ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Climathon στο Λαύριο: Ο ι νέοι προτείνουν λύσεις για τη βιωσιμότητα 03.10.2023
«Climathon» στο Λαύριο:
Οι νέοι συνεργάζονται και προτείνουν λύσεις για τη βιωσιμότητα
Με μεγάλη επιτυχία και τη συμμετοχή νέων, οι οποίοι εργάστηκαν σε έξι ομάδες εργασίας, πραγματοποιήθηκε το «Climathon» στο Λαύριο, ένα διήμερο Συνέδριο ιδεών, με βασικό στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα κλιματικής αλλαγής.
Η εν λόγω πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), έλαβε χώρα το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου στο Μηχανουργείο του Δήμου Λαυρίου και την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου στην Αίθουσα Επίπλευσης στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου.
«Το Λαύριο του Αύριο: Σκεφτόμαστε όλοι μαζί λύσεις για την πόλη του Λαυρίου, με στόχο το μετριασμό και την προσαρμογή στη κλιματική αλλαγή» ήταν η θεματική του Συνεδρίου. Σε αυτή την κατεύθυνση, οι πολίτες -έχοντας την καθοδήγηση μεντόρων- κλήθηκαν να διαμορφώσουν ολιστικές προτάσεις, που μπορούν να ενισχύσουν τη βιωσιμότητα, την κλιματική ουδετερότητα και ανθεκτικότητα της περιοχής και της πόλης και αφορούν διάφορους τομείς ενδιαφέροντος.
Την πρώτη ημέρα, Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, την έναρξη της εκδήλωσης πραγματοποίησαν το Στέλεχος της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ του ΥΠΕΝ, Δρ. Δήμητρα Κουμπάρου, ο Δήμαρχος Λαυρίου, κ. Δημήτρης Λουκάς, ο Διευθύνων Σύμβουλος Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου, κ. Γιώργος Βακόνδιος, η Head of Sustainability, ESG and Climate Change Department στο ΤΑΙΠΕΔ, κυρία Μαρία Χρησταντώνη και ο Καθηγητής ΕΜΠ στη Σχολή Μεταλλειολόγων Μεταλλουργών Μηχανικών και Αντιπρόεδρος ΔΣ στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, κ. Δημήτριος Καλιαμπάκος.
Από την πλευρά τους, η Υποψήφια Διδάκτωρ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Ερευνήτρια στο ΕΚ ΑΘΗΝΑ, κυρία Λυδία Παπαδάκη, εισήγαγε τους συμμετέχοντες στις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή, ενώ η Καθηγήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών & στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο Δανίας, Πρόεδρος στο European Association of Environmental Resource Economists, Διευθύντρια Μονάδας Αειφόρου Ανάπτυξης ΕΚ ΑΘΗΝΑ, Πρόεδρος SDSN Global Climate Hub, Συμπρόεδρος SDSN Europe, κυρία Φοίβη Κουντούρη, παρουσίασε το UN SDSN Global Climate Hub. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Επικοινωνιολόγος, Ειδικός σε θέματα βιωσιμότητας, κ. Θάνος Μπελαλίδης. Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν τις εισηγήσεις ακαδημαϊκών, ερευνητών και επαγγελματιών του χώρου και στη συνέχεια εργάστηκαν, με σκοπό να αναπτύξουν καινοτόμες και έξυπνες λύσεις.
Τη δεύτερη ημέρα της διοργάνωσης, 24 Σεπτεμβρίου, οι συμμετέχοντες εργάστηκαν υπό την καθοδήγηση των μεντόρων τους, σε ομάδες και ανέλυσαν συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος, όπως η ενεργειακή απόδοση, η προστασία της υγείας των πολιτών, η βελτίωση της ποιότητας ζωής κ.ά. Οι ιδέες και οι προτάσεις τους, οι οποίες κατατέθηκαν με σκοπό την επίλυση των προκλήσεων της κλιματικής κρίσης παρουσιάστηκαν στο κοινό και την κριτική επιτροπή του «Climathon».
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου διακρίθηκαν τρεις ομάδες, οι οποίες έλαβαν και τα νικητήρια έπαθλα. Η 1η ομάδα, «The Lavrion Project», παρουσίασε ένα ολιστικό αναπτυξιακό όραμα για το Λαύριο. Η 2η νικητήρια ομάδα, «Green Ideas», πρότεινε μία σειρά λύσεων, σχετικά με την ευρύτερη διαμόρφωση του χώρου του Λαυρίου, την κινητικότητα, τη διαχείριση ενέργειας, την πράσινη επιχειρηματικότητα, τη διαχείριση απορριμμάτων και την ευαισθητοποίηση και δράση. Η 3η ομάδα, «Green Guard», παρουσίασε την ιδέα της δημιουργίας μιας εφαρμογής, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιείται από όλους του πολίτες της Λαυρεωτικής, ενισχύοντας θέματα ενημέρωσης, ανταλλαγής ιδεών και συμμετοχής σε πρωτοβουλίες.
Το «Climathon» στο Λαύριο διοργανώθηκε από την Ειδική Υπηρεσία «Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας», στο πλαίσιο του έργου: «Σχέδιο δράσεων επικοινωνίας του ΥΠΕΝ», το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος: «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη». Περισσότερες πληροφορίες για το έργο είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του: https://www.ypengreenpolicy.gr/
Η πρωτοβουλία υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Μονάδα Αειφόρου Ανάπτυξης - ΕΚ ΑΘΗΝΑ και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και υποστηρίχθηκε από τον Δήμο Λαυρίου, τον Οργανισμό Λιμένος Λαυρίου, το ΤΑΙΠΕΔ, το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου του ΕΜΠ και το Climate-KIC.