Ο πλανήτης δεν είναι μίας χρήσης! Green Wave Festival 2018 (επικαιρ. 5/9/18)

31 07 2018 | 16:52

(επικαιροποίηση 5/9/2018)

Πρόγραμμα κεντρικών ομιλιών:

1. Πέμπτη 13.9.2018, 7.30 μμ

Απόβλητα: Το ευρωπαϊκό - εθνικό πλαίσιο και ο ρόλος των πολιτών.

Συγκριτική παρουσίαση και ανάδειξη των διαφορών στη νομοθεσία, στην κουλτούρα των δρώντων (κυβέρνηση, αυτοδιοίκηση, πολίτες), συσχέτιση με τις επιδόσεις των συστημάτων διαχείρισης. Παρουσίαση συγκεκριμένων προτάσεων-παραδειγμάτων εναλλακτικών πολιτικών και των αντίστοιχων αποτελεσμάτων τους. ΕΣΔΑ – ΠΕΣΔΑ – ΤΣΑΔΑ και προτεινόμενα εναλλακτικά μοντέλα διαχείρισης. Ολοκληρωμένη, Αποκεντρωμένη, Κοινωνική Διαχείριση των Αποβλήτων και εγχειρήματα ΚΑΛΟ σε όλη τη γκάμα των αποβλήτων (ρούχα, έπιπλα, συσκευές, συσκευασίες, οικιακή κομποστοποίηση κλπ).

Εισηγήσεις: 
-Γιάννης Μπουτάρης (Δήμαρχος Θεσσαλονίκης), 
-Λευτέρης Ιωαννίδης (Δήμαρχος Κοζάνης), 
-Δημήτρης Πολιτόπουλος (πρόεδρος Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης -ΕΟΑΝ), 
-Αντιγόνη Δαλαμάγκα (Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης), 
-Νίκος Χρυσόγελος (ΚΟΙΝΣΕΠ Άνεμος Ανανέωσης, τ. ευρωβουλευτής)

2. Παρασκευή 14.9.2018, 7.30 μμ

Πολιτική και κοινωνική διαχείριση των αποβλήτων.

Οικονομικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές και πολιτικές παράμετροι (κυβέρνηση - αυτοδιοίκηση). Η στρατηγική επιλογή για τα εργοστάσια καύσης και η εναλλακτική πρόταση. Η Κοινοπραξία “ Τα πάντα RE”, η σύνδεσή της με τα απόβλητα και τη φύση τους, το μοντέλο διαχείρισής τους σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Βιωματική και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση -πρωτοπόρα προγράμματα ανακύκλωσης στα σχολεία.

Εισηγήσεις: 
-Σωκράτης Φάμελος (αν. Υπουργός Περιβάλλοντος), 
-Μιχάλης Γεράνης (πρόεδρος ΦΟΔΣΑ), 
-Κώστας Γαργάλας (Δημοτικός σύμβουλος Βόλου, Επιτροπή Αγώνα -ΑΓΕΤ), 
-Αριστείδης Παπαδάκης (περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης), 
-Λάζαρος Αγγέλου (Κοινοπραξία φορέων «Τα πάντα RE»), 
-Γιώργος Μπλιώνης (Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης)

3. Σάββατο 15.9.2018, 7.30 μμ

Θεσσαλονίκη Zero Waste –νέοι τρόποι ζωής και δράσης.

Εναλλακτικά μοντέλα διαχείρισης των κοινών (Νερό - Ενέργεια - Τροφή - Απόβλητα κλπ). Η ανάδειξη του ρόλου της ΚΑΛΟ ως εναλλακτικού μοντέλου στη διαχείριση των αποβλήτων και των κοινών και ως “θεσμικού κόμβου” μεταξύ αυτοδιοίκησης – πολιτών. Η προσπάθεια στον Δήμο Θεσσαλονίκης και στο ΠΣΘ για τη δημιουργία Κέντρου Ανακύκλωσης, Εκπαίδευσης και Διαλογή στην Πηγή (ΚΑΕΔΙΣΠ). Εθελοντισμός και συνεργατισμός, οριοθέτηση και συνθήκες μετάβασης από τον ένα στον άλλο. Δυνατότητες συνεργειών στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων. Πρόταση διαμόρφωσης “Οδικού Χάρτη” μετάβασης σε μια “Θεσσαλονίκη Μηδενικών Αποβλήτων”.

Εισηγήσεις: 
-Λάζαρος Ζαχαριάδης (εντεταλμένος σύμβουλος Δήμου Θεσσαλονίκης), 
-Κώστας Νικολάου (Λαϊκό Πανεπιστήμιο ΚΑΛΟ), 
-Μιχάλης Τρεμόπουλος (Συνεταιρισμός κοινωνικής διαχείρισης αποβλήτων «Αναβίωσις»), 
-Χριστίνα Κονταξή (Διευθύντρια Δικτύου Μεσόγειος SOS), 
-Τάσος Νικολαδάκης (ΚΟΙΝΣΕΠ «Ανακυκλώνω Στην Πηγή», Πάτρα).

 

13 – 16 Σεπτεμβρίου 2018
Δημοτικό Πάρκο (Απέναντι από τη ΧΑΝΘ) – Θεσσαλονίκη

Το GreenWave Festival είναι μια εναλλακτική οικολογική γιορτή που συζητά για την ελαχιστοποίηση, την επανάχρηση και την ανακύκλωση απορριμμάτων. Διοργανώνεται για 8η συνεχόμενη χρονιά από την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης και συμμετέχουν δεκάδες οργανώσεις, δίκτυα, ομάδες της πόλης. Υλοποιείται χάρη στην εθελοντική προσφορά πλήθους ανθρώπων, που προσφέρουν τον χρόνο και την ενέργεια τους καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ και με τη στήριξη του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ Ελλάδας.

Το 8ο Greenwave festival θα μιλήσει για την ελαχιστοποίηση, την επανάχρηση και την ανακύκλωση των απορριμάτων που παράγουμε. Γιατί… «ο πλανήτης δεν είναι μίας χρήσης».

Από το 2011 που ξεκίνησε, συγκεντρώνει ολοένα και περισσότερους ανθρώπους κάθε Σεπτέμβριο, που ελεύθερα και αυτόνομα συνεργάζονται, συνδιαλέγονται, επικοινωνούν, δρουν και αντιμετωπίζουν προβλήματα τοπικά, επιβίωσης, περιβάλλοντος, έμπρακτης αλληλεγγύης κλπ.

Την ώρα που ο πλανήτης έχει γεμίσει σκουπίδια και μέχρι το 2050 στους ωκεανούς θα «κολυμπούν» περισσότερα πλαστικά από ό,τι ψάρια, την ώρα που ακόμη και οι πάγοι και οι βιότοποι της Ανταρκτικής είναι ρυπασμένοι με μικροπλαστικά απορρίμματα και επικίνδυνα χημικά, εμείς ονειρευόμαστε μια κοινωνία μηδενικών αποβλήτων!

Κάθε φορά που παράγουμε, αγοράζουμε, χρησιμοποιούμε ή τρώμε κάτι, δημιουργούμε απόβλητα. Τα περισσότερα από αυτά είναι ορατά. Όμως ο τρόπος που μετακινούμαστε, που κατασκευάζουμε, που θερμαινόμαστε κτλ παράγουν και αόρατα απόβλητα. Όλα έχουν επίπτωση στο περιβάλλον, συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή, δημιουργούν πιέσεις και συγκρούσεις με τους γείτονες και διαμορφώνουν μια αρνητική εικόνα στην πόλη μας.

Θα πρέπει να σκεφθούμε πώς θα θέλαμε να είναι η πόλη μας στο μέλλον, πράσινη ή γκρι, σε τι πλανήτη θέλουμε να ζήσουμε. Να αντιληφθούμε ότι όλα αυτά που σήμερα τα πετάμε ως ανάξια, υποθηκεύουν τη ζωή των μελλοντικών γενεών και ότι, εξαιτίας της τωρινής ανεύθυνης συμπεριφοράς, οι επόμενες γενιές θα είναι αναγκασμένες να ζήσουν αλλού, αν βέβαια υπάρχει κάποιος άλλος τόπος διαθέσιμος…

Παραγωγή προϊόντων που να αντέχουν στον χρόνο, λοιπόν, Επισκευή και Επανάχρηση για τα αντικείμενα που είναι εφικτό, Ανακύκλωση στα υπόλοιπα, Κομποστοποίηση, Μείωση της Κατανάλωσης, Όχι Καύση αλλά παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και από φυσικές μεθόδους αξιοποίησης του υπολείμματος (πχ βιοαέριο).

Ο καθένας μπορεί να γίνει μέρος της λύσης: ως πολλαπλασιαστής της πληροφορίας, ως τεχνικός, ως καλλιτέχνης, ως συνεταιριστής, ως επιμορφωτής, ως δημιουργός συνεκτικών γειτονιών, ως συνειδητός urban miner.

Μαζί θα νικήσουμε την αδράνεια, τις προκαταλήψεις, τα στερεότυπα και το κατεστημένο. Γιατί, αν δεν το ξεκινήσουμε εμείς, ως ενεργοί πολίτες, αυτό το μέλλον που οραματιζόμαστε, χωρίς απόβλητα και απόβλητους, χωρίς «ανθρώπους σκουπίδια», χωρίς τις «χωματερές των ονείρων μας», χωρίς τα «απορριμματοφόρα των αξιών μας», αυτό το μέλλον δεν θα έρθει ποτέ.

Το 8o Greenwave Festival θα πραγματοποιηθεί στις 13-16 Σεπτεμβρίου 2018, στο Δημοτικό Πάρκο (απέναντι από τη ΧΑΝΘ, δίπλα στο Θέατρο Κήπου).  Μπορείτε να δηλώσετε την συμμετοχή της οργάνωσης ή της συλλογικότητας ηλεκτρονικά στο

e-mail:greenwavefestival@gmail.com.

Για όποια άλλη πληροφορία μπορείτε να καλέσετε στο 2310222503.

Μπορούν να συμμετέχουν:

Οικολογικές, περιβαλλοντικές & κοινωνικές οργανώσεις ή εγχειρήματα
Πρωτοβουλίες για θέματα υγείας & παιδείας
Κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις
Παραγωγοί & μεταποιείς αγροτικών προϊόντων
Καλλιτέχνες (εικαστικά, λογοτεχνικά, μουσικά κλπ.), κατασκευαστές/στριες (έπιπλα, παιχνίδια, μικροκατασκευές, κλπ.) και εμπειροτέχνες/ισσες (παρουσιάσεις διαφόρων τεχνικών κατασκευής και δημιουργίας)
Παρασκευαστές/στριες διαφόρων σκευασμάτων (καλλυντικών, σαπουνιών, υλικών περιποίησης κλπ.)

Πληροφορίες για την αίτηση συμμετοχής στο φεστιβάλ:

Στην αίτηση συμμετοχής σας (Για την ώρα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις περσινές που υπάρχουν εδώ) θα πρέπει να αναφέρεται με σαφήνεια το αντικείμενο της δραστηριότητάς σας. Επίσης δηλώστε τυχόν πρόθεσή σας για τη διοργάνωση εκδήλωσης (ομιλία, εργαστήριο, σεμινάριο κλπ.). Οι καλλιεργητές/τριες, μεταποιητές, παρασκευαστές/στριες, κατασκευαστές/στριες θα πρέπει να αναφέρουν εκτός αυτών και τη χρήση μεθόδων ή συστατικών φιλικών προς το περιβάλλον και την προέλευση της δράσης ή των προϊόντων τους (με λεπτομερή αιτιολόγηση). Εφόσον ζητηθούν περισσότερες διευκρινίσεις από την οργανωτική επιτροπή, αυτές παρακαλούμε να δοθούν εγκαίρως.

Περισσότερες πληροφορίες: greenwavefestival.com | facebook event

20 Ιουλίου 2018

Πηγή:

enallaktikos ,

Τέταρτο

1