Ξεμπλοκάρουν τα φωτοβολταϊκά από 0,5 έως 1 Mw - Βγήκε η Υπουργική για την Περιβαλλοντική Κατάταξη - Αναμένεται εγκύκλιος προς ΔΕΔΔΗΕ.

Με ημερομηνία 6 Αυγούστου και με υπογραφή Κωστή Χατζηδάκη δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η Υπουργική Απόφαση για καθορισμό της Περιβαλλοντικής Κατάταξης των έργων ΑΠΕ.

Το βήμα αυτό ήταν απαραίτητο για να αξιοποιηθεί το πλεονέκτημα που δόθηκε με τον πρόσφατο περιβαλλοντικό νόμο στα φωτοβολταϊκά από 0,5 έως 1 Mw, σύμφωνα με το οποίο δεν υπόκεινται σε περιβαλλοντική αδειοδότηση (Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις - ΠΠΔ).

Για αυτή την κατηγορία έργων είχε υπάρξει "αλαλούμ", καθώς κάποιες Περιφέρειες εξέδιδαν απαλλαγές και κάποιες όχι. Με εγκύκλιό του το ΥΠΕΝ όριζε να μην εκδίδονται απαλλαγές πριν βγεί η Υπουργική Απόφαση, ωστόσο υπήρχε ένας σημαντικός αριθμός έργων που είχε λάβει ήδη απαλλαγές.

Με τροπολογία που κατέθεσε το ΥΠΕΝ στο νομοσχέδιο για την ηλεκτροκίνηση ορίστηκε ότι δεν θα ανακαλούνται μεν οι απαλλαγές που έχουν εκδώσει κάποιες από τις Περιφέρειες, αλλά θα "παγώσουν" και θα ενεργοποιηθούν όταν εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση από το ΥΠΕΝ. Επίσης ορίστηκε ότι ο ΔΕΔΔΗΕ θα δέχεται μεν αιτήματα έργων αυτής της κατηγορίας που δεν συνοδεύονται από Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ), αλλά τα έργα αυτά δεν θα καταλαμβάνουν θέση στην "επετηρίδα",  μέχρι να υπογραφεί η Υπουργική Απόφαση.

Ως εκ τούτου τώρα, αφού υπογράφτηκε και δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η Υπουργική Απόφαση, η διαδικασία ξεπαγώνει και πλέον τα φωτοβολταϊκά από 0,5 έως 1 Mw θα παίρνουν απαλλαγές περιβαλλοντικής αδειοδότησης από τις Περιφέρειες και θα υποβάλλουν αιτήματα για προσφορά σύνδεσης στο ΔΕΔΔΗΕ.

Το ερώτημα πλέον αφορά το τι θα γίνει με τα έργα που είχαν λάβει απαλλαγή και έχουν υποβάλλει αίτημα για όρους σύνδεσης στον ΔΕΔΔΗΕ, βρίσκονται όμως "παγωμένα" με βάση την τροπολογία που προαναφέρθηκε. Συγκεκριμένα το ερώτημα είναι με ποιά διαδικασία θα λάβουν προτεραιότητα. Με τον αριθμό πρωτοκόλλου που κατέθεσαν αίτημα στον ΔΕΔΔΗΕ ή με την ημερομηνία έκδοσης της απαλλαγής; Το ερώτημα τίθεται διότι η τροπολογία κάνει λόγο για "αναστολή ισχύος" της απαλλαγής, οπότε χρειάζεται ερμηνεία.

Η κρίσιμη αυτή ερμηνεία αναμένεται τις επόμενες ημέρες με εγκύκλιο του ΥΠΕΝ προς τον ΔΕΔΔΗΕ.

 

 

10 Aυγούστου 2020

energypress

Συνοδευτικα Αρχεια
ΦΕΚ.pdf (216.15 KB)