Το ΥΠΕΝ θέτει ως στόχο τα «πράσινα» PPAs να καλύπτουν από το 2022 το 20% της ηλεκτρικής κατανάλωσης των βιομηχανιών.

Τα διμερή συμβόλαια αγοραπωλησίας «πράσινης» ενέργειας, μεταξύ παραγωγών ΑΠΕ και βιομηχανιών, μπορούν να βελτιώσουν αισθητά την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και ταυτόχρονα να οδηγήσουν σε σημαντική ελάττωση του ενεργειακού τους κόστους, όπως σημείωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στο Solar Power Summit.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως πρόσθεσε ο υπουργός, θα επιδιωχθεί η όσο το δυνατόν άμεση εφαρμογή τους, αλλά και επέκταση της αξιοποίησής τους. Έτσι, στόχος είναι ήδη από το επόμενο έτος τα «πράσινα» PPAs να καλύπτουν το 20% της ζήτησης των ενεργοβόρων βιομηχανιών σε ρεύμα. 

Ο κ. Σκρέκας πρόσθεσε πως το σχήμα για τη σύναψη «πράσινων» διμερών συμφωνιών πρόκειται να κοινοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούνιο. Εκτίμησε μάλιστα, πως το πρώτο συμβόλαιο αναμένεται να υπογραφεί στη χώρα μας έως το τέλος του τρέχοντος έτους. 

Το σχήμα αυτό προώθησης των «πράσινων» συμβολαίων είναι ένα από τα ζητήματα που θα τεθούν επί τάπητος στη συνάντηση που θα έχει ο κ. Σκρέκας στις 13 Μαΐου στην Αθήνα με την αντιπρόεδρο της Ευρ. Επιτροπής και αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού, Μαργκρετε Βεστάγκερ, με την ευκαιρία έλευσης της Ευρωπαίας αξιωματούχου στην Αθήνα. Όσον αφορά τη μορφή που θα έχει η πρόταση που θα υποβληθεί στις Βρυξέλλες, όπως έχει γράψει το energypress, το υπουργείο προσανατολίζεται σε μία παραλλαγή της πρότασης για επιδοτούμενα «πράσινα» PPAs  η οποία  δεν συμπεριλήφθηκε προς χρηματοδότηση στο φάκελο του Ταμείου Ανάκαμψης. 

Σύμφωνα με την εν λόγω παραλλαγή, το Δημόσιο θα εξασφαλίζει για τους σταθμούς ΑΠΕ απορρόφηση του παραγόμενου ρεύματος, με σταθερές τιμές και για μεγάλη χρονική περίοδο, αλλά όχι για το σύνολο, παρά για ένα ποσοστό και μόνον της «πράσινης» παραγωγής τους (για παράδειγμα το 40%). Ως αντιστάθμισμα, οι σταθμοί αυτοί θα υποχρεούνται να συνάπτουν για το υπόλοιπο της ηλεκτροπαραγωγής τους  συμβόλαια αγοραπωλησίας «πράσινης» ενέργειας με ενεργοβόρες βιομηχανίες, τα οποία θα «κλειδώνουν» σε τιμές που θα διαμορφώνονται μέσα από ανταγωνιστικές διαδικασίες. 

Μάλιστα, οι σταθμοί που θα συμμετέχουν σε αυτό τον μηχανισμό θα έχουν και άλλες διευκολύνσεις, ενώ για την υλοποίηση του μέτρου εξετάζεται η προοπτική σύστασης ενός Φορέα Χονδρεμπορικής Κοινοπραξίας όπου θα συμμετέχουν οι μονάδες – στα πρότυπα της πρότασης που παρουσίασε στο πρόσφατο Power & Gas Supply Forum ο καθηγητής του ΕΜΠ, Παντελής Κάπρος.

Πεποίθηση του υπουργείου είναι πως μία τέτοια πρόταση μπορεί να πάρει το «πράσινο φως» από την Κομισιόν, αποτελώντας τη «γέφυρα» για τη σύναψη «πράσινων» PPA με καθαρά όρους αγοράς σε απώτερο χρόνο, όταν η αγορά αυτή θα αποκτήσει ρευστότητα. Παράλληλα, το μεταβατικό αυτό σχήμα θα επιτρέψει την άμεση διασφάλιση στις βιομηχανίες ρεύματος με σταθερές και ανταγωνιστικές τιμές, δίνοντας ταυτόχρονα διέξοδο στο επενδυτικό ενδιαφέρον για  τη δημιουργία νέων μονάδων ΑΠΕ, τη στιγμή που θα είναι αρκετά περιορισμένος ο αριθμός των έργων που θα υπαχθούν σε καθεστώς λειτουργικής ενίσχυσης, από εδώ και στο εξής. 

Μάλιστα, όπως έχει δηλώσει ο κ. Σκρέκας, το σχήμα αυτό μπορεί να αποκτήσει αρκετά ευρεία εφαρμογή, ώστε να συμπεριλάβει και μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή ακόμη και να αξιοποιηθεί για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας. 

 

 

 

12 Μαϊου 2021

energypress