Σλοβακία: Επικροτεί την ταξινομία της ΕΕ, αναμένει ότι θα κάνει χρήση φυσικού αερίου μετά το 2050

03 01 2022 | 21:51

Η κυβέρνηση της Σλοβακίας είναι ενθουσιασμένη με τη συμπερίληψη των έργων φυσικού αερίου και ιδίως των πυρηνικών έργων στην ταξινομία της ΕΕ για τη βιώσιμη χρηματοδότηση.

Ο πρωθυπουργός Έντουαρντ Χέγκερ εξέφρασε, το Σάββατο, μέσω Twitter την ικανοποίησή του για την «εκπλήρωση της υπόσχεσης της Επιτροπής να παρουσιάσει το 2021 την πρότασή της και να συμπεριλάβει την πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο στην ταξινομία της ΕΕ – την πυρηνική ενέργεια ως βιώσιμη και το φυσικό αέριο ως μεταβατική πηγή».

«Η Σλοβακία έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε αυτό το κομμάτι μαζί με τη Γαλλία και την Τσεχική Δημοκρατία. Δεν μπορούμε να φτάσουμε στην κλιματική ουδετερότητα χωρίς πυρηνική ενέργεια!», πρόσθεσε.

Επιπλέον, η Λουμπίκα Καβάρσοβα, αξιωματούχο της Σλοβακίας, σημείωσε ότι ο χαρακτηρισμός της πυρηνικής ενέργειας ως «πράσινης» είναι αποτέλεσμα της διαρκούς πολιτικής πίεσης που άσκησε η Σλοβακία σε επίπεδο ΕΕ.

Η πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο θεωρούνται ζωτικής σημασίας για την ικανότητα της Σλοβακίας να επιτύχει τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας.

Η Σλοβακία διαθέτει τέσσερις λειτουργικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες, οι οποίοι τέθηκαν σε λειτουργία μεταξύ 1984 και 1999 και έχουν συνδυασμένη καθαρή ισχύ 1.815 MWe. Το 2020, η πυρηνική ενέργεια παρήγαγε περίπου το 55% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Σύντομα αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία δύο ακόμη αντιδραστήρες. Η σλοβακική ρυθμιστική αρχή πυρηνικής ενέργειας εξέδωσε άδεια λειτουργίας για τον «Mochovce 3» τον Μάιο του 2021 και η ιδιοκτήτρια εταιρεία «Slovenské elektrárne» αναμενόταν να τροφοδοτήσει με καύσιμα και να θέσει σε λειτουργία τη μονάδα αυτή μέχρι το τέλος του 2021, αλλά αυτό αναβλήθηκε. Το «Mochovce 4» θα πρέπει να αρχίσει να λειτουργεί το 2023, σύμφωνα με τις προβλέψεις του υπουργείου.

Η Σλοβακία έχει έναν ακόμη λόγο να είναι ενθουσιασμένη από τη νέα πρόταση της Επιτροπής – το φυσικό αέριο χαρακτηρίστηκε ως μεταβατικό καύσιμο υπό ορισμένες συνθήκες.

Η Σλοβακία, το 2021, ήταν μεταξύ μιας ομάδας χωρών που άσκησε έντονες πιέσεις για να χαρακτηριστούν τα έργα φυσικού αερίου ως «πράσινες» επενδύσεις. Πέρυσι, η ομάδα αυτή δήλωσε ότι ο ενδεχόμενος αποκλεισμός του φυσικού αερίου θα αγνοούσε τις επιμέρους ανάγκες των κρατών μελών της ΕΕ. Έτσι με πολλές από τις χώρες να υπογράφουν το σχέδιο για χρήση του φυσικού αερίου ώστε να αντικαταστήσουν τον πιο ρυπογόνο άνθρακα, η ομάδα ζήτησε από την Επιτροπή να δώσει στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου πράσινη ετικέτα.

Ο υπουργός Οικονομίας Ρίχαρντ Σούλικ (Ελευθερία και Αλληλεγγύη/SaS) δεν θεωρεί «ρεαλιστικές τις προσπάθειες ορισμένων ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και περιβαλλοντολόγων να επιταχύνουν τη διαδικασία περιορισμού της καύσης ορυκτών καυσίμων».

Αναμένει ότι το φυσικό αέριο θα χρησιμοποιείται στη Σλοβακία, έστω και περιορισμένα, ακόμη και μετά τη λήξη αυτής της προθεσμίας.

(Euractiv.gr)

 

1