Oι G20 υπολείπονται των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των ΗΕ.

01 09 2018 | 11:16

Οι χώρες υψηλού εισοδήματος υπολείπονται των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) των Ηνωμένων Εθνών, που είχαν θέσει πριν από τρία χρόνια, με τις Σκανδιναβικές χώρες να αποτελούν μια φωτεινή εξαίρεση.

 

Τρία χρόνια μετά την υιοθέτηση των SDGs από τα κράτη μέλη του ΟΗΕ, το ίδρυμα Bertelsmann  και το Δίκτυο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (SDNS) παρουσιάζουν στην ετήσια αξιολόγησή τους μια αντιφατική εικόνα της μέχρι στιγμής προόδου.

 

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι χώρες του ΟΟΣΑ πρωτοπορούν στην επίτευξη των Στόχων, με την Σουηδία, τη Δανία και τη Φινλανδία να έχουν τις καλύτερες βαθμολογίες, με ποσοστά επίτευξης των SDGs πάνω από 83% (το 100% ισοδυναμεί στην πλήρη επίτευξη των Στόχων). Ωστόσο, πολλές χώρες υψηλού εισοδήματος απέχουν ακόμα κατά πολύ από την επίτευξη των Στόχων.

 

Οι χώρες του ΟΟΣΑ έχουν να αντιμετωπίσουν μεγάλες προκλήσεις σχετικά με την ανάπτυξη μοντέλων στους τομείς της βιώσιμης κατανάλωσης και παραγωγής, των κλιματικών δράσεων, της υδρόβιας ζωής, αλλά και της ζωής στην ξηρά.

 

Όσον αφορά στις αναπτυσσόμενες χώρες, η έκθεση επισημαίνει ότι οι περισσότερες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο  όσον αφορά στην εξάλειψη της ακραίας φτώχειας σε όλες τις μορφές της, με εξαίρεση τις χώρες που αντιμετωπίζουν συγκρούσεις.

 

Η επίτευξη των SDGs απαιτεί βαθείς μετασχηματισμούς,  που με τη σειρά τους, απαιτούν ισχυρή ηγεσία από τις κυβερνήσεις σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις και την κοινωνία των πολιτών, δήλωσε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Bertelsmann  και ο διευθυντής του SDSN,  στον πρόλογο της έκθεσης.

 

Στην έκθεση του 2018, χουν προστεθεί νέοι δείκτες, όπως η αξιολόγηση των προσπαθειών της κυβέρνησης των G20 για την επίτευξη των SDGs.

 

Ορισμένες χώρες, όπως η Βραζιλία, η Ιταλία, το Μεξικό έχουν θεσμοθετήσει την εφαρμογή των SDGs  με σχέδια δράσης, στρατηγικές και μονάδες συντονισμού εντός της κυβέρνησης.

 

Αντίθετα, σε χώρες όπως η Ρωσία ή οι ΗΠΑ, υπήρξαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα πολιτικής δέσμευσης  για τους Στόχους, κάτι που είναι προφανές και από την έλλειψη δεσμεύσεων από τους αρχηγούς των κρατών αυτών σχετικά με τα σχέδια δράσης που πρέπει να εφαρμόσουν.

 

 

11 Ιουλίου 2018

 

Της Claire Guyot

 

Πηγή: Euractiv

 

Περισσότερα:  development policy  Global Europe  SDGs   sustainable development   sustainable development goals