Εξοικονομώ – Αυτονομώ: Νέα εισοδηματική κατηγορία για νοικοκυριά κάτω από τα όρια της φτώχειας και με υψηλότερη επιδότηση
Στη συμπερίληψη μίας ακόμη εισοδηματικής κατηγορίας στο νέο γύρο του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» που θα αφορά στα νοικοκυριά κάτω από το όριο της φτώχειας προσανατολίζεται η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥΠΕΝ βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της προετοιμασίας του προγράμματος και συγκεκριμένα λίγο πριν τη προ-δημοσίευση του οδηγού εφαρμογής.
Οι εξαγγελίες όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκα για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας προϊδέαζαν για παρεμβάσεις και μέσα από το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ». Έτσι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στις πέντε κατηγορίες με τα εισοδηματικά κριτήρια και τα αντίστοιχα ποσοστά ενίσχυσης προστίθεται και μία ακόμη. Η έκτη κατηγορία θα αφορά τα νοικοκυριά με ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ και οικογενειακό έως 12.000 ευρώ. Αυτοί οι δικαιούχοι θα απολαμβάνουν και την υψηλότερη ενίσχυση η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα ανέρχεται στο 65% επί των δαπανών για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών.
Πληροφορίες επίσης, θέλουν και τον ανώτατο επιλέξιμο προϋπολογισμό να είναι χαμηλότερος από 50.000 ευρώ. Οι προσαρμογές προς τα κάτω τόσο του ποσοστού ενίσχυσης όσο και του ορίου των δαπανών προς επιδότηση έχει να κάνει με την προσπάθεια της ηγεσίας του ΥΠΕΝ να ενταχθούν στο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» όσο το δυνατόν περισσότερα νοικοκυριά. Για φέτος μάλιστα ο στόχος είναι να χρηματοδοτηθούν 50.000.
Τα νέα κριτήρια και οι αλλαγές
Πρόσφατα η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου μιλώντας στο ενεργειακό συνέδριο του ΤΕΕ είχε περιγράψει τις κεντρικές αλλαγές στο νέο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»:
· Ως κριτήριο για την ένταξη στο Πρόγραμμα παραμένει η υποχρέωση της ενεργειακής αναβάθμισης κατά τρεις κλάσεις
· Καταργείται η χρονική προτεραιότητα ως διαδικασία για την ένταξη στο πρόγραμμα
· Δημιουργείται ειδικό σύστημα για την αξιολόγηση και την κατάταξη με φθίνουσα σειρά προτεραιότητας των αιτήσεων, της γνωστής σε όλους διαδικασίας συγκριτικής αξιολόγησης.
Τα κριτήρια βάσει των οποίων θα γίνεται αυτή η αξιολόγηση είναι ενεργειακά, κατά κύριο λόγο, αλλά και κοινωνικά.
Πιο συγκεκριμένα: Αυξημένη εξοικονόμηση, ενέργειας, βαθμοημέρες, αρχική (πριν την ένταξη στο Πρόγραμμα) ενεργειακή κλάση, παλαιότητα κατασκευής, εισόδημα. Ενώ τα κοινωνικά κριτήρια θα λαμβάνουν υπ’ όψιν τα εξής: Μακροχρόνια άνεργοι, ΑΜΕΑ, εξαρτώμενα μέλη, μονογονεϊκή οικογένεια
Κάθε κριτήριο θα έχει συγκεκριμένη βαρύτητα για τη διαμόρφωση της τελικής βαθμολογίας.
Σύμφωνα πάντα με την κ. Σδούκου, «ο διαμοιρασμός των πόρων του Προγράμματος προσπαθούμε να γίνει, ανά νομό, και όχι ανά περιφέρεια όπως πριν. Ωστόσο, ακόμα και σε διαφορετικές περιοχές ανά νομό, για παράδειγμα, άλλη ανάγκη υπάρχει στο Πήλιο και άλλη στον Βόλο, υπάρχουν διαφορετικές ανάγκες».
Έτσι, όπως είπε, «θα λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν και τις βαθμοημέρες για την κατανομή των πόρων. Ταυτόχρονα όμως, όπως προανέφερα οι βαθμοημέρες θα αποτελούν και κριτήριο για τη βαθμολογία και επομένως την προτεραιοποίηση των αιτήσεων».
Όπως τόνισε, «για πρώτη φορά στο Πρόγραμμα εντάσσεται και η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, η οποία θα είναι υποχρεωτική για την αίτηση στο Εξοικονομώ και θα επιδοτείται».
12 Ιουλίου 2021
energypress