ΥΠΕΝ: Θέσπιση εγγυητικής για «φρένο» στην υπερθέρμανση των ΑΠΕ - Ρυθμίζεται η λειτουργία της διασύνδεσης Κρήτη-Πελοπόννησος

09 07 2021 | 09:13

Τέλος στη «βροχή» αιτήσεων στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για Βεβαίωση Παραγωγού ΑΠΕ στοχεύει να βάλει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με ρύθμιση στο σχέδιο νόμου για τη διαχείριση αποβλήτων, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή. 

Η ρύθμιση θα εισάγει ένα «φίλτρο» οικονομικής φερεγγυότητας των επενδυτών, οι οποίοι προχωρούν στο πρώτο αυτό στάδιο της αδειοδοτικής διαδικασίας, για την υλοποίηση νέων μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα, με τη ρύθμιση πρόκειται να θεσπισθεί η υποβολή εγγυητικής επιστολής για όλα τα υποψήφια έργα που έχουν ισχύ πάνω από 1 MW (Μεγαβάτ) και έχουν λάβει Βεβαίωση Παραγωγού. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ύψος της εγγυητικής επιστολής θα ορίζεται στις 35.000 ευρώ ανά MW. Ένα ποσό που, σύμφωνα με το υπουργείο, εκτός από το ότι θα συμβάλει στο ξεσκαρτάρισμα  του τεράστιου όγκου Βεβαιώσεων Παραγωγού που έχουν ήδη εκδοθεί, θα αποτελέσει επίσης δικλείδα ασφαλείας στους επόμενους Κύκλους υποβολής αιτήσεων, ώστε να προσέρχονται πλέον σε αυτούς επενδυτές οι οποίοι έχουν πραγματικά την πρόθεση να ωριμάσουν αδειοδοτικά και να υλοποιήσουν τους σταθμούς που σχεδιάζουν. 

Η νομοθετική παρέμβαση έρχεται έπειτα από έναν πραγματικό καταιγισμό αιτήσεων από τον Κύκλο του Δεκεμβρίου του 2020, όταν και τέθηκε σε εφαρμογή το νέο αυτό πρώτο στάδιο αδειοδότησης καινούριων «πράσινων» επενδύσεων. Είναι ενδεικτικό ότι τη στιγμή που το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα προβλέπει την εγκατάσταση νέων μονάδων ΑΠΕ συνολικής ισχύος περίπου 9 GW έως το 2030, μόνο στους τρεις Κύκλους που έχουν πραγματοποιηθεί έως σήμερα, έχουν υποβληθεί πάνω από 3.000 αιτήσεις, για μονάδες που ξεπερνούν σε συνολική ισχύ τα 71 GW.

Ρύθμιση για τη λειτουργία της διασύνδεσης Κρήτη - Πελοπόννησος  

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχέδιο νόμου αναμένεται επίσης να συμπεριληφθεί, πιθανότατα υπό τη μορφή τροπολογίας, ρύθμιση που θα ανοίξει τον δρόμο ώστε να αναλάβει ο ΑΔΜΗΕ τη διαχείριση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτη-Πελοπόννησος. Υπενθυμίζεται ότι η διαχείριση του έργου, το οποίο έχει τεθεί σε κανονική λειτουργία από το περασμένο Σάββατο, δεν γίνεται αυτή τη στιγμή από τον Διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς, καθώς αυτό θα ήταν αντίθετο στο καθεστώς του λειτουργικού διαχωρισμού. 

Προς ώρας, η λειτουργία του καλωδίου γίνεται από τον ΔΕΔΔΗΕ, με τη συνδρομή του ΑΔΜΗΕ. Για να αναλάβει τη λειτουργία της διασύνδεσης ο ΑΔΜΗΕ, θα πρέπει να μεταβιβασθεί σε αυτόν το δίκτυο υψηλής τάσης στο νησί, το οποίο ανήκει στη ΔΕΗ. 

Έτσι, η ρύθμιση θα λύσει την ιδιοκτησιακή εκκρεμότητα με τα πάγια στην Κρήτη, καθώς με αυτήν θα αναγνωρίζεται η κυριότητα του ΑΔΜΗΕ επί του τοπικού δικτύου υψηλής τάσης. Κατά συνέπεια, ακόμη και πριν δρομολογηθεί η μεταβίβασή τους από τη ΔΕΗ, ο ΑΔΜΗΕ θα μπορεί να πλέον να λειτουργήσει το έργο. 

Νέος «χώρος» για φωτοβολταϊκά στην Κρήτη 

Παράλληλα, όπως εξήγγειλε χθες από το 5ο Παγκρήτιο Συνέδριο Ενέργειας ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, με διάταξη στο σχέδιο νόμου θα απελευθερώνεται ηλεκτρικός «χώρος» για νέα φωτοβολταϊκά πάρκα στο νησί συνολικής ισχύος 140 MW. 

Σύμφωνα με τον υπουργό,  τα 100 MW θα αφορούν φωτοβολταϊκά πάρκα έως 500 kW, μικρής δηλαδή ισχύος, που θα πωλούν την ηλεκτρική τους ενέργεια στο δίκτυο. Μάλιστα, για την προτεραιοποίηση των έργων με απόλυτη διαφάνεια, στις αρχές του φθινοπώρου θα τεθεί σε λειτουργία ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα από τον ΔΕΔΔΗΕ. Τα υπόλοιπα 40 MW προορίζονται για εφαρμογές ενεργειακού συμψηφισμού (net-metering).  

(του Κώστα Δεληγιάννη, insider.gr)

 

 

 

9 Ιουλίου 2021

energypress