ΥΠΕΝ: Εγκαίνια στις 29/8 για την ηλεκτρική διασύνδεση Σκιάθου – Εύβοιας – Γιατί ξεχωρίζει τεχνικά το έργο

Αδιάλειπτη παροχή ηλεκτροδότησης απολαμβάνει από τις 11 Ιουλίου η Σκιάθος, από τότε δηλαδή που τέθηκε σε λειτουργία η διασύνδεση της με τη Εύβοια.

Το έργο του ΑΔΜΗΕ πρόκειται να εγκαινιάσει στις 29 Αυγούστου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Η ηλεκτρική διασύνδεση Σκιάθου – Εύβοιας ενισχύει περισσότερο την ασφάλεια και τη σταθερή ηλεκτροδότηση των Βόρειων Σποράδων, με τα νησιά τους να γνωρίζουν μεγάλη άνοδο στην τουριστική κίνηση τα τελευταία χρόνια.

Η ηλεκτρική διασύνδεση Σκιάθου – Εύβοιας, που ολοκλήρωσε ο ΑΔΜΗΕ και είναι ένα έργο υψηλών τεχνικών απαιτήσεων στο πλαίσιο επένδυσης 57 εκ. ευρώ. Στην πλευρά της Σκιάθου, η διασύνδεση περιλαμβάνει έναν υπερσύγχρονο Υποσταθμό 150 kV τεχνολογίας κλειστού τύπου (GIS), ενώ τα καλώδια Υψηλής Τάσης που εγκαταστάθηκαν στο νησί είναι πλήρως υπογειοποιημένα με στόχο την ελαχιστοποίηση της περιβαλλοντικής και οπτικής όχλησης.

Ένα μοναδικό χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου έργου είναι ότι το υποβρύχιο καλώδιο είναι θαμμένο καθ’ όλη την υποθαλάσσια όδευσή του μήκους 29 χλμ., σε βάθη έως και 300 μ. διασφαλίζοντας την προστασία του από εξωγενείς παράγοντες. Στην πλευρά της Εύβοιας, ο ΑΔΜΗΕ αναβάθμισε τον υφιστάμενο Υποσταθμό Μαντουδίου, ενώ κατασκεύασε 30 χλμ. νέας εναέριας Γραμμής Μεταφοράς.

Κωνσταντίνος Φιλίππου

ΥΠΕΝ: Εγκαίνια στις 29/8 για την ηλεκτρική διασύνδεση Σκιάθου – Εύβοιας – Γιατί ξεχωρίζει τεχνικά το έργο