Το URBREATH για επαναπροσδιορισμό της αστικής ζωής

16 03 2024 | 07:44

Η Ευρωπαική Ένωση συγχρηματοδοτεί το έργο URBREATH , με στόχο να ενσωματώσει καινοτόμες τεχνολογίες και λύσεις βασισμένες στη φύση (nature-based solutions), μέσω της συμμετοχής κοινοτήτων και ψηφιακών διδύμων σε τοπικό επίπεδο καθώς και εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης.

Λίγα λόγια για το έργο

Το URBREATH εστιάζει στον επαναπροσδιορισμό της αστικής ζωής, όπου οι ζούγκλες από μπετόν δίνουν τη θέση τους σε καταπράσινα καταφύγια. Ενσωματώνοντας τη φύση στον ιστό των πόλεων μας, από εκτεταμένες πράσινες στέγες μέχρι ζωντανά αστικά δάση και ενεργούς υγρότοπους, η ομάδα έργου στοχεύει στην καταπολέμηση του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας, στον μετριασμό των πλημμυρών και στον καθαρισμό του αέρα μας. 
Μέσω της συμμετοχής των τοπικών κοινωνών (co-creation), της αξιοποίησης Ψηφιακών Διδύμων σε Τοπικό Επίπεδο (Local Digital Twins) και της εφαρμογής τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης, το URBREATH προσδοκά να θέσει τις βάσεις για μια νέα εποχή στον αστικό σχεδιασμό. Αποτελώντας μια συνεργατική προσπάθεια κορυφαίων ερευνητών, πολεοδόμων, υπεύθυνων χάραξης πολιτικής και καινοτόμων εταιεριών τεχνολογίας, αυτό το έργο επιδιώκει να αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητες των Λύσεων Βασισμένων στη Φύση (NBS) σε διάφορες κλιματικές ζώνες, η καθεμία από τις οποίες αντιμετωπίζει μοναδικές κλιματικές προκλήσεις. Με αυτόν τον τρόπο, το URBREATH δεν αποσκοπεί μόνο στη δημιουργία πιο βιώσιμων και συμπεριληπτικών πόλεων, αλλά θέτει επίσης ένα πρότυπο για τον τρόπο με τον οποίο οι αστικές περιοχές μπορούν να βρίσκονται στον πυρήνα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, μετατρέποντας τη μεγαλύτερη ευπάθειά μας στην ισχυρότερη άμυνά μας.

Ακόμα, η ομάδα έργου φιλοδοξεί επίσης να ενθαρρύνει τη συμμετοχή της κοινότητας και την ανταλλαγή γνώσεων, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι Λύσεις Βασισμένες στη Φύση (NBS) δεν είναι μόνο αποτελεσματικές, αλλά και κοινωνικά συμπεριληπτικές και πολιτισμικά σχετικές. Στην πραγματικότητα, αυτό το τετραετές ταξίδι αναμένεται να συμβάλει στην προσαρμογή εννέα πόλεων σε όλη την Ευρώπη, μέσω της στενής συνεργασίας με τους πολίτες και τους ενδιαφερόμενους φορείς. Τα ευρήματα αυτού του πρωτοποριακού έργου θα παρουσιάζονται σταδιακά σε ευρεία κλίμακα , παρέχοντας πολύτιμες γνώσεις και βέλτιστες πρακτικές για πόλεις σε όλο τον κόσμο που επιδιώκουν να αξιοποιήσουν τη φύση ως ισχυρό εργαλείο για τη δημιουργία ενός πιο ανθεκτικού μέλλοντος.

F