Λουμάκης: Ευρύτερες και βαρύτατες οι επιπτώσεις ενός ελλειμματικού ΕΛΑΠΕ - Ακρογωνιαίος λίθος ένα έγκυρο δελτίο για τον Λογαριασμό.

13 11 2020 | 09:04

Ως βήμα προς τα πίσω για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και ιδιαίτερα σε μια περίοδο που αντικειμενικά καλούνται να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη λειτουργία του ενεργειακού συστήματος, χαρακτήρισε το σημείο όπου βρισκόμαστε, ο Πρόεδρος του ΣΠΕΦ Στέλιος Λουμάκης, μιλώντας στο συνέδριο renewable & storage forum του energypress.

Συγκεκριμένα, υπογράμμισε πως το ζήτημα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ δεν είναι μονάχα θέμα ποσού χρημάτων αλλά πρέπει κανείς να συνυπολογίσει το βάθος χρόνου (για πληρωμές) και το spead, δηλαδή το στοιχείο που αποκαλύπτει την αξιοπιστία της χώρας.

Παρομοιάζοντας την προσπάθεια επίτευξης των στόχων του ΕΣΕΚ με την προσπάθεια της χώρας να προετοιμαστεί ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων 2004, ανέφερε, πως ενώπιον ενός ελλειμματικού ΕΛΑΠΕ, οι υποψήφιοι επενδυτές που θα αποφασίσουν να επενδύσουν τα 18 δις ευρώ που προβλέπουν οι στόχοι του ΕΣΕΚ, θα ζητήσουν υψηλότερες αποδόσεις για να προχωρήσουν. Επομένως, ο ελλειμματικός ΕΛΑΠΕ ανακύπτει ένα πρόσθετο κέρδος που θα επιβαρύνει συνολικά τόσο την πολιτεία όσο και την αγορά αλλά και τους τελικούς καταναλωτές.

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα του δελτίου ΕΛΑΠΕ που εκδίδει ο ΔΑΠΕΕΠ, επισημαίνοντας πως οι προβλέψεις συνιστούν αναγκαία συνθήκη για τον προγραμματισμό της αγοράς και επομένως ένα δελτίο που θα εγκρίνεται από ένα φορέα της πολιτείας και θα είναι έγκυρο αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να υποκατασταθεί από τις επιμέρους προβλέψεις και εκτιμήσεις που γίνονται από φορείς της αγοράς, είπε, καταλήγοντας στην ομιλία του.

 

 

12 Νοεμβρίου 2020

energypress