Στην τελική ευθεία η συμφωνία ΔΕΗ-RWE στις ΑΠΕ - Στόχος η έναρξη λειτουργίας του κοινού σχήματος το επόμενο καλοκαίρι.

Το επόμενο καλοκαίρι θέτουν ΔΕΗ Ανανεώσιμες και RWE ως χρονικό ορίζοντα για την έναρξη του κοινού εταιρικού σχήματος που πρόκειται να δημιουργήσουν, για την από κοινού υλοποίηση επενδύσεων στις ΑΠΕ. Επομένως, από τα μισά περίπου της χρονιάς, θα ξεκινήσει η ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου μονάδων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 2 GW του joint venture, με δεδομένο ότι σε αυτό κάθε εταιρεία πρόκειται να εισφέρει έργα 1 GW.

Αναφορά στην επικείμενη οριστικοποίηση της συμφωνίας έκανε στη χθεσινή διαδικτυακή πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, δηλώνοντας ότι τις επόμενες ημέρες η επιδιωκόμενη συμφωνία θα λάβει την έγκριση της ΔΕΗ. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το deal δεν αναμένεται να «κλειδώσει» νωρίτερα από τις αρχές Φεβρουαρίου, καθώς αν και οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει στις βασικές παραμέτρους του, απομένουν ακόμη προς διευθέτηση ορισμένες εκκρεμότητες τεχνικού χαρακτήρα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, η συνεργασία των δύο εταιρειών αποτελεί μια από τις δύο μεγαλύτερες «πράσινες» επενδύσεις στη χώρα με «άρωμα» Γερμανίας. Ως δεύτερη, ανέφερε την πιλοτική επένδυση της Volkswagen στο χώρο της ηλεκτροκίνησης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αστυπάλαια.

Στην εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, ο εκπρόσωπος της RWE Γεώργιος Πατεράκης επιβεβαίωσε ότι οι δύο εταιρείες έχουν καταλήξει στους βασικούς όρους της συμφωνίας. Μίλησε για «πολλά υποσχόμενη συνεργασία», προσθέτοντας ότι σύντομα οι δύο εταιρείες θα είναι σε θέση να ανακοινώσουν περισσότερες και πιο συγκεκριμένες λεπτομέρειες. 

Σύμφωνα με τον κ. Πατεράκη, για την RWE, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διεθνώς στον τομέα των ΑΠΕ, η χώρα μας αποτελεί στρατηγικό επενδυτικό στόχο, καθώς χρειάζεται επενδύσεις υψηλής αξίας, ενώ η στρατηγική της απολιγνιτοποίησης αποτελεί τον κύριο πυλώνα για την ενεργειακή μετάβαση. 

Η πλευρά της RWE κατέχοντας υψηλή τεχνογνωσία στις ΑΠΕ, από τον περασμένο Μάρτιο στο Βερολίνο υπέγραψε μνημόνιο για στρατηγική συνεργασία με τη ΔΕΗ με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και ανάπτυξη ΑΠΕ στην Ελλάδα. Όπως τονίστηκε, στο διάστημα που μεσολάβησε οι δύο πλευρές εργάστηκαν μεθοδικά για να καθορίσουν το πλαίσιο βάσει του οποίου μπορούν να επικεντρωθούν σε επενδύσεις σε αιολικά και φωτοβολταϊκά με αμοιβαίο όφελος.

Παράλληλα, οι δύο εταιρείες εξετάζουν συνεργασία σχετικά με τη σταδιακή κατάργηση του λιγνίτη ως το 2022, αλλά και δρομολογούν την ίδρυση κοινής εταιρείας για την επέκταση των ΑΠΕ. Στόχος είναι η εταιρεία αυτή να αρχίσει να λειτουργεί το καλοκαίρι του 2021.

Προς το παρόν, σύμφωνα με τις πληροφορίες του energypress, τα προς συζήτηση ζητήματα αφορούν τα έργα που είναι διατεθειμένη να εισφέρει η κάθε πλευρά στην συμμαχία, με βάση και τα προβλεπόμενα στο master plan για τη Δ. Μακεδονία.

Όπως είναι γνωστό, στο επίκεντρο της «πράσινης» σύμπραξης ΔΕΗ-RWE βρίσκεται η Δυτική Μακεδονία, με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες να εισφέρει στο joint venture μέρος από το χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών σταθμών που σχεδιάζει να αναπτύξει στις εκτάσεις ορυχείων. Παράλληλα, υπάρχει πιθανότητα από τη «συμμαχία» των δύο εταιρειών να υλοποιηθούν projects και σε άλλες περιοχές.

 

 

12 Ιανουαρίου 2021

energypress