Ωρα αποφάσεων για τη μεγάλη συμφωνία ΔΕΗ-RWE.

10 12 2020 | 08:33Χρ. Κολώνας

Στην τελική φάση εισέρχονται οι διαπραγματεύσεις της ΔΕΗ με τον γερμανικό ενεργειακό όμιλο RWE, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr.

Πηγές αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές μετά το μνημόνιο συνεργασίας που είχαν υπογράψει τον περασμένο Μάρτιο μπαίνουν στη φάση των κρίσιμων συζητήσεων, οι οποίες, ως είθισται, αφορούν τους οικονομικούς όρους.

Κύκλοι που είναι σε θέση να γνωρίζουν για την υπόθεση, κρατούν χαμηλά τον πήχη αναφορικά με την κατάληξη του deal, δηλαδή αν θα έχει θετική ή αρνητική έκβαση. Δηλαδή να μην καταλήξουν οι δύο εταιρίες σε συμφωνία.

Αντικείμενα των διαπραγματεύσεων, όπως περιγραφόταν και στο μνημόνιο συνεργασίας του Μαρτίου, είναι η κοινή ανάπτυξη έργων στις ΑΠΕ καθώς και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε θέματα απολιγνιτοποίησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο βρίσκονται τα projects των φωτοβολταϊκών και αιολικών συστημάτων που θα υλοποιήσουν οι ΔΕΗ και RWE με την πρώτη να συνεισφέρει έργα από το χαρτοφυλάκιο των 6 GW που διαθέτει (άδειες και ώριμα επενδυτικά σχέδια).

Επιπλέον, στην αιχμή του δόρατος της συμφωνίας (εφόσον αυτή κλείσει θετικά) θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, το μεγάλο φωτοβολταϊκό της δημόσιας εταιρίας 2,3 GW στην Κοζάνη. Επένδυση που ξεπερνά τα 1,3 δισ. ευρώ.

Η RWE, από την πλευρά της, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να συνεισφέρει με τη σειρά της με αριθμό αδειοδοτημένων έργων ΑΠΕ, χαρτοφυλάκιο, το οποίο τηρείται ως «επτασφράγιστο μυστικό…», λένε οι πληροφορίες.

Η κατάληξη των διαπραγματεύσεων, όπως αναφέρουν πηγές δεν αποκλείεται να έρθει στο διάστημα μεταξύ του Δεκεμβρίου με τον Ιανουάριο του 2021.

 

 

 

9 Δεκεμβρίου 2020

energypress