Το ΥΠΕΝ στέλνει άμεσα στην Κομισιόν προκοινοποίηση του σχήματος για τα «πράσινα» PPAs – Στο μοντέλο Green Pool βασίζεται το ελληνικό σχέδιο

Έως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας, πρόκειται να προκοινοποιηθεί στην Κομισιόν το σχήμα για τα «πράσινα» PPAs, όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων ελάφρυνσης των λογαριασμών ρεύματος. 

Η σχετική επισήμανση από τον υπουργό έγινε στο πλαίσιο απάντησής του για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη «θωράκιση» των μεγαλύτερων επιχειρήσεων (εκτός χαμηλής τάσης) από τις αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος. Έτσι, στα υπόλοιπα μέτρα που περιέγραψε ο υπουργός και τα οποία κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση (όπως οι πρόσφατες ρυθμίσεις για το net-metering), ο κ. Σκρέκας ενέταξε και την πρόταση για τη δημιουργία μίας οργανωμένης αγοράς σύναψης συμφωνιών αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (Power Purchase Agreements) με τη συμμετοχή παραγωγών ΑΠΕ και καταναλωτών (βιομηχανιών, προμηθευτών ρεύματος). 

«Ετοιμάζουμε μία σειρά μέτρων όπως έχει να κάνει με το Green Pool ή με τα διμερή "πράσινα" διμερή συμβόλαια και σας ενημερώνω ότι μέχρι τέλος της άλλης εβδομάδας θα έχει προκοινοποιηθεί το μέτρο στην Ευρώπη, ώστε να πάρουμε γρήγορα έγκριση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας. Όπως είναι γνωστό, το ΥΠΕΝ προσβλέπει στη μείωση του ενεργειακού κόστους των βιομηχανιών έντασης ενέργειας μέσω των «πράσινων» PPAs, καθώς οι βιομηχανικοί καταναλωτές θα μπορούν να καλύπτουν σημαντικό μέρος των αναγκών τους με φθηνότερη ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ. 

Η αναφορά πάντως του υπουργού σε μοντέλο Green Pool δείχνει να παραπέμπει σε μία διαφορετική «αρχιτεκτονική» του προτεινόμενου μοντέλου σύναψης «πράσινων» PPAs, από αυτή που περιγράφεται στο Market Reform Plan. Υπενθυμίζεται ότι στο Market Reform Plan περιγραφόταν η δημιουργία μίας οργανωμένης πλατφόρμας, στην οποία θα συνάπτονται διμερή συμβόλαια οικονομικών διαφορών, με προαιρετικά φυσική παράδοση, ανάμεσα σε παραγωγούς ΑΠΕ και καταναλωτές (βιομηχανίες και προμηθευτές). 

Σε κάθε περίπτωση, και στο νέο προτεινόμενο μοντέλο θα προβλέπεται να λαμβάνουν μέρος οι ίδιοι «παίκτες», δηλαδή παραγωγοί ΑΠΕ, βιομηχανίες και προμηθευτές. Επίσης, με σκοπό τη μείωση του ενεργειακού κόστους των βιομηχανιών, όπως έχει γίνει γνωστό, η πρόταση προς την Κομισιόν θα περιλαμβάνει διττή κρατική στήριξη στους βιομηχανικούς καταναλωτές αποκλειστικά, για τη σύναψη «πράσινων» PPAs. 

Ο πρώτος «πυλώνας» θα είναι η παροχή κρατικών εγγυήσεων για τα διμερή συμβόλαια που προορίζονται ειδικά για την κάλυψη βιομηχανικών καταναλώσεων. Πρόκειται για ένα ανάλογο μέτρο με το ισπανικό σχήμα στήριξης των «πράσινων» PPAs που συνάπτουν οι βιομηχανίες της χώρας της Ιβηρικής, το οποίο ενέκρινε πρόσφατα η Κομισιόν. 

Παράλληλα, το ελληνικό σχήμα θα προβλέπει την επιδότηση των συγκεκριμένων συμβολαίων, ώστε οι βιομηχανίες να τροφοδοτούνται με οικονομικά ανταγωνιστικό «πράσινο» ρεύμα. Το ύψος της επιδότησης θα είναι ανάλογο των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου που με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται η έκλυσή τους στην ατμόσφαιρα, συναρτήσει των τρεχουσών τιμών των δικαιωμάτων. 

Το σχήμα έχει επίσης στόχο να ανοίξει τον δρόμο για την υλοποίηση νέων μονάδων ΑΠΕ εκτός καθεστώτος λειτουργικής ενίσχυσης, καθώς αυτή τη στιγμή τα δεδομένα καθιστούν στην πράξη περίπου ανέφικτη τη σύναψη «πράσινων» PPA με καθαρά όρους αγοράς. Έτσι, θα δώσει την ευκαιρία σε καινούριες «πράσινες» επενδύσεις να «κλειδώσουν» μακροχρόνια συμβόλαια πώλησης της ηλεκτροπαραγωγής, γεγονός που θα επιτρέψει τη χρηματοδότησή τους. 

 

 

15 Σεπτεμβρίου 2021

energypress