Δύναμη πυρός μεταξύ 1,5 - 2 δισ. για το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης το 2022 – Από ρύπους, ΑΠΕ και Πράσινο Ταμείο οι πόροι, μικρότερη η επιδότηση για Φεβρουάριο

Από τα έσοδα πλειστηριασμών για τα αδιάθετα δικαιώματα ρύπων, το ψαλίδισμα του ΕΛΑΠΕ και το Πράσινο Ταμείο θα προέλθει το φετινό «οπλοστάσιο» του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, που υπολογίζεται μεταξύ 1,5 και 2 δισ ευρώ. Από τις τρεις αυτές πηγές, θα προέλθει και το πακέτο στήριξης του Φεβρουαρίου, το οποίο μένει να φανεί αν θα είναι σε παρόμοια επίπεδα με τα 395 εκατ. του Ιανουαρίου και ενώ οι τελικές αποφάσεις «κλειδώνουν» τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Στα μεν νοικοκυριά, ίσως η επιδότηση για τον Φεβρουάριο να είναι κατά τι χαμηλότερη εκείνης του Ιανουαρίου  - η μέση τιμή χονδρικής υποχώρησε στα 227,30 ευρώ / MWh έναντι των 235,38 ευρώ του Δεκεμβρίου - με το κράτος να επιδοτεί το 80% της ζημιάς για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες και το 60% για τις επόμενες 300. Αγνωστο εδώ, κατά πόσο η κυβέρνηση θα προσμετρήσει στις αποφάσεις της και τον παράγοντα των διακοπών ηλεκτροδότησης, δεδομένης της έντονης δυσαρέσκειας που αυτές έχουν προκαλέσει σε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας.

Οσο για τις επιχειρήσεις, χθες ο Κ.Σκρέκας προανήγγειλε την αύξηση της επιδότησης σε συγκεκριμένους ενεργοβόρους κλάδους από το 50% σήμερα, στο 75%, εφόσον φυσικά ανάψει το πράσινο φως η DGComp. Στόχος της κυβέρνησης να στηρίξει το επιχειρείν, ώστε να καμφθούν οι πιέσεις για συνεχείς ανατιμήσεις στα τελικά προϊόντα, γεγονός που έμμεσα βοηθάει τα νοικοκυριά. 

Έσοδα από πλειστηριασμούς

Η πρώτη πηγή για τις επιδοτήσεις του Φεβρουαρίου, όπως και για όλο το 2022, είναι τα έσοδα πλειστηριασμών, περίπου 20 εκατομμυρίων αδιάθετων δικαιωμάτων ρύπων, που είχαν προυπολογιστεί με μέση τιμή 75 ευρώ ο τόνος στα 1,4 δισ. ευρώ. Ακριβώς επειδή οι τιμές τον Ιανουάριο δεν έπεσαν ποτέ κάτω από τα 85 ευρώ (στα 89 ευρώ/ τόνος χθες), εφόσον διατηρηθεί και τους επόμενους μήνες αυτή η ανοδική, τα φετινά έσοδα από τους πλειστηριασμούς μπορεί να κλείσουν και κοντά στα 2 δισ ευρώ.

ΕΛΑΠΕ

Η δεύτερη πηγή θα προέλθει από τον ΕΛΑΠΕ, με το υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας να ψαλιδίζει περαιτέρω το ποσοστό του, το οποίο φέρεται να περιορίζεται  κάτω από το 4% του Δεκεμβρίου, χωρίς ωστόσο και να μηδενίζεται, μετά και τις ανησυχίες που εξέφρασαν παραγωγοί ΑΠΕ. Ακόμη ωστόσο και αυτό να συνέβαινε, και πάλι η βιωσιμότητα του ΕΛΑΠΕ δεν θα διέτρεχε κανένα κίνδυνο, αφού το 2021 κλείνει για τον ειδικό λογαριασμό με 300 εκατ. ευρώ πλεόνασμα, τάση που όπως όλα δείχνουν θα συνεχιστεί και το 2022. Αν φέτος δεν αλλάξει κάτι δραματικά, τότε στα τέλη του 2022 ο ΕΛΑΠΕ μπορεί να φτάσει να έχει πλεόνασμα κοντά στο 1,5 δισ ευρώ. Ο ΕΛΑΠΕ θα συνδράμει το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης με ένα εκτιμώμενο ποσό κοντά στα 300 εκατ. ευρώ, από τις επιστροφές των επιπλέον εσόδων που εισέπραξαν οι πράσινοι παραγωγοί με feed in premium από τη συμμετοχή τους στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω των υψηλών τιμών στην χονδρεμπορική αγορά.

Πράσινο Ταμείο

Η τρίτη πηγή αφορά σε περικοπές στο ποσοστό του Πράσινου Ταμείου που προορίζεται για περιβαλλοντικές δράσεις στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη.  Στις δράσεις αυτές διατίθεται το 4,5% των συνολικών πόρων, δηλαδή μεταξύ 60-65 εκατ. ευρώ, ποσό που μετά από σχετικό ψαλίδισμα αναμένεται να περιοριστεί. Τα παραπάνω θα αποτυπώνονται στην υπουργική απόφαση για την ανακατανομή των εσόδων από τους ρύπους που ολοκληρώνεται τις ημέρες αυτές από το ΥΠΕΝ. Τα πάντα σε κάθε περίπτωση εξαρτώνται από το γεωπολιτικό παιχνίδι. Εφόσον η ένταση στα σύνορα με την Ουκρανία αποκλιμακωθεί τους επόμενους μήνες, τότε σύμφωνα με μια ανάγνωση, οι τιμές στο φυσικό αέριο θα ξεφουσκώσουν. Σύμφωνα με μια άλλη ανάγνωση, το κλίμα δεν θα επιτρέψει την υποχώρηση των τιμών στο φυσικό αέριο.

1