Γ. Τσιπουρίδης: Αρχίζει η δεύτερη και καθοριστική εβδομάδα

30 03 2018 | 17:15

Μπαίνουμε λοιπόν στην τελευταία εβδομάδα του COP23 τα τελικά αποτελέσματα της οποίας θα κρίνουν και το βαθμό επιτυχίας της φετεινής μεγάλης παγκόσμιας διάσκεψης για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Το αίσθημα αισιοδοξίας είναι διάχυτο καθώς το πνεύμα συνεργασίας και διαλόγου που εισήγαγε η προεδρία των νησιών Φίτζι δείχνει να έχει εμπεδωθεί από όλους και καταβάλεται σοβαρή προσπάθεια να βρούν αυτά που τους ενώνουν και να συζητήσουν με νηφαλιότητα και πνεύμα συμβιβασμού για επίλυση, αυτά στα οποία υπάρχει ακόμη διαφωνία.

Το Further, Faster, Together που είναι το σλόγκαν αυτής της Διάσκεψης δείχνει να λειτουργεί στην πράξη και αυτό μπορεί να συμβάλλει στο να παρθούν οι αναγκαίες αποφάσεις για την σύγκλιση των προσπαθειών για τον κοινό στόχο.

Η πρώτη εβδομάδα που ξεκίνησε τόσο δυναμικά και θετικά φορτισμένη από τις προσπάθειες της προεδρίας Φίτζι αλλά και από την ενεργό υποστήριξη των Γερμανών οικοδεσποτών και των Ηνωμένων Εθνών τελείωσε θα έλεγε κανείς πανηγυρικά με την επίσης συναισθηματικά φορτισμένη δήλωση-δέσμευση των Πολιτειών και Πολιτών των ΗΠΑ, σε αντίθεση με την απόυσα και αντιτιθέμενη Ομοσπονδιακή κυβέρνηση, σε καθαρά εορταστικό κλίμα.

6q

Κλειδί η χρηματοδότηση των λύσεων.

Το βασικό κλείδι και κριτήριο της επιτυχίας της Διάσκεψης όπως και όλων των Διασκέψεων θα είναι στο σκέλος της χρηματοδότησης των αναγκαίων μέτρων αποτροπής και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

Η οριστικοποίηση των προτεραιοτήτων, των κανόνων συμμετοχής και των εργαλείων παρέμβασης συνιστούν πολύ σημαντικά βήματα, απαραίτητα για την έγκαιρη αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Όμως η χρηματοδότηση των απαιτούμενων δράσεων, θα καθορίσει όχι μόνο την επιτυχία της διάσκεψης αλλά και την επιτυχία της παγκόσμιας προπάθειας αντιμετώπισης του κινδύνου της κλιαμτικής αλλαγής.

Οι αναπτυσόμενες χώρες, οι λιγότερο αναπτυσσόμενες χώρες και οι χώρες που βρίσκονται ήδη στην πρώτη γραμμή της επίθεσης της κλιματικής αλλαγής είναι πεπεισμένες για τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν και αποδέχονται και επαυξάνουν στις προτεινόμενες επιστημονικές και τεχνολογικές λύσεις.

Δεν μπορούν όμως να χρηματοοδτήσουν από μόνες τους την προσπάθεια.

Εδώ θα κριθεί η επιτυχία όχι μόνο της Διάσκεψης και της Προεδρίας των νησιων Φίτζι, αλλά όλων μας να σταθούμε στο ύψος των δραματικών περιστάσεων.

Ας ελπίσουμε ότι το θετικό κλίμα που υπήρχε την πρώτη εβδομάδα θα οδηγήσει σε βήματα μπροστά και στην συμφωνία στο ζήτημα της χρηματοδότησης.

Γιατί πλέον δεν υπάρχει η δικαιολογία «δεν γνωρίζαμε».

6w

Γνωρίζουμε και πολύ καλά μάλιστα τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε.

Και δυστυχώς το γνωρίζαμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια:

« δεν υπάρχουν αρνητές της κλιματικής αλλαγής στοκ κλάδο των Ασφαλίσεων!!!!»

Το κόστος αποκατάστασης ζημιών από τους τυφώνες είναι τεράστιο, κύρια γιατί οι πλυμμήρες είναι η πιο ακριβή ασφάλιση παγκοσμίως. Οι άνθρωποι στον χώρο των ασφαλίσεων προειδοποιούσαν εδώ και χρόνια για το υψηλό κόστος ασφάλισης έναντι των καταστροφών από την κλιματική αλλαγή.

12 Νοεμβρίου 2017

Γιάννης Τσιπουρίδης