Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η δημόσια εκδήλωση της πρωτοβουλίας #BUILDBACKBETTER GREECE
Η διαδικτυακή εκδήλωση #BUILDBACKBETTER GREECE, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021 και η συζήτηση διήρκησε 90’. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την πρωτοβουλία Build Back Better Greece, με την υποστήριξη του Energy Democracy Dialogues και του ΙΝΖΕΒ.
Στη συζήτηση συνέβαλαν οι: Δρ Χάρης Δούκας, Αν. Καθηγητής ΕΜΠ, Καθ. Αρθούρος Ζερβός, Πρόεδρος REN21, Δρ. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, Χημ. Μηχανικός ΕΜΠ, Δρ. Ιωάννης Τσιπουρίδης, Γεν. Διευθυντής R.E.D. Pro Consultants & Επισκέπτης Καθηγητής Technical University of Mombasa (TUM), Νίκος Χαραλαμπίδης, Γενικός Διευθυντής Greenpeace Ελλάδας, ενώ το συντονισμό της συζήτησης ανέλαβε η Αλίς Κοροβέση, Γεν. Διευθύντρια ΙΝΖΕΒ. Ακόμη ιδιαίτερα σημαντική στην εξέλιξη της συζήτησης αποδείχθηκε η συνδρομή των 120 συμμετεχόντων οι οποίοι υπέβαλλαν ερωτήσεις στους ομιλητές.
Στο πλαίσιο της ανασκόπησης της εκδήλωσης, παρακάτω παρουσιάζονται κάποια από τα βασικά σημεία που έθεσαν οι ομιλητές.
Ο Δρ. Χάρης Δόυκας ανέλυσε τη σημασία και την ιστορία του όρου «build back better», μίλησε για την κοινωνική, περιβαλλοντική και οικονομική ζημιά που επιφέρει η πανδημία ενώ ακόμη δήλωσε «Θέλουμε να αποτελέσουμε καταλύτη συνεργιών και πρωτοβουλιών για την ουσιαστική συμμετοχή και δέσμευση στην προσπάθεια ολικής επανεκκίνησης, σε συνθήκες βιωσιμότητας και πραγματικής προόδου.»
Ο Καθ. Ζερβός, αφού επεσήμανε ότι παρά τις επιτυχίες των ΑΠΕ σχεδόν το 80% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας, εξακολουθεί να παράγεται με χρήση ορυκτών καυσίμων, τόνισε την ανάγκη εφαρμογής πολιτικών απανθρακοποιησης στους τομείς των μεταφορών της ψύξης και της θέρμανσης, ενώ αναδεικνύοντας την τεράστια σημασία της σωστής προτεραιοποίησης, τόνισε πως πρέπει να γίνει “Πέρασμα από λιγνίτη σε ΑΠΕ και όχι μέσω ορυκτού αερίου.» Πρότεινε, δε, το Αιγαίο ως προνομιακή περιοχή παραγωγής υδρογόνου από ΑΠΕ, αναδεικνύοντας το ως «Αιγαίο των υδρογονοπηγών»”.
Η Δρ. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου δήλωσε πως «Ο μακροπρόθεσμος, ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την ενέργεια και το κλίμα, εφαρμόζοντας την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, αποτελεί κλειδί για την τοπική αυτοδιοίκηση για την οργάνωση των δράσεων της.», εστιάζοντας στην ομιλία της στις υποχρεώσεις, τις ανάγκες αλλά και τις δυσκολίες των δήμων να καταστρώσουν ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο όσον αφορά τον ενεργειακό τομέα.
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο κ. Χαραλαμπίδης ο οποίος τόνισε πως “Οι αποφάσεις που θα πάρει η ελληνική κυβέρνηση σήμερα θα κρίνουν το αύριο που θα ζήσουμε όλοι μας. Η επιστροφή στο πριν δεν μπορεί να αποτελεί επιλογή. Τώρα είναι η στιγμή για γενναίες αποφάσεις και ριζικές αλλαγές που θα οικοδομήσουν ένα αύριο βιώσιμο και δίκαιο για όλους. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία μίας νέας αρχής, όχι τον δρόμο επιστροφής στο χθες.” επισημαίνοντας την ίδια στιγμή τον κομβικό ρόλο της κοινωνίας, ώστε να έχουμε ένα μέλλον βιώσιμο και πράσινο και να αποτελεί το κοινωνικό σύνολο μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.
“Είναι εντυπωσιακό ότι τα παιδιά μας λένε ξανά και ξανά «ακούστε την επιστήμη». Χρησιμοποιούν σε εμάς τη λογική διαπαιδαγώγησης που χρησιμοποιούσαμε εμείς. Μας λένε με τον τρόπο τους «βάλτε ζακέτα».”, είπε ο Δρ. Τσιπουρίδης και επεσήμανε τη σημαντικότητα όχι μονό της αλλαγής των πηγών ενέργειας αλλά και του τρόπου με τον οποίο αυτή χρησιμοποιείται και καταναλώνεται, χαρακτηρίζοντας την μέχρι τώρα πρακτική σπάταλη και αδιάφορη για τις συνέπειες. Έδωσε επίσης ιδιαίτερη σημασία στο πρόβλημα της «κλιματικής αδικίας» (climate injustice) σε βάρος όσων έχουν συμβάλει ελάχιστα ή καθόλου στη δημιουργία της κλιματικής κρίσης, τονίζοντας ότι συνεχίζει να διαιωνίζεται και να ενισχύεται από το πλούσιο, σπάταλο και αδιάφορο βόρειο ημισφαίριο.
Στη συνέχεια ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ των ομιλητών, απαντώντας σε βασικά ερωτήματα που έθεσε το κοινό.
Ο Δρ. Χάρης Δόυκας κλείνοντας την 1η δημόσια εκδήλωση της πρωτοβουλίας #BUILDBACKBETTER GREECE της οποίας είναι ο εμπνευστής, ανήγγειλε τη διεξαγωγή και άλλων συζητήσεων σε θεματικές που αντανακλούν τα προβλήματα, τα ερωτήματα και τις αγωνίες των νέων ανθρώπων για το μέλλον τους, που μόνο ρόδινο δεν φαίνεται σήμερα.
Η μαγνητοσκόπηση της εκδήλωσης είναι διαθέσιμη εδώ:
χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης e-mc2.gr