Οι αγωγές κατά των πετρελαϊκών εταιρειών μετακινούνται από τις παραλιακές πόλεις στα ενδότερα των ΗΠΑ

30 04 2018 | 08:32

Οι κομητείες του Μπόλντερ και Σαν Μιγκέλ στο Κολοράντο, μαζί με την πόλη του Μπόλντερ, υπέβαλαν αγωγή την προηγούμενη εβδομάδα εναντίον των πετρελαϊκών εταιρειών Exxon Mobil και Suncor Energy. Η αγωγή, που κατατέθηκε στο κρατικό δικαστήριο, υποστηρίζει ότι τα ορυκτά καύσιμα που πωλούνται από τις εταιρείες συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή, γεγονός που με τη σειρά του έχει εντείνει τις πυρκαγιές, τις ξηρασίες, τις σοβαρές καταιγίδες με μακροχρόνιες επιπτώσεις στη γεωργία και τον τουρισμό.

Η διαχείριση αυτών των ζητημάτων που σχετίζονται με το κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με την αγωγή, επιβαρύνει τις τοπικές κυβερνήσεις. «Οι κοινότητες μας και οι φορολογούμενοι μας δεν πρέπει να επωμιστούν το κόστος της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο Suzanne Jones, δήμαρχος του Boulder. «Οι πετρελαϊκές εταιρείες πρέπει να πληρώσουν το μερίδιο τους.»

Οι αγωγές στην αρχή είχαν επικεντρωθεί στην προφανή σύνδεση κλιματικής αλλαγής και ανόδου τη στάθμης της θάλασσας και συνεπαγόμενης καταστροφής υποδομών.  Οι νέα όμως αγωγή σημαίνει πως πολλές κοινότητες και όχι μόνο οι παραλιακές μπορούν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη ζητώντας αποζημιώσεις.

Από την πλευρά της, η Exxon Mobil και οι σύμμαχοί της αμύνεται σθεναρά, ανάγοντας την κλιματική αλλαγή σε «εθνικό και παγκόσμιο ζήτημα» που αποφασίζεται καλύτερα από τους νομοθέτες και τα έθνη και όχι από τα τοπικά δικαστήρια. Κύρια γραμμή της πλευράς των πετρελαιοβιομηχανιών αποτελεί η μη νομιμοποίηση των τοπικών δικαστηρίων να λάβουν αποφάσεις όσον αφορά σε θέματα περιβαλλοντικά και ποιότητας του αέρα, καθώς τα ζητήματα αποτελούν κεντρικά πολιτικά ζητήματα. Για αυτό το λόγο και παρόμοιες προσπάθειες πολιτειών στο παρελθόν (Κονέκτικατ εναντίον American Electric Power) έχουν αποτύχει. 

Η Exxon Mobil περαιτέρω υποστηρίζει ότι είναι θύμα «συνωμοσίας» που δομείται από φανατικούς οικολόγους και χρηματοδοτείται από φιλάνθρωπους όπως η οικογένεια Ρόκεφελερ.

Εάν οι υποθέσεις καταλήξουν στο Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών, οι πιθανότητες των κοινοτήτων θα είναι περιορισμένες. Παρόλα αυτά, η άσκηση πίεσης στις εταιρείες θα μπορούσε να οδηγήσει σε διακανονισμούς που θα περιλαμβάνουν αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των εταιρειών, όπως για παράδειγμα, να διαπραγματευτούν ένα πλαίσιο για τους φόρους άνθρακα.

Η Exxon, η οποία δημοσίως αναγνώρισε την κλιματική αλλαγή και υποστηρίζει τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, έχει ήδη πει ότι συμφωνεί να  πληρώσει έναν τέτοιο φόρο άνθρακα.

 

27 Απριλίου 2018

Του John Schwartz

Πηγή: New York Times