ΥΠΕΝ για εκκρεμότητα με λιγνιτική παραγωγή: Μόνον συνολική ρύθμιση, με αντισταθμιστικά στη ΔΕΗ για το κλείσιμο μονάδων.

24 09 2020 | 11:04

Θέμα αντισταθμιστικών μέτρων για τη ΔΕΗ, στο βαθμό που κλείνει πρόωρα τις λιγνιτικές μονάδες, φαίνεται ότι έχει θέσει το ΥΠΕΝ, στο πλαίσιο της συζήτησης με την Κομισιόν για την γνωστή εκκρεμότητα που σχετίζεται με την υποχρέωση της χώρας μας να δώσει πρόσβαση ιδιωτών στην λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ για την 7η έκθεση μεταμνημονιακής αξιολόγησης της Κομισιόν:

Σε ό,τι αφορά την μακροχρόνια εκκρεμότητα που σχετίζεται με την πρόσβαση των ανταγωνιστών της ΔΕΗ στη λιγνιτική παραγωγή, σύμφωνα με την ΕΕ η πρόταση που εξετάζεται προβλέπει την πρόσβαση σε συγκεκριμένο μερίδιο του φορτίου βάσης της ΔΕΗ.

Αρμόδιες πηγές ανέφεραν πάντως στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η συμφωνία δεν πρόκειται να κλείσει αν δεν υπάρξει συνολική ρύθμιση για τα θέματα της ΔΕΗ, η οποία θα διασφαλίζει ότι η επιχείρηση δεν θα υποστεί την παραμικρή ζημιά».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόσβαση σε φορτίο βάσης που εξετάζεται, δεν θα έχει καμία σχέση με τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ που εφαρμόστηκαν μετά το 2015 ζημιώνοντας την επιχείρηση και καταργήθηκαν από την σημερινή κυβέρνηση. Επίσης, η συνολική λύση που επιδιώκεται θα περιλαμβάνει στοιχεία από τις πρακτικές άλλων χωρών της ΕΕ που προχωρούν σε σταδιακή κατάργηση της παραγωγής ρεύματος από άνθρακα, με αντισταθμιστικά μέτρα για τους παραγωγούς που κλείνουν πρόωρα τις μονάδες.

Στην έκθεση της ΕΕ τονίζεται πως το γεγονός ότι οι εν λειτουργία λιγνιτικές μονάδες δεν μπαίνουν πια συχνά στην αγορά, συνέβαλε στη μείωση των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρισμού κατά το α' εξάμηνο του έτους, παρότι αυτές παραμένουν μεταξύ των υψηλότερων της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι στο θέμα αυτό αναφέρθηκε πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, που έθεσε τη μείωση του κόστους της ενέργειας ως προτεραιότητα, με την έναρξη του Target Model να αποτελεί βασικό εργαλείο προς την κατεύθυνση αυτή. Η Επιτροπή στην έκθεσή της αναφέρει ότι η «τελική ημερομηνία» για την εκκίνηση των νέων αγορών είναι η 1η Νοεμβρίου.

 

 

 

24 Σεπτεμβρίου 2020

energypress