Ανταπόκριση Γιάννη Τσιπουρίδη από το COP23: Money talks…..

30 03 2018 | 16:54

Το σλόγκαν του COP23 «Further, Faster, Together», σημαίνει όλοι μαζί με περισσότερη φιλοδοξία για την επίτευξη των κλιματικών στόχων πιο γρήγορα.

Θα μπορούσε, όμως, εύκολα να το αντικαταστήσει κανείς με το “More money now!”, γιατί απλά είναι ταυτόσημα στην κατάσταση που βρισκόμαστε. Φυσικά επικοινωνιακά δεν θα ήταν το ίδιο ωραίο με το ισχύον.

5q

Η ουσία παραμένει πως ο μονός τρόπος για να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι που τίθενται από την ανάλυση της τραγικής κατάστασης του κλίματος από την επιστήμη, είναι να πέσουν πολλά περισσότερα χρήματα στο τραπέζι της προσπάθειας.

Σήμερα πρώτη μέρα της 2ης εβδομάδας και 7η μέρα της Διάσκεψης, ήταν η ημέρα Χρηματοδότησης του Κλίματος.

Όπως δήλωσε ο Eric Usher, επικεφαλής της Χρηματοδοτικής Πρωτοβουλίας του προγράμματος για το Περιβάλλον των Ηνωμένων Εθνών (UNEP Finance Initiative)

«Στο κέντρο αυτής της πρόκλησης υπάρχουν δυο κενά που πρέπει εσπευσμένα να γεφυρώσουμε: ένα κενό φιλοδοξίας και ένα κενό επενδύσεων»

5w

Πρέπει να καλύψουμε τα κενά

Είναι τόσο συνδεδεμένα αυτά τα δυο κενά, που πρέπει να αντιμετωπιστούν σα μια ενιαία πρόκληση.

Η έκθεση για το κενό στις εκπομπές ρύπων, που αναφέρθηκε σε προηγούμενη επικοινωνία μας,  αποδεικνύει ότι με τους ρυθμούς που προχωράμε στην ανάπτυξη έργων αποφυγής και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, θα έχουμε ένα πολύ μεγάλο κενό στις ποσότητες που είναι αναγκαίο να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Ταυτόχρονα η 5η Έκθεση Αξιολόγησης η οποία είναι προ των πυλών να ανακοινωθεί από την IPCC, μας προϊδεάζει ότι απαιτούνται περισσότερες μειώσεις αμεσότερα για να επιτευχθεί ο στόχος συγκράτησης της ανόδου της θερμοκρασίας κάτω από 1,5ο Κελσίου.

5e

Επομένως για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει κατ’ αρχήν τα κράτη να υιοθετήσουν πιο φιλόδοξους κλιματικούς στόχους και να αυξήσουν τα σχετικά έργα και δράσεις στα εθνικά προγράμματα με τα οποία πλέον δεσμεύονται (NDCs), ώστε να καλυφθεί το τεράστιο ετήσιο κενό μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου το οποίο βρίσκεται στο θηριώδες ύψος των επιπλέον 17 GtCO2e ετησίως, που απαιτείται να μειωθούν οι εκπομπές για να επιτευχθεί ο στόχος συγκράτησης της ανόδου της θερμοκρασίας κάτω από 1,5ο Κελσίου.

Αυτά τα επιπλέον 17 GtCO2e ετησίως συνιστούν το ένα κενό.

Για να καλυφθεί αυτό το κενό πρέπει να αυξηθούν οι χρηματοδοτήσεις σε έργα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής στο συνολικό ύψος των 1,5 τρις δολαρίων ετησίως.

Το ύψος της χρηματοδότησης το 2015 ήταν 437 δις δολάρια και ήταν ρεκορ. Το 2016 έπεσε στα 383 δις.

Μας λείπουν πάνω από 1 τρις ετησίως για να πετύχουμε τον κλιματικό στόχο και αυτό είναι το δεύτερο κενό.

Αυτά τα δυο κενά είναι ουσιαστικά η ιδια πρόκληση κι έτσι πρέπει να αντιμετωπιστουν από κυβερνήσεις, οργανώσεις, φορείς και τον ιδιωτικό τομεα στον οποίο όλοι στρέφονται για να καλύψει το τεράστιο αυτό κενό στη χρηματοδότηση.

Μέρος του στοιχήματος καλύψης αυτού του τεράστιου χρηματοδοτικού κενού θα προκύψει από τη δυνατότητα των Πολιτειών και επιχειρήσεων των ΗΠΑ, που επαναστάτησαν και διαφοροποιήθηκαν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση Τραμπ, να συνεισφέρουν ισόποσο ή και περισσότερα των κεφαλάιων που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ θα συνείσφερε αν π.χ. ήταν ο Ομπάμα Πρέοδρος.

Τα βασικά χαρακτηριστικά που θα εξασφαλίζουν ότι αυτή η χρηματοδότηση θα πετύχει τον στόχο της, πρέπει να  είναι τα κατωτέρω, που είναι ουσιαστικα προφανή, αλλά καλύτερα να λέγονται προς αποφυγή παρεξηγήσεων …. :

  • Σωστός προσανατολισμός επενδύσεων, ώστε οι ροές κεφαλαίων να  στοχεύουν σε έργα ανάπτυξης που επιτυγχάνουν κλιματικούς στόχους

  • Εξασφάλιση ότι τα κεφάλαια θα κατευθυνθούν σε χώρες και κοινότητες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη βιώσιμης ανάπτυξης και είναι πιο τρωτές στην κλιματική αλλαγή και ότι οι ροές στις αναπτυσσόμενες χώρες θα διπλασιαστούν μέχρι το 2020.

  • Ενσωμάτωση των παραμέτρων των μακροπρόθεσμων συνεπειών της κλιματικής αλλαγής καθώς και της ευρύτερης βιωσιμότητας στην ανάπτυξη,  στην διαδικασία λήψης χρηματοδοτικών αποφάσεων

  • Χρηματοδότηση καινοτομίας και υποδομών που εξασφαλίζουν πράσινες λύσεις και παρέχουν ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή.

  • Διαφάνεια στη χρηματοδότηση και στις επενδύσεις μέσω απλών και εναρμονισμένων διαδικασιών, κανόνων και στάνταρντς, τα οποία θα υποστηρίξουν επενδυτικά σχέδια κλιματικής αλλαγής και πολιτικές προσαρμοσμένες στις τοπικές ανάγκες, προτεραιότητες και δυνατότητες

Ας ελπίσουμε ότι την Παρασκευή θα ακούσουμε κάτι πολύ θετικό πάνω σε αυτό το θέμα.

Γιατί χωρίς κεφάλαια….. η κλιματική αλλαγή θα κάνει πάρτυ.

13 Νοεμβρίου 2017

Γιάννης Τσιπουρίδης