Οι Σλοβάκοι Προοδευτικοί πιέζουν για «κλιματική επιταγή» ως αντιστάθμισμα στην πράσινη μετάβαση

06 12 2021 | 07:31Michal Hudec

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

Το Φιλελεύθερο Προοδευτικό Κόμμα της Σλοβακίας πρότεινε νέο σύστημα αντιστάθμισης του κόστους μετάβασης σε μια «ανθρακικά ουδέτερη» οικονομία και της αύξησης των τιμών της ενέργειας. 

Η «επιταγή» θα επέστρεφε στους πολίτες ένα ορισμένο ποσό των εσόδων από το ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας εκπομπών (EU ETS), ενώ ένα άλλο μέρος θα χρησιμοποιείτο για μέτρα που θα βοηθούσαν στην επίτευξη των ευρωπαϊκών κλιματικών στόχων. 

Ο συντάκτης της πρότασης, ευρωβουλευτής Μάρτιν Χόισικ, υποστηρίζει ότι η πρόταση συνάδει με τις αρχές της δίκαιης μετάβασης και τους νέους κλιματικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, οι πολίτες θα λαμβάνουν σε τακτική βάση, για παράδειγμα μηνιαίως, ένα ορισμένο ποσό που θα αντισταθμίζει τις αυξημένες τιμές που επιφέρει η πράσινη μετάβαση. Ο Χόισικ εξήγησε ότι οι αλλαγές που προτείνει η Επιτροπή στο Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΣΕΔΕ) της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των τομέων των κτηρίων και των μεταφορών, θα σημάνουν σχεδόν σίγουρα υψηλότερες τιμές, καθώς οι παραγωγοί χάλυβα ή τσιμέντου θα ενσωματώσουν τις υψηλότερες δαπάνες στις τιμές τους. Ως εκ τούτου ο Χόισικ πρότεινε αποζημίωση 127 ευρώ σε κάθε πολίτη της Σλοβακικής Δημοκρατίας, που αντιστοιχεί στο 40% του συνόλου των εσόδων της Σλοβακίας από το ΣΕΔΕ της ΕΕ. 

Επιπλέον, ο Χόισικ πρότεινε το 10% των εσόδων να πηγαίνει στο Περιβαλλοντικό Ταμείο της Σλοβακικής Δημοκρατίας, το 20% στα προγράμματα ενεργειακής απόδοσης, το 15% στα προγράμματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το 10% στο Ταμείο πράσινων καινοτομιών και το 5% για αποζημίωση της βιομηχανίας. Προς το παρόν, όλα τα έσοδα από το ΣΕΔΕ της ΕΕ πηγαίνουν στο Περιβαλλοντικό Ταμείο. 

Η Προοδευτική Σλοβακία θέλει να εισηγηθεί τη σχετική νομοθεσία την ερχόμενη άνοιξη. Προηγουμένως, επιθυμούν να συζητήσουν για το μέτρο με τους εμπλεκόμενους φορείς.

«Το προτεινόμενο σύστημα θα δημιουργήσει ένα σήμα για τους καταναλωτές στην αγορά σχετικά με τις επιπτώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, θα τους παρακινήσει να στραφούν σε καθαρότερες λύσεις και ταυτόχρονα θα αυξήσει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Σε μικρότερο βαθμό, θα βοηθούσε επίσης τα νοικοκυριά να επενδύσουν σε λιγότερο δαπανηρές εναλλακτικές λύσεις χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Εάν αυτό συνδυαστεί με άλλα μέτρα για τη βελτίωση διαθεσιμότητας της υποστήριξης της ενεργειακής απόδοσης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μπορούμε να το θεωρήσουμε ως κίνητρο για επενδύσεις σε καθαρότερες λύσεις», έγραψε ο Χόισικ. 

 

 

Από Michal Hudec | EURACTIV.sk | Μεταφρασμένο από Μιχάλης Παναγιωτάκης

1