WWF: 30 χρόνια μαζί για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα

27 10 2021 | 08:25

Αγαπητή φίλη / Αγαπητέ φίλε,

Ήρθα στην ομάδα του WWF πριν τρία χρόνια με έναν βασικό στόχο. Να συνεισφέρω στην απεξάρτηση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα και τη στροφή στην καθαρή ενέργεια, ώστε η Ελλάδα να συμβάλει ουσιαστικά στην παγκόσμια προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Σε αυτήν την πορεία υπάρχουν τρία βασικά εμπόδια:

1.            Η εξάρτηση του ενεργειακού τομέα από τα ορυκτά καύσιμα σε τέτοιο βαθμό που να ευθύνεται σχεδόν για το 75% των εθνικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

2.            Το επιθετικό πρόγραμμα ανάπτυξης υδρογονανθράκων που παραχωρούσε σε πετρελαϊκές εταιρίες για έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου και ορυκτού αερίου περίπου 75.000 τ.χλμ θάλασσας και στεριάς, από τα βόρεια της Κέρκυρας μέχρι τη Νότια Κρήτη.

3.            Η απουσία ενός νομικού πλαισίου που θα οδηγεί συγκροτημένα την Ελλάδα στην κλιματική ουδετερότητα (δηλαδή σε σχεδόν μηδενικές εκπομπές) έως το 2040.

Πρώτη μας προτεραιότητα ήταν η απεξάρτηση από τον λιγνίτη και η δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη. Μέσα από τη συστηματική και επίμονη ανάδειξη των καταστροφικών επιπτώσεων του λιγνίτη στο κλίμα, το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία και την οικονομία, αλλά και την προώθηση εναλλακτικών προτάσεων, εδραιώσαμε ότι το πιο βρώμικο ορυκτό καύσιμο στον πλανήτη δεν έχει θέση στο μέλλον της Ελλάδας. Η δικαίωση ήρθε όταν τον Σεπτέμβριο του 2019 η κυβέρνηση ανακοίνωνε τον τερματισμό της χρήσης λιγνίτη έως το 2028.

Παράλληλα, ξεκινήσαμε εκστρατεία ενάντια στις εξορύξεις πετρελαίου και αερίου. Οι εξορύξεις στην Ελλάδα έχουν σχεδιαστεί σε προστατευόμενες περιοχές, μοναδικής οικολογικής αξίας και τουριστικούς προορισμούς παγκόσμιας φήμης. Ποιος θα μπορούσε να σκεφτεί πλατφόρμες ή αγωγούς στα Ζαγοροχώρια και τον υγρότοπο Κοτυχίου – Στροφιλιάς ή στις ακτές του Ιονίου και της Κρήτης;. Αν ένα τέτοιο πρόγραμμα προχωρήσει, αρκεί από μόνο του για να εκτοξεύσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της χώρας. Για τον λόγο αυτό οργανώσαμε ενημερωτικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα μαζί με τοπικές κοινότητες. Αποτιμήσαμε οικονομικά τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο μίας καταστροφικής πετρελαιοκηλίδας και ασκήσαμε πίεση στις κυβερνήσεις μας ώστε να τερματιστεί αυτό το εξωφρενικό έργο. Ήδη τα πρώτα αποτελέσματα έχουν γίνει ορατά. Η ισπανική Repsol αποχώρησε από το πρόγραμμα στο πλαίσιο της νέας της στρατηγικής, υπό την πίεση της κοινής γνώμης και των μετόχων της να απεξαρτηθεί σταδιακά από τα ορυκτά καύσιμα, ενώ τα σχέδια για εξορύξεις έχουν ματαιωθεί σε 3 από τα 12 οικόπεδα που έχουν παραχωρηθεί (Αιτωλοακαρνανία, Άρτα – Πρέβεζα, ΒΔ Πελοπόννησος).

 

Η πιο πρόσφατη πρωτοβουλία μας ήταν η συνδιαμόρφωση πρότασης του πρώτου εθνικού κλιματικού νόμου στην Ελλάδα. Μέσα από μία συμμετοχική διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης, σε συνεργασία με δεκάδες φορείς και τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών συντάξαμε μία πρόταση κλιματικού νόμου που διαμορφώνει το πλαίσιο ώστε η Ελλάδα να έχει μηδενικές εκπομπές μέσα στα επόμενα είκοσι χρόνια. Ο μετασχηματισμός αυτός θα ερχόταν μέσα από την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, την προστασία της φύσης και την ενεργή συμμετοχή των πολιτών. Λίγες εβδομάδες μετά, κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης συμφώνησαν ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει τον δικό της κλιματικό νόμο πριν την κρίσιμη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στη Γλασκόβη τον Νοέμβριο.

Αν μου μένει κάτι από αυτά τα τρία χρόνια είναι η αισιοδοξία της δράσης και η χαρά της συνεργασίας: με τους/τις συναδέλφους στην οργάνωση, με χιλιάδες υποστηρικτές της, με εμπνευσμένους ανθρώπους σε όλη τη χώρα, με εσένα. Οι στόχοι που προανέφερα φαίνονταν ακατόρθωτοι όταν ξεκινούσαμε, γίνονται όμως πραγματικότητα χάρη και στη δική σου υποστήριξη.

 

Σε ευχαριστώ πολύ!

 

Δημήτρης Ιμπραήμ

Υπεύθυνος τομέα κλίματος και ενέργειας

 

Πάλεψε για τον κόσμο σου

 

 

 

27 Οκτωβρίου 2021

WWF