Αγορά ΑΠΕ: Φόβοι ότι η επιβάρυνση του κλάδου δεν θα σταματήσει εδώ - Πλήγμα στην αξιοπιστία της χώρας – Ζητούν τα στοιχεία των μελετών.

16 11 2020 | 08:47

Πλήγμα στο επενδυτικό κλίμα της χώρας και στην εμπιστοσύνη ξένων και εγχώριων επενδυτών προς το ελληνικό δημόσιο "βλέπουν" οι ηλεκτροπαραγωγοί ΑΠΕ ως αποτέλεσμα του «πακέτου» μέτρων που ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το έλλειμμα και την οικονομική βιωσιμότητα του ΕΛΑΠΕ.

Στελέχη του κλάδου τονίζουν στο energypress, πως η «επιβολή της έκτακτης εισφοράς 6% επί του ετήσιου κύκλου εργασιών των παραγωγών ρεύματος για το 2020 αποτελεί αθέτηση της συμφωνίας του κράτους έναντι των επενδυτών για σταθερούς όρους στις συμβάσεις σύνδεσης με το δίκτυο». Με αυτήν την επιβάρυνση οι ηλεκτροπαραγωγοί με έργα που λειτουργούν πριν τις 31 Δεκεμβρίου του 2015 θα χάσουν συνολικά 110 εκ. ευρώ.

Οι ίδιοι παράγοντες από τους κλάδους των αιολικών και φωτοβολταϊκών συστημάτων νιώθουν ανήσυχοι καθώς θυμίζουν ότι «λίγο πριν το new deal του 2014, το Νοέμβριο του 2012 για να αντιμετωπιστεί και τότε το έλλειμμα στον ΕΛΑΠΕ η κυβέρνηση ξεκίνησε με την επιβολή έκτακτων εισφορών. Μέτρο το οποίο δεν κάλυψε τη μαύρη τρύπα με αποτέλεσμα να ακολουθήσει το κούρεμα… των ταριφών αποζημίωσης».

Όπως λέγεται χαρακτηριστικά: Με την ανακοίνωση του ΥΠΕΝ επιστρέφουμε 8 χρόνια πίσω, το Νοέμβριο 2012, όταν και πάλι είχε επιβληθεί έκτακτη εισφορά στις Α.Π.Ε. χωρίς, δι’ αυτής, να επιλυθεί το τότε πρόβλημα του ΕΛΑΠΕ. Επομένως η εισφορά που ανακοινώθηκε την Παρασκευή ούτε νέα είναι, ούτε έκτακτη, ούτε εφάπαξ. Με αυτή την έννοια δεν συνάδει με τις διαβεβαιώσεις της Πολιτείας ότι τέτοια μέτρα δεν θα επαναληφθούν, ούτε με το σκεπτικό της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για την εισφορά του 2012.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΕΛΕΤΑΕΝ: Η ανακοίνωση της Παρασκευής θέτει σοβαρό θέμα αξιοπιστίας της χώρας και της πολιτικής της και υπονομεύει την επενδυτική ασφάλεια. Η εικόνα της πατρίδας για άλλη μια φορά “τσαλακώνεται”. Αυτό ακυρώνει την πολιτική για την πράσινη ανάπτυξη και θίγει συνολικά την αναπτυξιακή πολιτική.

Με πιο απλά λόγια οκτώ χρόνια μετά, η ηγεσία του υπουργείου ΠΕΝ επέβαλε ξανά έκτακτη εισφορά. Επίσης, όπως συμπληρώνουν, «με το πλέγμα των μέτρων δεν δρομολογούνται δομικές αλλαγές ως προς τη μόνιμη θεραπεία του ΕΛΑΠΕ, παρά μόνο η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της περσινής απόφασης του ίδιου του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη για τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ και των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας».

Η ανησυχία του κλάδου πηγάζει επίσης και από το γεγονός πως δεν έχει εικόνα για τις μελέτες του ΔΑΠΕΕΠ και της ΡΑΕ ως προς το ακριβές μέγεθος του ανοίγματος στον ΕΛΑΠΕ αλλά και ως προς τη μελλοντική του βιωσιμότητα. Επιπλέον, οι επενδυτές των ΑΠΕ δεν γνωρίζουν τον ακριβή χρονικό ορίζοντα των μέτρων που ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΝ.

"Το Υπουργείο θα πρέπει άμεσα να δώσει στη δημοσιότητα την αναλυτική τεκμηρίωση των αριθμών που ανακοίνωσε ως αναμενόμενα έσοδα, αλλά και την αναλυτική μελέτη που θα δείχνει την εξέλιξη του ΕΛΑΠΕ για την επόμενη δεκαετία" αναφέρει η ΕΛΕΤΑΕΝ και προσθέτει "θα ήταν και αυτό μια κίνηση που θα επέτρεπε στην Ελλάδα να ανακτήσει ένα μικρό μέρος της τρωθείσας αξιοπιστίας της".

 

 

 

16 Νοεμβρίου 2020

energypress