Η αποθήκευση της παραγωγής ηλιακής ενέργειας, ο ρόλος των μπαταριών και τα εργαλεία για «έξυπνη» αυτοκατανάλωση

05 11 2023 | 21:49Energypress

Εν όψει των επιπτώσεων της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης στις αγορές, ο Christian Carraro, Γενικός Διευθυντής Νότιας Ευρώπης της SolarEdge Technologies, μιας εταιρείας που ειδικεύεται στην ανάπτυξη έξυπνων ενεργειακών λύσεων, αναλύει τις προκλήσεις του τομέα και επισημαίνει τις ευκαιρίες που συνδέονται με την υιοθέτηση της ηλιακής ενέργειας και τη μετάβαση στην αυτοκατανάλωση στην Ελλάδα.

Από το "έξυπνο σπίτι" στην αυτοκατανάλωση, δηλαδή στην ευφυή διαχείριση της ενέργειας: τι σημαίνει αυτό;

Εν όψει των επιπτώσεων της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης στις αγορές, ο Christian Carraro, Γενικός Διευθυντής Νότιας Ευρώπης της SolarEdge Technologies, μιας εταιρείας που ειδικεύεται στην ανάπτυξη έξυπνων ενεργειακών λύσεων, αναλύει τις προκλήσεις του τομέα και επισημαίνει τις ευκαιρίες που συνδέονται με την υιοθέτηση της ηλιακής ενέργειας και τη μετάβαση στην αυτοκατανάλωση στην Ελλάδα.

 

 

Carraro: Η έννοια του "έξυπνου σπιτιού" είναι πλέον δημόσια. Πολλοί άνθρωποι εξοπλίζουν τα σπίτια τους με έξυπνα συστήματα, όπως φωνητικά ελεγχόμενα συστήματα φωτισμού και θέρμανσης, οικιακές συσκευές, συστήματα ήχου, καφετιέρες και ούτω καθεξής. Ένα έξυπνο σπίτι επιτρέπει έναν πιο άνετο και απλουστευμένο τρόπο ζωής, αλλά όταν εξετάζουμε την κατανάλωση ενέργειας, η εικόνα αλλάζει εντελώς. Στην πραγματικότητα, το "έξυπνο σπίτι" και η ενεργειακή αποδοτικότητα δεν συμβαδίζουν απαραίτητα- αντίθετα, η διαχείριση της ηλεκτρικής ενέργειας στα σπίτια μας είναι κρίσιμη και παραμένει αναποτελεσματική. Την κατάσταση καθιστά ακόμη πιο κρίσιμη η δραστική αύξηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας που προκαλείται από την τρέχουσα ενεργειακή κρίση. Και εδώ είναι που μπαίνει στο παιχνίδι το θέμα της αυτοκατανάλωσης: η δυνατότητα παραγωγής ενέργειας, η αποθήκευση και η ενεργή χρήση της για τη διαχείριση της οικιακής κατανάλωσης θα μπορούσε να επιτρέψει σε κάποιον να ικανοποιήσει τις δικές του ανάγκες για οικιακή άνεση, με ελάχιστη και βέλτιστη κατανάλωση ενεργειακών πόρων και, κατά συνέπεια, με σημαντική εξοικονόμηση κόστους. 

Ποια είναι τα εργαλεία για τη μετάβαση στην αυτοκατανάλωση μέσω της ηλιακής ενέργειας;

Carraro: Επί του παρόντος, στα σπίτια με παραδοσιακή παροχή ενέργειας, το ενεργειακό περιβάλλον είναι κατακερματισμένο, οδηγώντας σε σπατάλες, αναποτελεσματικότητα και ακριβούς λογαριασμούς: αν και "έξυπνες", οι οικιακές συσκευές τελευταίας γενιάς δεν είναι σε θέση να επικοινωνήσουν μεταξύ τους ή να ανιχνεύσουν την κατανάλωση ενέργειας άλλων συσκευών, πόσο μάλλον να διασυνδεθούν με την ηλιακή παραγωγή και την αποθήκευση μπαταριών. Επομένως, για να επιτευχθεί η μετατροπή ενός παραδοσιακού σπιτιού σε έξυπνο σπίτι, απαιτούνται εργαλεία και τεχνολογίες για τη διαχείριση της παραγωγής και της κατανάλωσης ενέργειας με έξυπνο και συντονισμένο τρόπο. Συγκεκριμένα, αναφέρομαι στον ηλιακό μετατροπέα, έναν διαχειριστή ενέργειας ικανό να συγχρονίζει και να βελτιστοποιεί τις διάφορες οικιακές συσκευές με την ενέργεια που παράγεται από τον ήλιο και αποθηκεύεται σε μια μπαταρία, επιτρέποντας τη διαλειτουργικότητα και την επικοινωνία μεταξύ των διαφόρων συσκευών. 

Θα θέλατε να μας εξηγήσετε τι είναι και πώς λειτουργεί;

Carraro: Στα ηλιακά συστήματα, ο αντιστροφέας είναι "ο εγκέφαλος της λειτουργίας", υπεύθυνος για τη διαχείριση της παραγωγής ηλιακής ενέργειας, της αποθήκευσης και των διαφόρων τύπων έξυπνων ενεργειακών συσκευών μέσα στο σπίτι - από ψυγεία και θερμοσίφωνες μέχρι τη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων. Η πρόοδος στην ανάπτυξη των ηλιακών αντιστροφέων έχει φέρει τα συστήματα αυτά σε τέτοιο επίπεδο απόδοσης που μπορούν πλέον να επιτελούν την κρίσιμη λειτουργία της διαχείρισης της ενέργειας και του έξυπνου συντονισμού της χρήσης ενέργειας - επιτρέποντας στους χρήστες να μεγιστοποιήσουν την αυτοκατανάλωση και να επιτύχουν εξοικονόμηση ενέργειας. 

Ο αντιστροφέας που αναπτύχθηκε για να επιτρέπει την παραγωγή ηλιακής ενέργειας, διαθέτει δύο λειτουργίες για τη βελτιστοποίηση της αυτοκατανάλωσης. Πρώτον, αποθηκεύοντας ενέργεια σε μια μπαταρία και δεύτερον, κατανέμοντας την κατανάλωση ενέργειας. Με την αποθήκευση ενέργειας σε μια μπαταρία, ο αντιστροφέας επιτρέπει την κατανάλωση της ηλιακής ενέργειας που παράγεται κατά τη διάρκεια της ημέρας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο ο αντιστροφέας συμβάλλει στη βελτιστοποίηση της αυτοκατανάλωσης είναι η μετατόπιση της χρήσης των έξυπνων συσκευών από τις βραδινές ώρες, όταν η ηλιακή παραγωγή βρίσκεται στο αποκορύφωμά της. Ένα καλό παράδειγμα ενός βολικού τρόπου βελτιστοποίησης της αυτοκατανάλωσης είναι η θέρμανση νερού με την περίσσεια ηλιακής ενέργειας.

 

 

 

Από το "έξυπνο σπίτι" στην αυτοκατανάλωση, δηλαδή στην ευφυή διαχείριση της ενέργειας: τι σημαίνει αυτό;

Τι προσφέρει η SolarEdge όσον αφορά τις λύσεις αποθήκευσης;

Carraro: Η γκάμα των μετατροπέων SolarEdge με βελτιστοποίηση DC για οικιακή χρήση εξελίσσεται συνεχώς. Εκτός από τους αντιστροφείς Wave, που διατίθενται τόσο για μονοφασικές όσο και για τριφασικές εγκαταστάσεις, η SolarEdge πρόκειται να λανσάρει την καινοτόμο τεχνολογία Hub, η οποία θα είναι αρχικά διαθέσιμη για τριφασικές εφαρμογές, και η οποία θα είναι έτοιμη να διαχειριστεί και εφεδρική ισχύ και να επιτρέψει τη λειτουργία σε περίπτωση διακοπής του δικτύου. 

Για να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση για λύσεις αποθήκευσης μπαταριών, η SolarEdge έχει αναπτύξει τη δική της προσφορά μπαταριών με σύζευξη συνεχούς ρεύματος, η οποία ενσωματώνεται απρόσκοπτα στο οικοσύστημα SolarEdge Home. Η γκάμα αποθήκευσης επεκτείνεται περαιτέρω και περιλαμβάνει δύο προϊόντα αποθήκευσης: τη μπαταρία 400V, σχεδιασμένη για απευθείας σύνδεση με τον μονοφασικό μετατροπέα, και τη νέα μπαταρία 48V που προορίζεται για τριφασικά συστήματα.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τη διεύθυνση: https://marketing.solaredge.com/rose/solaredge-home?utm_campaign=RoSE%20Ad%20Q1%202023&utm_source=media&utm_medium=energypress_article

 

 

 

σ