Ο Ήλιος λάμπει για όλους και για πάντα.

19 04 2018 | 15:11

Το κόστος της ηλιακής ενέργειας μειώθηκε δραματικά τα τελευταία χρόνια. Συμπεριλαμβανόμενου και του κόστους εγκατάστασης, το κόστος της οικιακής ηλιακής ενέργειας έχει μειωθεί στο μισό από την αρχή της δεκαετίας. Σε μεγάλα έργα εμπορικής κλίμακας το κόστος είναι ακόμη χαμηλότερο.

solar costs falling

Η απασχόληση στον τομέα της ηλιακής ενέργειας έχει εκτοξευθεί με περισσότερους από 370.000 Αμερικανούς να εργάζονται στον κλάδο της ηλιακής ενέργειας, που αντιστοιχεί σε αύξηση 300% από το 2012. Αντίστοιχα, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών εκτινάχτηκε κατά την τελευταία δεκαετία από 1,1 GW το 2007 σε 47,1 GW πέρυσι.
Η ηλιακή ενέργεια τροφοδοτεί σημαντικές εγκαταστάσεις σε κοινότητες σε ολόκληρη την Αμερική. Τα τοπικά σχολεία αγκαλιάζουν την ηλιακή ενέργεια για τα οφέλη που προκύπτουν από το κόστος αλλά και τις εκπαιδευτικές της πτυχές. Πάνω από 5.400 σχολεία έχουν εγκαταστήσει ηλιακά πανέλα στις Η.Π.Α., με αθροιστική συνολική χωρητικότητα άνω των 900 μεγαβάτ.

community use of solar

Οι οίκοι του θεού γίνονται ολοένα και πιο θετικοί και φιλόξενα στην ηλιακή ενέργεια. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία υπάρχουν ηλιακές εγκαταστάσεις σε οίκους θρησκευτικής λατρείας από το Τέξας ως τη Μινεσότα και από το Μέιν ως την Καλιφόρνια.

solar church

Η ηλιακή ενέργεια γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη και σε αθλητικά κέντρα και γήπεδα, με πέντε από τους 10 κορυφαίους αθλητικούς χώρους που λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια στον κόσμο που βρίσκονται στις Η.Π.Α.

Στο πασίγνωστο στάδιο αγώνων αυτοκινήτου Indianapolis Motorway Speedrace έχουν εγκατασταθεί πάνω από 39.000 φωτοβολταϊκά πανέλα φωτοβολταϊκά πανέλα 9.000 kW.

Στο κορυφαίο στάδιο NFL που είναι και έδρα του πρωταθλητή του Super Bowl, των Philadelphia Eagles,  ο γνωστό Lincoln Financial Field, έχει 11.000 φωτοβολταϊκά πανέλα φωτοβολταϊκά πανέλα 3.000 kW.

eagles solar

Το μέλλον είναι «φωτεινό» για την ηλιακή ενέργεια. Σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων Wood Mackenzie, η παγκόσμια ζήτηση για ηλιακή ενέργεια αναμένεται να αυξηθεί 6-8% ετησίως μέχρι το τέλος της δεκαετίας και η ισχύς των εγκαταστάσεων ηλιακής ενέργειας των Η.Π.Α αναμένεται να είναι διπλάσια από την ισχύ των πυρηνικών σταθμών έως το 2022.

Και δεδομένου ότι ο ήλιος δεν λάμπει πάντοτε, υπάρχουν πρωτοβουλίες αποθήκευσης ενέργειας που προχωρούν με μεγάλα βήματα, επιτρέποντας ακόμη μεγαλύτερη χρήση αυτού του ανεξάντλητου πόρου.
 

Ανάλυση : Εθνικό Εργαστήριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
 

ΠΗΓΗ: Climate Central

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στατιστικά για εγκαταστάσεις ηλιακής ενέργειας σε σχολεία στις ΗΠΑ στο The Solar Foundation..
Στοιχεία για τους 50 κορυφαίους αθλητικούς χώρους στις Η.Π.Α. και τον κόσμο εγκαταστάσεις ηλιακής ενέργειας στο Solarplaza.