Υπεγράφη η συμφωνία για την κατασκευή του πρώτου αιολικού πάρκου στην Αλβανία

22 07 2024 | 08:53

Η Αλβανία έκανε ένα σημαντικό βήμα προς την ανανεώσιμη ενέργεια με την υπογραφή συμφωνίας με την αυστριακή εταιρεία Verbund AG για την κατασκευή του πρώτου αιολικού πάρκου. Η συμφωνία αυτή ακολούθησε μια επιτυχημένη δημοπρασία και αποτελεί ορόσημο για τον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας στην Αλβανία.

Το προγραμματισμένο αιολικό πάρκο, το οποίο θα αναπτυχθεί από τη Verbund AG, θα βρίσκεται στην περιοχή Καραβαστά, στην κεντρική Αλβανία. Θα έχει εγκατεστημένη ισχύ 74,4 MW και αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στο ενεργειακό μείγμα της Αλβανίας, παρέχοντας μια αξιόπιστη πηγή καθαρής ενέργειας. Το έργο αυτό αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας της χώρας και τη μείωση της εξάρτησής της από την υδροηλεκτρική ενέργεια, η οποία είναι επί του παρόντος η κυρίαρχη πηγή ηλεκτρισμού στην Αλβανία.

 

Η δημοπρασία, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2022, κατέληξε με τη Verbund AG να εξασφαλίζει το έργο με μια ανταγωνιστική προσφορά. Το αιολικό πάρκο εντάσσεται στη δέσμευση της Αλβανίας να αυξήσει την ικανότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να ευθυγραμμιστεί με τις ενεργειακές πολιτικές της ΕΕ. Η αλβανική κυβέρνηση στοχεύει να επιτύχει το 38% της ενεργειακής κατανάλωσης από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2025.

Επιπλέον, αναμένεται σύντομα να υπογραφούν δύο ακόμη συμβάσεις από την ίδια δημοπρασία, ενισχύοντας περαιτέρω την αιολική ενέργεια στην Αλβανία. Οι εξελίξεις αυτές είναι κρίσιμες καθώς θα ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια, θα προσελκύσουν περισσότερες ξένες επενδύσεις και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας στη χώρα.

(himara.gr)

ψ