ηλεκτρική ενέργεια. Ποιες είναι οι συνέπειες όσον αφορά το κόστος, με πιθανές τις διακυμάνσεις των τιμών των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας;

Στο βόρειο τμήμα της Σουηδίας, έχουμε γενικά πλεόνασμα ηλεκτρικής ενέργειας. Και όπως το βλέπουμε εμείς, θα πρέπει να αντικαταστήσουμε εντελώς την παραγωγή χάλυβα στη Σουηδία χρησιμοποιώντας αυτή τη νέα τεχνολογία. Έτσι θα μειώσουμε τις εκπομπές CO2 της Σουηδίας κατά 10%. Όσον αφορά τις ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια, θα χρειαζόταν περίπου 15 TWh ετησίως, το οποίο είναι περίπου η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που εξάγει η Σουηδία σήμερα. Έτσι, η ηλεκτρική ενέργεια υπάρχει. Και ειδικά στο Βορρά, υπάρχει πλεόνασμα.

 

χαλυβας
Η διαδικασία παραγωγής υδρογόνου με ηλεκτρισμό είναι αρκετά εντατική όμως...

Ναι είναι έντασης ενέργειας. Στην παραδοσιακή χαλυβουργική παραγωγή με χρήση άνθρακα, χρησιμοποιείται ο άνθρακας και ως ενέργεια και ως αναγωγικό. Αλλά αν θέλετε να εξαλείψετε τις εκπομπές CO2, πρέπει να κάνετε κάτι άλλο, και πιστεύουμε ότι το υδρογόνο είναι η καλύτερη λύση αυτή τη στιγμή.

Φυσικά αυτό έχει κόστος. Και απαιτεί ηλεκτρική ενέργεια και για τη χημική αντίδραση παραγωγής υδρογόνου.

Συνεπώς, εξαρτάται από το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Χρειάζεστε κυβερνητικές επιδοτήσεις για να είναι βιώσιμο το εγχείρημα;

Γενικά, η ίδια η ενεργειακή μετάβαση - η οποία συνεπάγεται και μετατροπή σε όλη την αλυσίδα αξιών σε όλα τα τμήματα της κοινωνίας - συνδέεται βέβαια με τεράστιο κόστος.

Όσον αφορά τα λειτουργικά έξοδα, έχουμε κάνει μια μελέτη σκοπιμότητας, η οποία δείχνει ότι εάν κατασκευάζαμε δύο εργοστάσια σήμερα στη Βόρεια Σουηδία, ένα που θα βασίζεται στην παραδοσιακή υψικάμινο και ένα με βάση τη νέα τεχνολογία υδρογόνου, το εργοστάσιο υδρογόνου θα λειτουργούσε σήμερα με 20 έως 30% υψηλότερο κόστος.

Μπορείτε να δώσετε μια εικόνα σε ευρώ;

Εσωτερικά έχουμε κάνει τους υπολογισμούς μας, αλλά δεν μου επιτρέπεται να τους δημοσιεύσω.
Αλλά θα μπορούσα να πω το εξής: το κύριο κόστος σήμερα είναι ο οπτάνθρακας και ο άνθρακας. Και η ηλεκτρική ενέργεια έχει ένα πολύ μεγάλο κόστος στη νέα μέθοδο. Ωστόσο, πρέπει να ληφθούν υπόψη και άλλα στοιχεία, όπως το κόστος του άνθρακα στο σύστημα εμπορίας εκπομπών. Και γνωρίζουμε ότι όλα αυτά πιθανότατα θα λειτουργήσουν υπέρ μας στο μέλλον.

Ο κόσμος θα είναι πολύ διαφορετικός όταν το επιδεικτικό εργοστάσιό θα μπει σε παραγωγή στα τέλη της δεκαετίας του '20, και αργότερα τα κύρια εργοστάσια παραγωγής μας στα τέλη της δεκαετίας του '30 και του '40. Τότε, οι βιομηχανίες θα πρέπει να καταβάλουν το μεγαλύτερο μέρος αν όχι το σύνολο του πραγματικού κόστους της συμβολής τους στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, ενώ οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα είναι φθηνότερες και πολύ πιο άφθονες.

Έτσι αισθανόμαστε σίγουροι ότι ο χάλυβας που παράγεται χωρίς χρήση ορυκτών καυσίμων θα είναι πολύ ανταγωνιστικός.

 

By Frédéric Simon | EURACTIV.com

10 Μαΐου 2018

 

ΠΗΓΗ  EURACTIV

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Renewable power could make hydrogen cheaper than gas, study finds

EU’s carbon market update clears final hurdle