Υδρογόνο: Η Σαουδική Αραβία επιχειρεί να ελέγξει μια αγορά 700 δισ. δολαρίων.
Την ώρα που οι κυβερνήσεις και οι βιομηχανίες αναζητούν λιγότερο ρυπογόνες εναλλακτικές λύσεις έναντι των υδρογονανθράκων, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού στον κόσμο, η Σαουδική Αραβία, αναζητά να αναλάβει τα ηνία και στην αγορά του υδρογόνου. Πρόκειται για μια αναπτυσσόμενη αγορά, η οποία αποτελεί μια δυνητικά τεράστια πηγή εισοδήματος και μια ευκαιρία για εξαγωγές και μείωση της εξάρτησης της χώρας από τα πετροδόλαρα. Φυσικά, το Βασίλειο θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα και με γενναίες επενδύσεις αν δεν θέλει να αφήσει χώρο σε ανταγωνιστές του όπως είναι η Κίνα, η Αυστραλία ή η Ευρώπη.
Στο πλαίσιο του μεγαλεπήβολου project Νeom, η Σαουδική Αραβία κατασκευάζει ένα εργοστάσιο που τροφοδοτείται εξ ολοκλήρου από τον ήλιο και τον άνεμο, το οποίο θα είναι μεταξύ των μεγαλύτερων μονάδων πράσινου υδρογόνου στον κόσμο, μια επένδυση ύψους 5 δισ. δολαρίων.
Για την κατασκευή του έργου θα χρησιμοποιηθούν οι ηλιόλουστες εκτάσεις της Ερυθράς Θάλασσας όπου μία έκταση όσο το Βέλγιο θα μετατραπεί σε μητρόπολη η οποία θα τροφοδοτείται εξ ολοκλήρου από ανανεώσιμη ενέργεια.
Το έργο έχει αναλάβει ο Peter Terium, πρώην διευθύνοντας σύμβουλο της RWE AG, της μεγαλύτερης εταιρείας κοινής ωφελείας της Γερμανίας. Η απόδοσή του θα αποτελέσει ένα καλό πείραμα προκειμένου να προσδιοριστεί κατά πόσον μια χώρα που εξαρτάται από τα πετροδαλάρια μπορεί να μετατραπεί σε προμηθευτή καθαρών καυσίμων.
Το υδρογόνο αποτελεί άλλο ένα μεγάλο πράσινο στοίχημα και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει δεσμεύσει 500 δισεκατομμύρια δολάρια για να αυξήσει την υποδομή της. Τα σχέδια της Σαουδικής Αραβίας είναι προφανώς μεγαλεπίβολα αλλά πολλοί σκεπτικιστές ανατρέχουν στο αδύναμο ιστορικό της χώρας να αξιοποιήσει (μέχρι στιγμής) το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ειδικά της ηλιακής ενέργειας, με αποτέλεσμα τα περισσότερα έργα να έχουν μείνει στα "χαρτιά".
Ωστόσο η αγορά παρακολουθεί με ενδιαφέρον την πράσινη αυτή στροφή του Βασιλείου, το οποίο θέλει να γίνει ο μεγαλύτερος προμηθευτής υδρογόνου στον κόσμο - μια αγορά την οποία το BloombergNEF εκτιμά ότι θα μπορούσε να αξίζει 700 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2050.
Σημειώνεται ότι το πράσινο υδρογόνο παράγεται χρησιμοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και όχι ορυκτά καύσιμα. Το τρέχον κόστος παραγωγής ενός κιλού είναι λίγο κάτω από 5 δολάρια, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
(insider.gr)
10 Μαρτίου 2021
energypress