Βουλγαρία: Μέλλον για το συγκρότημα εξόρυξης άνθρακα «Μαρίτσα-ίζτοκ» ζητούν ανθρακωρύχοι

24 07 2023 | 11:40Energypress

Ανθρακωρύχοι, συνδικαλιστές και βουλευτές ζητούν πλήρη σαφήνεια για το μέλλον του συγκροτήματος εξόρυξης άνθρακα «Μαρίτσα-ίζτοκ». Το σημαντικότερο πρόβλημα στην περιοχή της Στάρα Ζαγκόρα – η παραγωγή άνθρακα, συζητήθηκε σε φόρουμ με πρωτοβουλία της Συνομοσπονδίας Εργασίας «Ποντκρέπα», που διοργανώθηκε από τον Δήμο Στάρα Ζαγκόρα. Στο φόρουμ δεν παραβρέθηκε ο υπουργός Ενέργειας Ρούμεν Ράντεφ, μετέδωσε η ΒΕΡ – Στάρα Ζαγκόρα.

Οι παρόντες ήταν κατηγορηματικοί ότι μέχρι στιγμής δεν έγινε τίποτε για την εφαρμογή της απόφασης της Βουλής της 12ης Ιανουαρίου για επαναδιαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της δέσμευσης για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 40% μέχρι το 2026, που προβλέπεται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Βιωσιμότητας.

Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Εργασίας Ντιμίταρ Μανόλοφ τόνισε ότι τα συνδικάτα θα συνεχίσουν τη μάχη για το μέλλον του συγκροτήματος και των εργαζομένων. Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στο φόρουμ, το κλείσιμο του συγκροτήματος θα πλήξει πάνω από 100 χιλιάδες άτομα. Για πολλοστή φορά θίχθηκε και το θέμα για την έλλειψη ενεργειακής στρατηγικής της χώρας.

(Βουλγαρική Ραδιοφωνία)

 

 

σ