Ξενιός (EDF Renewables): Διπλασιασμός ισχύος στην επόμενη 5ετία - Τρία προς επίλυση θέματα για τους υβριδικούς σταθμούς.
Σε μια λεπτομερή ανάλυση των θεμάτων που σχετίζονται με τους υβριδικούς σταθμούς ΑΠΕ, αλλά και έργων που προωθεί η εταιρεία στην Ελλάδα, προχώρησε χθες κατά το συνέδριο του Energypress ο Αντώνης Ξενιός, διευθύνων σύμβουλος της EDF Renewables Hellas.
Όπως τονίστηκε, η EDF Renewables διατηρεί ισχυρούς δεσμούς εμπιστοσύνης με την Ελλάδα και σε αντίθεση με την παρατεταμένη περίοδο οικονομικής κρίσης που διανύει η χώρα, η εταιρεία παρέμεινε ενεργή και διατήρησε το ανθρώπινο δυναμικό της.
Σημειώνεται ότι η EDF λειτουργεί στη χώρα μας 17 έργα συνολική ισχύος 276 MW εκ των οποίων 264 MW αιολικών πάρκων και 12 MW φωτοβολταϊκών πάρκων. Διαθέτει χαρτοφυλάκιο έργων Α.Π.Ε. σε φάση ανάπτυξης ονομαστικής ισχύος περίπου 2 GW, συμπεριλαμβανομένου αιολικών, φωτοβολταϊκών, υβριδικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας καθώς επίσης και έργων Α.Π.Ε. μεγάλης κλίμακας με υποβρύχια διασύνδεση με το ηπειρωτικό σύστημα.
Στόχος της εταιρείας στην Ελλάδα είναι ο διπλασιασμός της εγκατεστημένης της ισχύος σε έργα Α.Π.Ε. τα επόμενα 5 χρόνια.
Ο κ. Ξενιός αναφέρθηκε στο ρυθμιστικό καθεστώς των υβριδικών και στην αποζημίωσή τους, ενώ ως θέματα προς επίλυση προέβαλε κυρίως τα εξής τρία:
Επανέναρξη της διαδικασίας έκδοσης εκκρεμών αιτήσεων Αδειών Παραγωγής (νέων και τροποποιήσεων υφιστάμενων).
Ολοκλήρωση του πλαισίου τιμολόγησης προβλέποντας και το καθεστώς μελλοντικών διασυνδέσεων των νησιών.
Θέσπιση πλαισίου λειτουργικής ενίσχυσης σταθερής τιμής, και όχι μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών, μέχρι την ωρίμανση της τεχνολογίας και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας.ικ
Επίσης, ο κ. Ξενιός παρουσίασε τους υπό ανάπτυξη υβριδικούς σταθμούς Σταυρός & Κισσός στον Κίσσαμο Χανίων, οι οποίοι διαθέτουν εγγυημένη ισχύ 1,95 συν 5 μεγαβάτ και αποθηκευτική ικανότητα 16 συν 40 μεγαβατώρες.
Όπως ανέφερε, οι ΥΒΣ «Σταυρός» και «Κισσός» συνδυάζουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από μονάδες Α.Π.Ε. (αιολική ενέργεια) και την αποθήκευσή της σε προηγμένης τεχνολογίας συσσωρευτές (ελεγχόμενες μονάδες παραγωγής), προκειμένου να παρέχουν εγγυημένη ισχύ στο Δίκτυο για χρονική διάρκεια 6 ωρών. Επιπλέον υποχρέωση του παραγωγού είναι η διατήρηση ελάχιστου ενεργειακού αποθέματος 25% της εγγυημένης ισχύος επί της ώρες διάθεσης της εγγυημένης ισχύος.
Τέλος, ο κ. Ξενιός ανέφερε ότι στη ΡΑΕ αυτή τη στιγμή υπάρχουν αιτήματα για μετατροπή αιολικών μονάδων σε υβριδικούς συνολικής ισχύος 300 μεγαβάτ.
25 Οκτωβρίου 2019
energypress