Ζερβός: Να γίνει συνολική διαπραγμάτευση κυβέρνησης – θεσμών για ΔΕΗ και άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας
Τα μέτρα της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού και των δημοπρασιών υδροηλεκτρικής και λιγνιτικής ισχύος (ΝΟΜΕ) απέτυχαν, σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της ΔΕΗ Αρθούρο Ζερβό.
Ο άλλοτε ισχυρός άντρας της εταιρίας, που ήταν στο τιμόνι της την περίοδο 2009 – 2015, έχει κάθε λόγο να παρακολουθεί στενά τα τεκταινόμενα στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και τη μεγάλη δημόσια βιομηχανία, ενώ από τη θέση του στην προεδρία του διεθνούς δικτύου για την προώθηση των ΑΠΕ, REN 21, έχει και την ευχέρεια να παρακολουθεί τα γεγονότα και από μία σχετική απόσταση…
Έτσι, στη διάρκεια ενημερωτικής του συνάντησης με τους δημοσιογράφους, με αφορμή την επανεκλογή του για τρίτη συνεχόμενη θητεία στη θέση του προέδρου του REN 21 ρωτήθηκε για το θέμα της κατάστασης της ΔΕΗ.
«Έχουμε δύο μέτρα που απέτυχαν και στο να ανοίξουν την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και στο να μειώσουν τα μερίδια της δημόσιας επιχείρησης. Αυτά των ΝΟΜΕ και της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων», απαρίθμησε ο κ. Ζερβός και συνέχισε: «Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα, είναι η συνολική επαναδιαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και Κομισιόν με άξονα την προστασία της ΔΕΗ. Και οι δύο πλευρές, μακριά από εμμονές, πρέπει να βάλουν όλα τα θέματα στο τραπέζι για την κατάργηση των δύο μέτρων και τη δημιουργία ενός νέου οδικού χάρτη».
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ η δημόσια επιχείρηση επιβαρύνθηκε με 300 εκατ. ευρώ το 2018 χωρίς να φαίνεται ότι θα πιάσει τον στόχο της μείωσης του μεριδίου κάτω από το 50% έως το τέλος του 2019. Παράλληλα, η αποτυχία της πώλησης της Μελίτης και της Μεγαλόπολης προκαλεί την επιβολή πέναλτι με πρόσθετες ποσότητες στα ΝΟΜΕ.
Ο κ. Ζερβός ήταν πρόεδρος στη ΔΕΗ κατά την περίοδο 2009 -2015 κλείνοντας τη θητεία του με την τότε κυβέρνηση να ετοιμάζει το νόμο για την πώληση της «μικρής ΔΕΗ» που αντιστοιχούσε στο 30% του ομίλου (μονάδες παραγωγής, πελάτες, υποχρεώσεις). Σχέδιο το οποίο εκείνος δεν το στήριζε εξ ολοκλήρου.
Τώρα, όμως, με τα πράγματα όπως έχουν εξελιχθεί δηλώνει ότι «η μικρή ΔΕΗ ήταν καλύτερη λύση από τις επιλογές που έγιναν στη συνέχεια και οι οποίες οδήγησαν τη ΔΕΗ σε πολύ δύσκολη θέση. Από την εκχώρηση του 30% οδηγούμαστε στην μείωση του μεριδίου κατά 50% και χωρίς αυτό να επιτυγχάνεται».
Η ΔΕΗ επί των ημερών του Αρθούρου Ζερβού και με βάση τους σχεδιασμούς της τότε κυβέρνησης θα μπορούσε να εισπράξει από τη μικρή ΔΕΗ έσοδα της τάξης του 1,5 δις. ευρώ. Ήταν μία εποχή κατά την οποία η εταιρία είχε κέρδη 400 εκ. ευρώ (2014) παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε για τις πηγές χρηματοδότησης λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας. Η έκδοση του ομολόγου το 2014 ήταν σωτήρια για τη ρευστότητα της μεγαλύτερης επιχείρησης.
Με βάση τα δεδομένα εκείνης της περιόδου έχασε και τη χρυσή ευκαιρία να στρέψει τις δραστηριότητες της και μακριά από τη συμβατική ενέργεια, δηλαδή στις ΑΠΕ. Το country risk απέτρεψε την προσέλκυση επενδυτών για την κατασκευή του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου 200 MW στην Κοζάνη, ενώ και η νοοτροπία της εταιρίας σε βάρος των καθαρών μορφών ενέργειας εμπόδισε την άσκηση τέτοιας εναλλακτικής πολιτικής.
20 Φεβρουαρίου 2019
Πηγή: energypress