Το νέο mega-πάρκο αποθήκευσης ενέργειας στην Ευρώπη – To project και τα βελγικά κίνητρα

Ένα νέο σχέδιο, το οποίο φιλοδοξεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο τόσο στην πράσινη μετάβαση όσο και στην ενεργειακή διαφοροποίηση της Ευρώπης, ανακοίνωσε η Giga Storage.

Η ολλανδική εταιρεία παρουσίασε ένα project 600MW/2.400MWh που αναπτύσσει στο γειτονικό Βέλγιο: ονομάζεται «Green Turtle» (πράσινη χελώνα) και θα βρίσκεται στο Dilsen-Stokkem δίπλα σε έναν νέο υποσταθμό υψηλής τάσης 380 kV που λειτουργεί από τον διαχειριστή συστήματος μεταφοράς της χώρας (TSO) Elia. Η τοποθεσία βρίσκεται κατά μήκος μιας γραμμής υψηλής τάσης από το Van Eyck στο Gramme, ενώ συνδέεται επίσης με το δίκτυο της Ολλανδίας.

 

Το έργο είναι ένα από τα μεγαλύτερα που αναπτύσσονται στην Ευρώπη και θα βοηθήσει πολύ στην διαλείπουσα παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο δίκτυο στο Βέλγιο, αλλά και στην Ευρώπη εν γένει.

Ενεργειακό δίκτυο

Με λίγα λόγια το έργο αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στο ενεργειακό δίκτυο παρέχοντας αποθηκευμένη ανανεώσιμη ενέργεια σε περιόδους χαμηλής παραγωγής ηλιακής και αιολικής ενέργειας, κάτι που θα μειώσει την εξάρτηση από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα και φυσικό αέριο.

Το νέο πάρκο μπαταριών

Το νέο πάρκο μπαταριών θα έχει χωρητικότητα αποθήκευσης 2.400 MWh. Αυτό σημαίνει ότι η μέση κατανάλωση ενέργειας 330.000 οικογενειών μπορεί να αποθηκευτεί εδώ κάθε μέρα και να τροφοδοτηθεί ξανά στο ηλεκτρικό δίκτυο. Με αυτόν τον τρόπο συμβάλλει στην ενεργειακή μετάβαση, στην περαιτέρω ανάπτυξη ενός αξιόπιστου ενεργειακού δικτύου και προσιτής ενέργειας για όλους. 

Το ευνοϊκό καθεστώς του Βελγίου

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Βέλγιο επαινείται τακτικά για το ευνοϊκό καθεστώς και τις διευκολύνσεις που παρέχει σε εταιρείες για επενδύσεις στην αγορά αποθήκευσης ενέργειας σε κλίμακα δικτύου – συμπεριλαμβανομένης της διανομής συμβάσεων αγοράς χωρητικότητας σε μεγάλης κλίμακας Συστήματα Ενεργειακής Αποθήκευσης (BESS) – ενώ πολλές φορές έχουν αναφερθεί σημαντικές προκλήσεις για την προσέλκυση ολλανδικών κεφαλαίων.

Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο έτος η ολλανδική εταιρεία κοινής ωφέλειας Eneco ανακοίνωσε ότι πρόκειται να θέσει σε λειτουργία ένα BESS 200 MWh στο Βέλγιο, ενώ ζήτησε να γίνουν περισσότερα από τη δική της κυβέρνηση , ενώ η εταιρεία κοινής ωφελείας Engie με έδρα τη Γαλλία θέλει να αναπτύξει έργα μεγάλης κλίμακας συνολικής ισχύος 380 MW στο Βέλγιο .

Ταυτόχρονα με την ανακοίνωση της Giga για το έργο της στο Βέλγιο, ένας άλλος κατασκευαστής, η S4 Energy ανακοίνωσε συμφωνία με την Telsa για 12 Megapacks για ένα έργο 11MW/44MWh στην Ολλανδία. Το έργο θα είναι μια υβριδική εγκατάσταση που θα συνδυάζει μπαταρίες και σφόνδυλο.

«Αυτό το έργο αναπτύσσεται σε μια βιομηχανική τοποθεσία όπου υπήρχε προηγούμενη πρωτοβουλία για την ανάπτυξη μπαταριών αποθήκευσης» σχολίασε  ο Joeri Siborgs, γενικός διευθυντής GIGA Storage Belgium και πρόσθεσε:  «Η αίτηση για άδεια έχει υποβληθεί και αναμένουμε να ξεκινήσει η κατασκευή το 2024. Η GIGA Storage στοχεύει να επιτύχει την υλοποίηση 3 GW αποθήκευσης μπαταριών στο Βέλγιο έως το 2030.»

Ενεργειακή ασφάλεια

Από την πλευρά του ο Ruud Nijs, Διευθύνων Σύμβουλος της GIGA Storage, υπογράμμισε ότι με αυτά τα έργα αποθήκευσης ενέργειας σε κλίμακα κοινής ωφέλειας, «συμβάλλουμε στην ενεργειακή ασφάλεια, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά τη μετάβαση από τα ορυκτά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Επεσήμανε επίσης ότι με την ανάπτυξη αποθήκευσης ενέργειας σε στρατηγικές τοποθεσίες σε κλίμακα κοινής ωφέλειας, οι τιμές της ενέργειας θα γίνουν πιο σταθερές και θα περιοριστει η εξάρτηση από την εισαγωγή (ορυκτών) ενέργειας. 

Ενώ αυτό το έργο θα είναι η μεγαλύτερη «μπαταρία» στην Ευρώπη, θα χρειαστεί πολύ περισσότερη χωρητικότητα αποθήκευσης τα επόμενα χρόνια.

«Η GIGA Storage στοχεύει να συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο με τη φιλοδοξία της για εγκατεστημένη ισχύ 5 GW έως το 2030. Έργα όπως η μεγάλη μπαταρία στο Delfzijl της Ολλανδίας, βρίσκονται ήδη υπό ανάπτυξη και η GIGA αναμένει να ανακοινώσει πολλά ακόμη έργα σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες στο τα επόμενα χρόνια», κατέληξε ο Ruud Nijs.

 

w