Υπουργική Απόφαση για την εγκατάσταση στην Κρήτη υβριδικών ΑΠΕ αποθηκευτικής ισχύος 120 Μεγαβάτ – Ταρίφες για 4 έργα 84,45 Μεγαβάτ

Τον δρόμο για την εγκατάσταση στην Κρήτη υβριδικών μονάδων ΑΠΕ συνολικής αποθηκευτικής ισχύος 120 MW θα ανοίξει άμεσα Υπουργική Απόφαση, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress. Η Υπουργική, η οποία είναι θέμα ωρών να υπογραφεί (αν δεν έχει υπογραφεί ήδη), έρχεται σε συνέχεια της νομοθέτησης του πλαισίου στήριξης για την ανάπτυξη στα νησιά συστημάτων ΑΠΕ με μονάδες αποθήκευσης, που έχει πάρει το «πράσινο φως» της Κομισιόν. 

Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω πλαίσιο ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία μέσω του πολυνομοσχεδίου του ΥΠΕΝ, το οποίο υπερψηφίσθηκε στις αρχές Μαρτίου. Το Ειδικό Καθεστώς Λειτουργικής Ενίσχυσης επιμερίζεται σε τρία μέτρα υλοποίησης, ανάλογα με τα νησιά στα οποία πρόκειται να εγκατασταθούν τα έργα. Η Κρήτη ανήκει στο δεύτερο μέτρο, με το πρώτο να περιλαμβάνει τα μικρά νησιά (όπως π.χ. η Γαύδος) που δεν προβλέπεται να ενταχθούν στο ηπειρωτικό δίκτυο με το πρόγραμμα διασυνδέσεων του ΑΔΜΗΕ. Το τρίτο μέτρο αφορά τα νησιά που βρίσκονται υπό διασύνδεση. 

Όπως προβλεπόταν και στην εγκριτική απόφαση της Κομισιόν, στην Κρήτη προβλέπεται να εγκατασταθούν έργα συνολικής αποθηκευτικής ισχύος 120 MW, τα οποία θα αποκτήσουν διοικητικά οριζόμενες «ταρίφες». Αιτία είναι η ανάγκη για όσο το δυνατόν πιο σύντομη ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας του νησιού, με συνέπεια να μην υπάρχει το χρονικό περιθώριο για τη διενέργειας διαγωνισμών, για το κλείδωμα Τιμής Αναφοράς. 

Από το χαρτοφυλάκιο των 120 MW, δίνεται προβάδισμα σε τέσσερα έργα συνολικής ισχύος 84,45 MW, τα οποία βρίσκονται σε ώριμο αδειοδοτικά στάδιο. Ο λόγος είναι πως στην πρότασή της η ελληνική πλευρά θέτει ως επείγουσα προτεραιότητα την προσθήκη «πράσινης» ισχύος στο νησί (κάτι που αποδέχθηκε η DG Comp), ώστε να αποσοβηθούν τα προβλήματα επάρκειας τροφοδοσίας του νησιού, μέχρι την ολοκλήρωση της διασύνδεσης Κρήτη-Αττική. Έτσι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Υπουργική θα καθορίζει τις Τιμές Αναφοράς για κάθε ένα από αυτούς τους τέσσερις σταθμούς. 

Τα υπόλοιπα έργα, που θα συμπληρώσουν τα 120 MW, θα προκύψουν από υποψήφιους υβριδικούς σταθμούς οι οποίοι θα αποκτήσουν, με βάση τη χρονική σειρά ολοκλήρωσης, τις αναγκαίες άδειες και εγκρίσεις. Για κάθε υβριδικό που θα προλάβει να «κόψει το νήμα», θα καθορισθεί επίσης εξατομικευμένα η Τιμή Αναφοράς του, υπογράφοντας στη συνέχεια τη σχετική σύμβαση, πριν αυτό ξεκινήσει να κατασκευάζεται. 

Έτσι, για αυτό το επόμενο «κύμα» μονάδων, η Υπουργική Απόφαση επίσης θα ορίζει το επίπεδο της αδειοδοτικής ωριμότητας, τη διαδικασία επιλογής, καθώς και την περιγραφή των απαιτούμενων δικαιολογητικών για την κατακύρωση λειτουργικής ενίσχυσης. Παράλληλα, θα προβλέπει τις προθεσμίες υποβολής αίτησης, καθώς και τη διορία ανάπτυξης των έργων που θα προκριθούν. 

Υπενθυμίζεται ότι, όσον αφορά την Κρήτη, το σχήμα προβλέπει τη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου των 120 MW, σε όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες ΑΠΕ και αποθήκευσης. Έτσι, προβλέπεται η εγκατάσταση αιολικών με αντλησιοταμιευτικά συστήματα έως 50 Μεγαβάτ, φωτοβολταϊκών με μπαταρίες έως 50 Μεγαβάτ και αιολικών με μπαταρίες στο ίδιο πλαφόν συνολικής αποθηκευτικής ισχύος. 

Για να υπάρξει «ιδιοκτησιακή διασπορά» στα έργα, από τη νομοθέτηση του πλαισίου προβλέπεται ότι οι σταθμοί που θα αναπτυχθούν από έναν επενδυτή δεν θα μπορούν να ξεπερνούν τα 60 Μεγαβάτ (δηλαδή το 50% της συνολικής ισχύος). 

 

 

σ