Η αλλαγή παραδείγματος στην Ενέργεια αλλάζει το τοπίο και στο Περιβάλλον
Η δέσμευση του Πρωθυπουργού για πλήρη απολιγνιτοποίηση μέχρι το 2028 εντάσσεται στην προσπάθειά να είμαστε πρωτοπόροι στην αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής όπως αυτή αποτυπώνεται ξεκάθαρα στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (European Green Deal) που πρόσφατα παρουσίασε η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι υφιστάμενες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ θα έχουν κλείσει μέχρι το 2023 και μόνο η «Πτολεμαΐδα 5» θα λειτουργεί μέχρι το 2028. Στόχος μας είναι η απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων να γίνει συντεταγμένα και υπεύθυνα, με δίκαιο και ομαλό τρόπο για τις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης.
Για αυτό προβλέφθηκε η σύσταση διυπουργικής επιτροπής που θα εκπονήσει και θα παρουσιάσει στα μέσα του 2020 ένα ολοκληρωμένο, πολυδιάστατο και εμπροσθοβαρές Σχέδιο που θα αποτελεί τον αναπτυξιακό οδικό χάρτη των περιοχών αυτών για την επόμενη μέρα.
Το Σχέδιο αυτό θα περιλαμβάνει επενδυτικά και φορολογικά κίνητρα, αξιοποίηση των τοπικών φυσικών πόρων, στήριξη του αγροτικού και τουριστικού τομέα και θα στηριχθεί και με πόρους από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης της ΕΕ.
Η απεξάρτηση από τον λιγνίτη και η αλλαγή του ενεργειακού μίγματος θα αλλάξει ριζικά το τοπίο στην Ενέργεια, αλλά και στο Περιβάλλον τα επόμενα χρόνια. Το κενό της λιγνιτικής παραγωγής θα το καλύψουν οι καθαρές μορφές ενέργειας.
Η μετάβαση σε ένα πράσινο ενεργειακό μοντέλο προϋποθέτει άνοιγμα της αγοράς, επενδύσεις στις ΑΠΕ και προσέλκυση κεφαλαίων για την εκσυγχρονισμό και την επέκταση των δικτύων φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού. Και αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση για εμάς τα επόμενα χρόνια. Να μεταβούμε σταδιακά σε ένα νέο βιώσιμο ενεργειακό μοντέλο που θα σέβεται το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.
Το όφελος δεν θα είναι μόνο περιβαλλοντικό, αλλά και οικονομικό, καθώς η μετάβαση αυτή θα δώσει την ευκαιρία σε καινοτόμες επιχειρήσεις να επενδύσουν δημιουργώντας χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Ήδη εκδηλώνεται επενδυτικό ενδιαφέρον στις ενεργειακές υποδομές, στους τομείς των ΑΠΕ, της εξοικονόμησης ενέργειας, της ηλεκτροκίνησης, της ανακύκλωσης, της κυκλικής οικονομίας και της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων.
Το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που καταθέσαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αποτελεί τον οδικό χάρτη για την μετάβαση στη νέα εποχή, προβλέπει πράσινες ενεργειακές επενδύσεις 44 δις ευρώ μέχρι το 2030.
Στόχος μας στο ΥΠΕΝ είναι να μην χάσουμε το μομέντουμ της αλλαγής παραδείγματος. Για αυτό από την αρχή κινηθήκαμε γρήγορα και αποφασιστικά.
Στην υπόθεση της ΔΕΗ με τα μέτρα ταμειακού χαρακτήρα του καλοκαιριού, τις μετέπειτα ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της εταιρείας (άρση της μονιμότητας για νεοεισερχόμενους υπαλλήλους και διευθυντικά στελέχη, ευέλικτες διαδικασίες λήψης αποφάσεων για προσλήψεις και προμήθειες, νέο businessplan) και την στροφή της εταιρείας στις ΑΠΕ, περάσαμε από την χρεωκοπημένη ΔΕΗ στην πράσινη ΔΕΗ.
Αναμορφώσαμε το αδειοδοτικό πλαίσιο στις ΑΠΕ, μειώνοντας τα γραφειοκρατικά εμπόδια έτσι ώστε να πετύχουμε τον στόχο του 35% συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών στην τελική κατανάλωση μέχρι το 2030, από το 17% που είναι σήμερα.
Στο τομέα των δικτύων επιταχύνουμε την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών μας. Στόχος είναι να έχουμε ολοκληρώσει τη διασύνδεση της Κρήτης μέχρι τις αρχές του 2023 και των υπόλοιπων νησιών μιας έως το 2030. Φυσικά δεν ξεχνάμε τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις ιδιωτικοποιήσεις.
Για να προσελκύσουμε στρατηγικού χαρακτήρα επενδυτές που θα επεκτείνουν και θα εκσυγχρονίσουν τα δίκτυα φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, προχωράμε στην ιδιωτικοποίηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ (με σημαντικά δικαιώματα μειοψηφίας), στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ μέσα στο 2020, ενώ ξεκίνησε ήδη η πλήρης αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ μέσω της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το 100% της εταιρείας ΔΕΠΑ Υποδομών.
Τέλος ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο στην παρούσα χρονική συγκυρία είναι και ο τομέας της διεθνούς ενεργειακής πολιτικής. Με την υπογραφή στις 2 Ιανουαρίου της Διακρατικής Συμφωνίας για τον ενεργειακό αγωγό EastMed παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, του Ισραηλινού ομολόγου του κ. Benjamin Netanyahu και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, ενισχύουμε την γεωστρατηγική μας θέση και το διπλωματικό μας κεφάλαιο.
Επιπλέον με το πρόγραμμα εξόρυξης υδρογονανθράκων, την ολοκλήρωση των αγωγών φυσικού αερίου TAP και IGB και τις νέες δρομολογημένες υποδομές εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) σε Αλεξανδρούπολη (FSRU), μετατρέπουμε τη χώρα σε ενεργειακή πύλη της Ευρώπης.
Οι στόχοι μας είναι φιλόδοξοι, αλλά και εφικτοί. Πρέπει να τρέξουμε γρήγορα και αποφασιστικά για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος.
Η αλλαγή του ενεργειακού μίγματος της χώρας, ανοίγει νέους δρόμους για τις γενιές που έρχονται. Και αυτόν τον δρόμο της πράσινης ανάπτυξης, της καθαρής ενέργειας, της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας θα τον ακολουθήσουμε με ευθύνη, σοβαρότητα και συνέπεια.
Η επιτυχημένη μετάβαση στη νέα εποχή είναι ένα στοίχημα που δεν πρέπει να χάσουμε.
Ο κ. Κωστής Χατζηδάκης είναι Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Το άρθρο περιλαμβάνεται στο αφιέρωμα του energypress για το 2020
03/01/2020