Wood Mackenzie: Η Ευρώπη χάνει την κούρσα της αποθήκευσης - "Κλειδί" τα υβριδικά έργα μέσω διαγωνισμών.

11 11 2020 | 08:29

Η Ευρώπη κινδυνεύει να χάσει την «κούρσα» της αποθήκευσης ενέργειας εκτός κι αν οι επικείμενοι διαγωνισμοί συνοδευτούν από σημαντικά κίνητρα ευελιξίας, αποκαλύπτει σχετική έκθεση της Wood Mackenzie.

Οι συντάκτες της έκθεσης βλέπουν «μεγαλύτερες ταχύτητες» ανάπτυξης σε ΗΠΑ και Κίνα έναντι της Ευρώπης και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Μάλιστα να σημειώσουμε πως ο κλάδος της αποθήκευσης ενέργειας βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της Κομισιόν κι όμως φαίνεται η εξέλιξη των πραγμάτων και τα διαθέσιμα δεδομένα να μην επιβεβαιώνουν την πρόθεσή της.

Βέβαια, ο επικεφαλής αναλυτής της συμβουλευτικής εταιρείας Rory McCarthy υπογραμμίζει πως η Ευρώπη θα συνεχίσει να κατέχει δυνητικά περισσότερες ΑΠΕ όπως αιολικά και φωτοβολταϊκά έναντι άλλων περιοχών παγκοσμίως.

«Παρά την χαμηλού κόστους, άνθρακα και σε αφθονία ενέργεια, η εκ φύσεως αδυναμία απόκρισης των ΑΠΕ (non dispatchable nature of VRE) παρουσιάζει μια πρόκληση ευελιξίας για τα ενεργειακά συστήματα», αναφέρει ο ίδιος.

«Η αποθήκευση ενέργειας αναμένεται θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή για την επίλυση της εν λόγω πρόκλησης, μιας και η τεχνολογία μπορεί να παράσχει την απαιτούμενη ευελιξία με μηδενικές εκπομπές άνθρακα, διατηρώντας ταυτόχρονα τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε σχετικά σταθερά και προσιτά επίπεδα για τον τελικό καταναλωτή».

Η Wood Mackenzie υπογραμμίζει πως παρόλο που υπάρχει έλλειψη συστημάτων αποθήκευσης, παρατηρείται μια αργά αυξανόμενη αναγνώριση της ανάγκης για ευελιξία και αποθήκευση στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, η λύση βρίσκεται στην προώθηση υβριδικών έργων ΑΠΕ μέσω των ανταγωνιστικών διαδικασιών για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. «Αυτοί οι διαγωνισμοί μπορούν να σχεδιαστούν για να πριμοδοτήσουν τις βέλτιστες λύσεις υβριδικών έργων, επιτρέποντας στις «δυνάμεις» της αγοράς το κατάλληλο πλαίσιο υπηρεσιών και απολαβών».

 

 

11 Νοεμβρίου 2020

energypress